- 24 November 2023
- Etichete Accademia di Romania in Roma
Accademia di Romania in Roma susține participarea artistei Ioana Toloargă la cea de-a treia ediție a „Quartieri di Vita. Life infected with social Theatre! / Cartiere de viață. Viața infectată cu Teatrul social!”, festival organizat de Fundația Campania dei Festival. Dedicată personalității lui Italo Calvino, cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii acestuia, ediția din 2023 se desfășoară în perioada noiembrie-decembrie în Napoli, Avellino, Benevento, Salerno și Caserta și este organizată în parteneriat cu Clusterele EUNIC din Napoli și Roma, cu sprijinul Reprezentanței în Italia a Comisiei Europene, Institutului Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma, Ambasadei Republicii Federale Germane în Italia, al Reprezentanței Generale a Comunității Flamande și a Regiunii Flamande și al Forumului Austriac de Cultură din Roma.
Aflat la cea de-a treia ediție, festivalul „Quartieri di Vita. Life infected with social Theatre!” permite din nou accesul la cultură, implicând toate provinciile și câteva zone periferice ale regiunii Campania într-un proiect de colaborare locală și europeană care propune bune practici de dialogare, de confruntare și de schimb creativ între oaspeții internaționali și profesioniștii locali, prin teatru social. Artiști internaționali sunt reuniți, astfel, cu membri defavorizați ai comunităților locale din sudul Italiei, într-o sărbătoare a colaborării și a liberei manifestări teatrale.
Scriitoare de texte teatrale, de poezie și proză scurtă, dar și o promițătoare regizoare, Ioana Toloargă este unul din cei nouă artiști din Europa care, în lunile noiembrie și decembrie 2023, vor merge la Napoli, Avellino, Benevento, Salerno și Caserta pentru a realiza, împreună cu nouă regizori din regiunea Campania, ateliere de formare teatrală adresate celor 80 de participanți împărțiți în opt grupuri de lucru. Ceilalți artiști europeni ai ediției sunt: Jana Svobodová și Martin Krupa (Cehia), Susana C. Gaspar (Portugalia), Christian Costa (Polonia), Anis Hamdoun (Germania), Sarah Milena Rendel (Austria), Oscar Briou (Belgia), Šarūnė Pečiukonytė și Karolina Žernytė (Lituania).
Participanții la ateliere vor avea ocazia să își dezvăluie propriile experiențe și să ia parte la toate fazele procesului creativ, de la conceptualizare și până la punerea în scenă, pentru a mări impactul pozitiv și tangibil al proiectului asupra comunității, cu accent pe dezvoltare, conștiință și solidaritate.
Rezultatele atelierelor sunt prezentate publicului în opt repetiții cu public, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie 2023, în localitățile care vor fi găzduit artiștii în regiunea Campania, pe durata rezidenței lor creative.
În data 3 decembrie, va fi organizată o reuniune publică pe tema operei lui Calvino, autor italian dintre cei mai traduși și bine-cunoscuți în străinătate datorită operelor sale care explorează, în manieră mistică, natura umană cu scopul de a înțelege esența vieții, dinamicile interacțiunilor interumane și conexiunile dintre artă, narațiune și comunitate. Cu același scop, reuniunea va găzdui artiștii implicați în ediția din acest an, voci care vor putea să depună propriile mărturii profesionale, artiști care vor participa la un moment de reflecție comună asupra moștenirii internaționale a unuia dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX-lea.
Accademia di Romania in Roma, reprezentanță a Institutului Cultural Român, participă pentru a doua oară consecutiv la acest proiect internațional care oferă, prin teatru, voce narațiunilor care se intersectează în cartiere și sărbătorește viețile comunității care trăiesc în acele cartiere.
Despre Quartieri di Vita
Conceput în 2016 de directorul artistic Ruggero Cappuccio, Quartieri di Vita este, din 2021 și până astăzi, un proiect internațional ce reunește artiști europeni implicați în artele performative orientate spre sectorul de servicii, pentru a realiza, alături de asociații culturale și companii de teatru active în locuri și contexte de la marginea societății din regiunea Campania, diverse spații de creație în zone sociale vulnerabile.
Teatrul social și documentar are, de altfel, un rol fundamental în promovarea bunăstării emoționale și relaționale, favorizează emanciparea (empowerment) și exprimarea creativă a participanților, contribuind la incluziunea acestora în teritoriu, încurajând legăturile intra-comunitare.
Quartieri di vita este o platformă care garantează obiectivele diplomației culturale a networking-ului artistic pentru a pune în valoare, alături de poveștile comunităților locale, profesionalismul artiștilor care intră în lumea teatrului comunitar ca instrument de împărtășire și participare activă, precum și pentru a aduce valoare muncii asociațiilor locale care se află în prima linie a rezistenței culturale din regiunea Campania.