Oana Cătălina Chiţu, în concert de Ziua Naţională, la Luxemburg

Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Bruxelles sărbătoresc Ziua Naţională a României printr-un concert omagial dedicat legendarei Maria Tănase, în interpretarea solistei Oana Cătălina Chiţu şi a ansamblului ei. Concertul Divine: Omagiu Mariei Tănase va avea loc marţi, 28 noiembrie a.c., ora 18:00, la Abaţia Neumünster din Luxemburg.


Oana Cătălina Chiţu (voce), acompaniată de Dejan Jovanovic (acordeon), Veaceslav Anton (vioară) și Marcel Comendant (ţambal), vor încânta publicul cu piese din repertoriul îndrăgitei Maria Tănase, supranumită „Edith Piaf a României”. Compoziţii precum „Cine iubeşte şi lasă”, „Aseară ţi-am luat basma”, „Trenule, maşină mică”, „Marie şi Mărioară” și cunoscutele refrenuri ale Bucureştiului de altădată „Cântec lăutăresc” şi „Mână, birjar!” vor recrea atmosfera boemă a Micului Paris interbelic.

Oana Cătălina Chiţu interpretează tangourile româneşti într-un timbru vocal original, cu influenţe de jazz, swing şi flamenco. Solista a studiat pianul, jazzul şi canto la Berlin, unde s-a stabilit în anii 1990. Cunoscută publicului larg pentru albumul „Bucharest Tango” (Asphalt Tango Records, 2008), discografia artistei cuprinde albumul aniversar „Divine” (Asphalt Tango Records, 2013), dedicat centenarului naşterii Mariei Tănase (1913-1963). Pe scena muzicală internaţională, Oana Cătălina Chiţu impresionează prin vocea inconfundabilă şi prin prezenţa plină de expresivitate. Pentru artistă, locul natal, Humuleştiul, este o continuă sursă de inspiraţie.

Acasă am început să cânt, de foarte mică, în corul şcolii, dar şi cel al bisericii. Acasă am crescut cu sfâşietoarele romanţe interbelice cântate de tatăl meu, care avea o voce fantastică. Dar prima persoană de la care am auzit de Maria Tănase a fost mama, care din când în când îi cânta cântecele şi-mi povestea despre ea. Nu vă pot descrie cât m-a răscolit vocea Mariei Tănase.În Germania am plecat în 1991 şi Berlinul e locul în care am devenit şi m-am dezvoltat ca artistă, dar muzica primilor mei ani m-a urmărit peste tot.Indiferent unde am cântat, fie Germania sau Singapore, am luat cu mine cântecul de acasă şi o porţiune zdravănă de dor. Fiecare concert este o bucurie îndelung aşteptată, mă bucur să le ofer şi străinilor o parte din dorul de acasă” , declara Oana Cătălina Chițu pentru ICR Bruxelles.

Dejan Jovanovic a studiat acordeonul clasic şi contrabasul la Conservatorul „Kornelije Stankovic” din Belgrad şi la Academia de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin. Împreună cu Oana Cătălina Chiţu, Dejan Jovanovic înfiinţează grupul Romença (2000) şi participă la nenumărate turnee europene.

Licenţiat la Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” din Chişinău, Anton Veaceslav devine concert maestru la Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de Stat din Moldova (1985-1989) şi la Orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii de Stat „George Enescu” (1990-1994). În 2007 artistul înfiinţează grupul „Divertis Music” şi este directorul artistic al „Harmonia Folkloric Music Project”.

Marcel Comendant a studiat ţambalul la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău şi la Academia de arte „Banská Bystrica” din Slovacia. Din 2004, artistul activează în grupul de jazz PaCoRa, iar din 2006 în Cvintetul Bashavel. Marcel Comendant susţine concerte internaţionale şi participă la festivaluri europene.

Abaţia Neumünster este o referință pe harta culturală din Luxemburg, cu o semnificație aparte pentru România şi apartenenţa sa europeană. Aici s-a semnat Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, sub președinția luxemburgheză a Consiliului UE, în cadrul unei ceremonii oficiale în aprilie 2005.

Concertul Divine: Omagiu Maria Tănase“ va fi urmat de o recepţie. La eveniment vor participa oficialităţi luxemburgheze, diplomaţi şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Luxemburg.

Proiectul se încadrează în seria concertelor dedicate Zilei Naționale a României organizate de ICR Bruxelles şi de misiunile diplomatice din Luxemburg și Haga. 1 Decembrie este un eveniment cu o deosebită semnificaţie în înfăptuirea unificării naţionale a României, premergător Centenarului Marii Uniri din 2018.


Acces: exclusiv pe bază de invitație

Dată: marţi, 28 noiembrie 2017, ora 18:00

Loc: Rue Münster, nr. 28, 2160 Luxemburg