- 22 February 2023
- Etichete Icr berlin Icr Andrei pungovschi Emop Emop berlin Fotojurnalism
Cu 100 de expoziții integrate în circuitul festivalier din Berlin și Potsdam, EMOP este considerat unul dintre cele mai importante festivaluri germane dedicate fotografiei și are loc o dată la doi ani, prin cooperarea unui număr impresionant de muzee, instituții culturale, galerii, ambasade, spații de proiect și școli de fotografie. Leitmotivul aniversării sale din 2023 este TOUCH – înțeles atât ca atingere, cât și ca întâlnire.
Proiectul „Modern Agora” reinterpretează conceptul agorei – locul unde, în antichitate, își intersectau drumurile două lumi, cea a ideilor care stau la baza democrației moderne și cea a comerțului și a negustorilor – prin prezentarea unei paralele vizuale între expresia actuală a democrației, protestul, și aspectele banale ale vieții cotidiene surprinse în diverse orașe europene. Proiectul a fost selecţionat în urma unui concurs public organizat în cadrul festivalului, de un juriu compus din: Özlem Altin (artistă, Berlin), Katia Reich (șefa colecției fotografice a Berlinische Galerie), Andreas Rost (fotograf, Berlin), Wolfgang Ullrich (istoric de artă și expert în științe culturale, Leipzig) și Maren Lübbke-Tidow (directoare artistică, EMOP Berlin).
Andrei Pungovschi (n. 1980, Vatra Dornei) a studiat fotojurnalism la University of Missouri (2006), iar din 2007 este fotograf colaborator al agenției France Presse în România. Imaginile sale au apărut în diverse publicații străine, printre care The New York Times, The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Esquire Romania, The Associated Press și premiate la concursuri internaționale, printre care Pictures of The Year International, National Press Photographers Association, The Missouri Press Association, în SUA, BursaPhotoFest în Turcia. Pungovschi a făcut parte din echipa Decât O Revistă, de la începutul publicației, în calitate de fotograf și editor foto, a predat fotojurnalism, sub forma unor workshop-uri la Centrul pentru Jurnalism Independent și este membru fondator al platformei de jurnalism vizual Documentaria. Expoziții recente: București, Galeria de Artă Galateca, parte a expoziției de grup NewsSpectrum Fellowship, 2021; „Common Ground”, Bucharest Photofest 2020, parte a două expoziții de grup Documentaria; „Refugees și Covid”, Bucharest Photofest 2017, parte din expoziția de grup Documentaria pentru lansarea cărții de fotografie Protest, Cluj Napoca; Festivalul de Film Transilvania 2017, parte din expoziția de grup Documentaria „Protest”. www.pungovschi.com/modern-agora
Alexandra Crăsnaru Dragomir (n. 1979, Bucureşti) este specialist în comunicare audio-vizuală, creative content creator și manager cultural. A studiat scenaristică şi critică de film la UNATC, București și marketing și comunicare în cadrul Institutului European de Design – IED, Roma, iar în prezent urmează cursurile masterului Kultur- und Medienmanagement în cadrul Hochschule für Musik und Theater din Hamburg. În perioada octombrie 2015 – august 2022, a lucrat ca referent cultural la Institutul Cultural Român din Berlin, unde a fost responsabilă mai ales cu coordonarea programelor de film, arte vizuale și proiecte interdisciplinare, a co-curatoriat expozițiile „În căutarea lui Dumnezeu: Confesiuni religioase în România”, Remus Ţiplea (2018) și „The Time Between”, Ioana Moldovan (2018), proiectele online #artinthetimeofcorona, #Märchenstunde - mit Märchen aus Rumänien, #Lyrikregal - eine digitale Anthologie rumänischer Poesie I, II & III sau Lesen macht Laune! - Rumänische Literatur in Deutscher Übersetzung și a co-editat publicația Geschichten der Migration im rumänischen Theater nach 1989.