- 23 November 2014 - 5 December 2014
- Etichete Icr Institutul cultural roman Ziua nationala
În anul 2014, toate reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate, în colaborare cu Misiunile diplomatice ale României din țările de reședință, sărbătoresc Ziua Națională a României într-o acțiune sincronizată de mari proporții și impact pentru promovarea culturii române.
Accademia di Romania găzduiește un concert susţinut de duo-ul Clara Cernat (vioară) – Thierry Huillet (pian), în data de 28 noiembrie 2014. La eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai corpului diplomatic, artişti şi jurnalişti italieni, reprezentanţi ai comunităţii de români din zona Romei. În program: Henry Wieniawski – Polonaise brillante în Re Major, Camille Saint-Saens – La Danse Macabre, Ion Scărlătescu – Bagatelle, George Enescu – Sarabanda, pentru vioară solo, Thierry Huilett – Două Colinde, Le Petit Prince, fragmente: Le roi, L’allumeur de réverbères, Le buveur, Le businessman, Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară și pian, George Gershwin - Rhapsody in Blue.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin și Ambasada României de la Berlin propune de Ziua României un concert susținut de cvartetul Arcadia și Soprana Mihaela Maxim luni, 1 decembrie 2014, în Sala Mică a Konzerthaus Berlin. În program: Ludwig van Beethoven – Cvartetul de coarde nr. 5 în La major, Op. 18, George Enescu (ar. Adrian Pop) – 7 cântece pe versuri de Clément Marot, Op. 15, Felix Mendelssohn-Bartholdy – Cvartetul de coarde nr. 4 în mi minor, Op. 44. Nr. 2, MWV R30. Soprana Mihaela Maxim va interpreta în primă audiție în Germania, alături de cvartetul Arcadia, liedurile compuse de George Enescu (ar. Adrian Pop), 7 cântece pe versuri de Clément Marot, Op. 15.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei, organizează o expoziţie fotodocumentară care marchează Ziua Naţională a României şi centenarul Primului Război Mondial, în data de 1 decembrie 2014, la Muzeul Regal al Forțelor Armate și Istoriei Militare din Bruxelles, şi în perioada 4-24 decembrie 2014, la Departamentul de Afaceri Externe Flamand. Intitulată „Românii și Marele Război“, expoziția cuprinde documente de arhivă, fotografii, documente de presă din perioada 1914-1918, cu texte explicative şi legende în franceză şi în neerlandeză. Expoziţia prezintă fotografii și documente cu referire la politica externă a României în preajma izbucnirii Marelui Război, la Consiliul de Coroană din 21 iulie 1914, la momentele semnificative ale anului 1915 şi la adoptarea neutralităţii, la Consiliul de Coroană din 14 august 1916 şi intrarea României în Război, la perioada beligeranţei (1916-1918) și la realitățile din Basarabia, Bucovina şi Transilvania în timpul Marelui Război. Temele prezentate sunt completate de articole din presa vremii (precum extrase din rapoartele ministrului României la Bruxelles cu referinţe din ziarele Le Bruxellois şi La Libre Belgique), documente de arhivă, hărţi, cărţi poştale, afişe, telegrame, bancnote în uz din aceea perioadă etc. Realizarea expoziţiei fotodocumentare a fost concepută de ICR Bruxelles în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională, cu Arhivele Naţionale Istorice Centrale şi cu Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Parteneri: Muzeul de Istorie Naţională, Arhivele Naţionale Istorice Centrale, Universitatea „Babeş-Bolyai“, Ambasada României în Regatul Belgiei şi Departamentul de Afaceri Externe Flamand.
Institutul Cultural Român de la Budapesta împreună cu Ambasada României la Budapesta marchează Ziua Naţională a României prin organizarea spectacolului Suflet românesc, în regia şi interpretarea lui Dan Puric, la RaM Colosseum, în data de 24 noiembrie 2014. În deschiderea evenimentului va susține un discurs E.S. dl. Alexandru Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova organizează, cu ocazia Zilei Naționale a României, un concert extraordinar de muzică clasică, în data de 27 noiembrie 2014, la Sala cu Orgă din Chişinău. Evenimentul, devenit tradițional pentru publicul meloman din Chișinău, va fi susținut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta maestrului Cristian Florea și de reputatul pianist Viniciu Moroianu. Vor fi interpretate lucrările: Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră de Dinu Lipatti, Jocuri de Sabin Păutza – ambele în premieră la Chişinău; Isbuc (Tarantella) de Marțian Negrea; Concertul în Re Major pentru pian și orchestră de Joseph Haydn. Totodată, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează expoziția „Drumul spre înălţare“ a artistului român Liviu Nedelcu. Dedicată Zilei Naționale a României, expoziția va fi deschisă în perioada 2 decembrie 2014 – 11 ianuarie 2015 la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. La vernisajul din 2 decembrie va lua parte și pictorul.
De asemenea, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, ICR Chișinău organizează expoziția „Generația basarabeană a Marii Uniri“ în perioada 28 noiembrie 2014 – 8 ianuarie 2015. Expoziția cuprinde fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Basarabiei cu România și despre generația care a făcut posibil cel mai important moment din istoria poporului român – Unirea de la 1918.
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează, împreună cu Ambasada României la Ankara, două concerte susținute de formația „Anton Pann“, în zilele de 1 și 4 decembrie, găzduite de Sala de concerte a Universității Hacettepe, una dintre cele mai prestigioase universităţi din Turcia. Formaţia românească vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann“ și formaţia de muzică clasică „Hacettepe Soloists“, din cadrul Conservatorului Universitatii Hacettepe, Ankara, vor concerta împreună și în cadrul Recepției Zilei Naționale oferite de Ambasada României. Formaţia românească „Anton Pann“ va prezenta un repertoriu de muzică veche cu piese de Dimitrie Cantemir, Tamburi Cemil Bey, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, iar formaţia turcă va prezenta un repertoriu din creaţia lui George Enescu şi Bela Bartok (dansuri populare românești). De asemenea, în data de 5 decembrie, formația „Anton Pann“ – Constantin Răileanu, Jovan Sofronievski, Alexandru Stoica, Andrei Zamfir, Sabin Penea, Ghassan Bouz și Oana Răileanu – va oferi un concert de colinde la sediul Institutului, eveniment organizat în colaborare cu Asociaţia Română pentru Asistenţă şi Solidaritate Socială din Istanbul și Consulatul General al României la Istanbul.
Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează Ziua Naţională a României cu un dublu concert susținut de „Consonando Trio“ – Răzvan Suma (violoncel), Ştefan Horvath (vioară) şi Toma Popovici (pian) – , în data de 3 decembrie la Casa da Musica din Porto și în data de 5 decembrie la Fundația Gulbenkian. Programul va cuprinde: George Enescu ‒ Trio for violin, cello and piano in A minor (1916), Luis de Freitas Branco ‒ Trio for violin, cello and piano, Franz Schubert ‒ Trio no. 2 in E flat major for piano, violin and cello, op. 100. Parteneri: Fundaţia Calouste Gulbenkian, Casa Muzicii, Ambasada României la Lisabona, Consulatul Onorific al României la Porto.
Institutul Cultural Român de la Londra întregeşte programul de evenimente propus pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României cu spectacolul „România din inima ta“ susținut în data de 29 noiembrie 2014 la St. Peter Eaton Square. Proiectul muzical, gândit ca unul de promovare a identităţii româneşti şi de redescoperire a valorilor naţionale, va fi susținut de naistul Nicolae Voiculeţ, acompaniat de muzicienii Valentin Crăcană, Cotel Istrate, Vlad Victor, Adam Zoltan-Robert și Nicolae Marcel Amarandei. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord şi se află sub patronajul E.S. domnului Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie.De asemenea, Institutul Cultural Român de la Londra găzduiește, în data de 4 decembrie 2014, un concert susținut de soprana Teodora Gheorghiu acompaniată de pianistul Jonathan Aner, în Seria „Concertele Enescu“. Programul va cuprinde lieduri compuse de compozitori români, colinde, dar şi arii celebre. Partener: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
În vederea sărbătoririi Zilei Naţionale a României, Institutul Cultural Român de la Madrid colaborează cu Primăria din Coslada – departamentul Participación Ciudadana (Participare cetăţenească), pentru prezentarea expoziţiei „Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural naţional“, curator: prof. dr. arh. Cristina Olga Gociman, în perioada 25 noiembrie – 11 decembrie 2014, la Centro Cívico El Cerro din Coslada. Expoziția prezintă prin imagini şi text parcursul spaţiului construit românesc între 1869 şi 1989, incluzând creaţii de referinţă din aria Neoromânescului, Art-Deco-ului şi Modernismului românesc. Nume precum Ion Mincu – creatorul stilului Neoromânesc, I.D. Berindei – promotorul tendinţelor romantice şi Art Nouveau, Horia Creangă şi Marcel Iancu – exponenţii arhitecturii moderniste, reflectă valoarea istorică, estetică şi culturală a acestui patrimoniu arhitectural. Proiectul își propune să promoveze arta și valorile culturii române în rândul comunității de români din Spania, contribuind totodată la o mai bună integrare a acesteia prin acţiuni culturale. Expoziția a mai fost prezentată la Colegiul Oficial al Arhitecţilor din Madrid (COAM) şi la Universitatea din Salamanca, cu ocazia inaugurării lectoratului de limba română.De asemenea, în colaborare cu Consulatul României din Ciudad Real, ICR Madrid organizează proiecția filmului Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, în regia lui Cătălin Mitulescu, în data de 29 noiembrie, la sediul Consulatului. Această proiecție marchează atât Ziua Națională a României cât și împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist din România.
Institutul Cultural Român de la New York celebrează Ziua României printr-o serie de patru concerte susţinute de renumitul violonist român Alexandru Tomescu la New York, Washington DC și Chicago. Turneul nord-american al violonistului Alexandru Tomescu va începe cu recitalul de la Preston Bradley Hall (Chicago Cultural Center), în 25 noiembrie, programul cuprinzând lucrări de George Enescu, Johann Sebastian Bach și Niccolò Paganini. Cel de-al doilea concert va avea loc în 26 noiembrie la Millennium Stage – Kennedy Center, din Washington DC, unde Alexandru Tomescu va interpreta lucrări de George Enescu și Niccolò Paganini. De Ziua Națională a României, pe 1 decembrie, Alexandru Tomescu va concerta în celebra sală de concerte Weill de la Carnegie Hall, prezentând sub titlul Paganini – înger sau demon?, versiunea integrală a Capriciilor. Ultimul concert al seriei va fi susținut de violonistul român în data de 3 decembrie la sediul O.N.U. din New York, unde vor participa ambasadori ai ţărilor acreditate.
Institutul Cultural Român de la Paris propune două concerte de gală susţinute de pianista Dana Ciocârlie, în cadrul Integralei Schumann, pe 9 şi 10 decembrie 2014, în Sala Bizantină a Palatului de Béhague. Evenimentele muzicale au loc în parteneriat cu Ambasada României în Republica Franceză. Repertoriul Danei Ciocârlie este unul vast, plecând de la Johann Sebastian Bach şi terminând cu compozitorii contemporani, unii dintre aceştia dedicându-i lucrări, precum Edith Canat de Chizy, Karol Beffa, Frédéric Verrières, Jacques Lenot, Helena Winkelman, Laurent Mettraux şi Dan Dediu.
Institutul Cultural Român de la Praga organizează, în colaborare cu Ambasada României în Republica Cehă, o recepție diplomatică și un recital de chitară clasică susținut de Trio Zamfirescu (Georgeta, Ionuț și Stan Zamfirescu), în data de 1 decembrie 2014, la Sala Coloanelor din cadrul Filarmonicii Republicii Cehe – Rudolfinum. De asemenea, împreună cu Ambasada României în Republica Slovacă, Institutul Cultural Român de la Praga organizează în Salonul cu oglinzi al Palatului Arhiepiscopului (Primaciálny Palác) din Bratislava, la 2 decembrie 2014, un concert de pian susținut de pianistul român Matei Rogoz, care va interpreta lucrări de Enescu, Beethoven și Prokofiev.
În perioada 1-5 decembrie 2014, Palatul Arhiepiscopului (Primaciálny Palác) din Bratislava va găzdui expoziția de pictură semnată Ioan Popei. Parteneri: Ambasada României în Republica Slovacă, Consiliului Județean Neamț.
Institutul Cultural Român de la Stockholm a marcat Ziua Naţională a României în capitala Suediei, în data 23 noiembrie 2014, printr-un concert cameral susținut de prestigioși muzicieni din România, Suedia și Norvegia: violonista Mihaela Martin, violoncelistul Frans Helmerson și violistul Lars Anders Tomter, cărora li s-a alăturat pianista bulgară Plamena Mangova. Concertul a avut loc în sala Grünewald a Filarmonicii din Stockholm, iar programul a inclus lucrări de Beethoven, Mendelssohn și Brahms.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv propune expoziţia de artă plastică, „România și Israel în culorile naturii“, dedicată Zilei Naţionale a României, la sediul Institutului, în perioada 1 decembrie 2014 – 31 ianuarie 2015. Lucrările au fost realizate de membrii asociaţiei israeliene „צבע בטבע“ / „Culoare în Natură“ în tabere de creaţie pentru realizarea de lucrări en plein air în Israel, România și alte ţări. Vernisajul va avea loc pe data de 11 decembrie 2014. Criticul de artă Simona Tănăsescu va susţine o prelegere despre arta românească, iar doi studenți de la Secția Jazz a Conservatorului Israel – Amir Gad (chitară electrică) și Zohar Mokadi (saxofon) – vor susține un recital.
Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează o expoziţie de fotografie în aer liber, dedicată Revoluţiei Române, care surprinde instantanee ale mişcării din 1989 în diverse oraşe româneşti, concepută ca o succesiune de panouri care vor îmbrăca gardul exterior al Ambasadei României. Expoziţia va fi vernisată în data de 27 noiembrie, marcând Ziua Naţională a României, și va fi urmată de o recepţie în saloanele Ambasadei.
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează, în parteneriat cu Opera Națională București, un recital muzical susținut de soprana Irina Iordăchescu și pianistul Ștefan Doniga, în data de 29 noiembrie 2014, în Sala Apollinee a Teatrului La Fenice din Veneția. În program sunt incluse piese semnate de George Enescu, George Grigoriu, Remus Georgescu, Tiberiu Brediceanu, George Stephănescu, Giacomo Puccini, Alfredo Catalani, Vicenzo Bellini și Giuseppe Verdi. Parteneri: Opera Națională București și Teatrul La Fenice din VenețiaDe asemenea, reprezentanța de la Veneția organizează în perioada 3-20 decembrie 2014, la sediul Institutului, o conferinţă şi o expoziţie multimedia, care marchează o dublă aniversare: Ziua Națională a României și împlinirea a 160 de ani de la naşterea arhitectului Anghel Saligny (1854-1925), una din cele mai semnificative personalităţi în domeniul ingineriei şi arhitecturii veacului al XIX-lea. Expoziţia va cuprinde fotografii inedite aparţinând colecţiei curatorului, alături de alte imagini obţinute de la Arhivele Statului, în cadrul colaborării cu Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Conferinţa de prezentare a personalităţii lui Anghel Saligny va fi susţinută de arh. dr. Irina Băldescu de la Superintendenţa Bunurilor Culturale Veneţia.
Totodată, cu ocazia Zilei Naționale a României, luni, 1 decembrie 2014, la Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano din Roma va avea loc inaugurarea expoziției foto-documentare cu titlul „Românii și Marele Război”. Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Ambasada României în Italia, Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano din Roma, Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Naționale ale României și Universitatea Babeș–Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Accademia di Romania din Roma, și beneficiază de patronajul Regiunii Lazio, al Provinciei Roma și al Primăriei orașului Roma. Expoziţia „Românii și Marele Război” reunește peste 40 de panouri foto-documentare menite să prezinte publicului implicarea românilor și a României în Primului Război Mondial, pe baza documentelor de arhivă, a fotografiilor, ilustrațiilor contemporane și a documentelor de presă.
Institutul Cultural Român de la Viena împreună cu Ambasada României la Viena organizează trei concerte de colinde susținute de Corul de cameră „Emil Montia“, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Corul de cameră „Emil Montia“ va concerta în data de 29 noiembrie la Primăria oraşului Viena, pe 30 noiembrie la Biserica Ortodoxă Română din Viena și în data de 1 decembrie la Ambasada României de la Viena. Parteneri: Ambasada României la Viena, revista Apa Vieţii şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad.