- 15 November 2021
- Etichete Icr Icr madrid
Institutul Cultural Român de la Madrid prezintă expoziția de fotografie „În gura lupului. Un portret al fricii” de Nicoleta Lupu, în perioada 18 noiembrie – 10 decembrie 2021, pe simezele reprezentanței.
Inaugurarea va avea loc pe 18 noiembrie, ora 19.00, în Plaza del Cordón, nr.1, Madrid, în prezența fotografei, a istoricului de artă Iñigo Alcala Galiano (actor și director Michael Chekhov School London), a președintei Women in a Legal World Marlen Estevez Sanz și a profesorului José Abajo Izquierdo, cercetător și critic de artă.
Expoziția propune o serie de fotografii impactante, care reflectă diferite ipostaze ale fricii: frica intrinsecă pe care o moștenim în genele noastre, care ne este insuflată în școli, în societate și în casele noastre din momentul în care ne naștem, „pentru binele nostru” și pentru a supraviețui.
„Este o onoare pentru mine să expun la Institutul Cultural Român din Madrid și apreciez foarte mult toată susținerea de care am avut parte. Sper ca această expoziție va avea impactul social așteptat, am pregătit-o de-a lungul ultimilor ani. «În gura lupului» reprezintă interesul meu permanent pentru emoțiile umane, în special frica și felul în care influențează în toate deciziile pe care le luăm de-a lungul vieții și cum, prin intermediul artei, putem să ne conectăm cu acestea, să le înțelegem și astfel să ajutăm să lucreze în favoarea noastră pentru o viață serenă.” – Nicoleta Lupu
Nicoleta Lupu a organizat mai multe expoziții pe teme sociale și aduce prin
proiectul său o viziune nouă și originală, fiind rezultatul unei activități de
mai mulți ani în investigarea conexiunilor profunde dintre psihologie și
fotografie. Opera fotografică a Nicoletei Lupu reflectă fascinația autoarei pentru
ființele umane și pentru eternele lor lupte existențiale.
Acest proiect s-a născut în urma colaborării artistei cu mai mulți psihologi, care au decis să ajute persoanele care suferă de nesiguranță cronică, anxietate, panică sau depresie făcând evidentă legătura dintre fotografie și psihologie, realizând o experiență cathartică așa cum numai arta ne poate oferi. Aici intervine mâna de maestru a Nicoletei, care, prin empatia și abilitatea sa extraordinară, își ajută modelele să se relaxeze în fața aparatului de fotografiat și să își arate partea cea mai sensibilă, să își dea jos măștile și astfel să obțină o imagine atât de reală și tangibilă încât să devină un instrument esențial în procesul de vindecare. Privirea ei conferă demnitate și vindecă rănile.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 18 noiembrie – 10 decembrie, de luni până vineri, între orele 10.00 și 17.00.