Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna iulie a anului 2014
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA3-11 iulie / Expoziție de grafică și pictură „Paradisul și Infernul“, în Sala de Expoziţii a Accademia di Romania. Artişti: Graziella Stoian, Nicolae Stoian şi Matei Luca Stoian.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN5 iulie / Concert de gală cu Oana Cătălina Chiţu, în cadrul Festivalului Internaţional Donaufest (4-13 iulie 2014), în Sala mare a Centrului de cultură şi congrese din Neu-Ulm, Edwin-Scharff-Haus.
8 iulie / Prelegere susținută de dr. Corina Petrescu de la Universitatea din Mississippi și proiecția documentarului Moștenirea lui Goldfaden, r.: Radu Gabrea, la sediul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin.
27 iulie / 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial – Proiecţia filmului Pădurea spânzuraților, r.: Liviu Ciulei la Zeughauskino Berlin.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA5 iulie / „100 de Violoncele“ – concert de muzică clasică sprijinit de Institutul Cultural Român de la Budapesta, prin prezenţa în capitala Ungariei a trei tineri violoncelişti din România: Ștefan Cazacu, Renata Demeny şi Diana Canteşanu.
9 iulie / Proiecţia filmului Reconstituirea, r.: Lucian Pintilie, sub genericul „Pintilie 80+“, în cadrul proiectului Film Klub, la sediul institutului. În anul 2013, Lucian Pintilie a sărbătorit opt decenii de viaţă în slujba promovării artei cinematografice româneşti.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU1 iulie ‒ 24 august / Evenimentul „Chişinău Youth Fest“, menit să încurajeze schimbul de experiență dintre tinerii talentați și să promoveze muzica clasică. Evenimentul a cuprins: concerte, conferințe, flashmob-uri și o școală de vară.
3 iulie – 4 august / Expoziție dedicată marcării Unirii Principatelor Române, organizată în colaborare cu Consiliul raional Leova, la Biblioteca Publică din orașul Leova.
6 iulie / Dezvelirea bustului poetului Grigore Vieru la Cahul, lucrare realizată de cunoscutul artist plastic din Republica Moldova, Ion Zderciuc.
18 iulie / Vernisajul expoziţiei: „Constatin Brâncoveanu şi epoca sa“, la Galeria la Rond, pentru marcarea a 300 de ani de la martiriul lui Constatin Brâncoveanu şi a fiilor acestuia, anul 2014 fiind declarat Anul Constantin Brâncoveanu.
21-24 iulie / Simpozionul ştiinţific internaţional „Tradiţie istorică şi perspective europene“, la Academia de Științe a Moldovei, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA6-13 iulie / Participare la Festivalul de scurtmetraje Curtas Vila do Conde 2014.
15 iulie ‒ 2 noiembrie / Expoziţie de ceramică românească „Ferestre spre Grădina Paradisului“ a artistei Cristina Bolborea, eveniment desfășurat la Museu Nacional do Azulejo.
17-24 iulie / Participare românească la a treia ediție a Congresului de Organologie de la Braga, organizat la Muzeul Nogueira Silva.
17-29 iulie / Participare românească la festivalul de artă urbană Walk & Talk la Ponta Delgada. Reprezentantul României la această ediție a fost artistul Obie Mihai Platon.
24 iulie ‒ 12 septembrie / Prelegere, film documentar și expoziție fotografică ‒ „Lucian Blaga, un diplomat la Curțile dorului“.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA4 iulie – 26 octombrie / Prezența sculptorului Bogdan Raţă, cu lucrarea de mari dimensiuni „The Middle Way“, la Bienala de Artă de la Liverpool.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID1-26 iulie / Povestea unei personalităţi din România/La historia de una personalidad rumana, concurs de eseuri în limba spaniolă cu premiu: bursă la Şcoala de vară de la Braşov, program al Institutului Cultural Român. Concursul s-a adresat vorbitorilor de spaniolă atât din Spania, cât și din America Latină şi a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid pentru a doua oară.
2 iulie / Conferința de inaugurare a Școlii de Vară „Rafael Altamira“ susținută de acad. Marius Sala: „La latinidad que nos une. La presencia del catalán en Rumanía“ și lansarea cărții Les presentamos la lengua rumana de Mioara Avram și Marius Sala, publicată de Editura Universității din Alicante.
10-13 iulie / Fabulamundi. Jocuri Dramatice Europene/Fabulamundi. Playwriting Europe – Susţinerea dramaturgiei contemporane româneşti la Barcelona. Institutul Cultural Român de la Madrid a susţinut prezenţa dramaturgului Alina Nelega la Barcelona.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK7-18 iulie / Expoziția „The New Revival: Roots and Modernity in Romanian Music“, la sediul Institutului.
7-26 iulie / Participarea doctorandului și regizorului de teatru Olivia Grecea la Lincoln Center Directors Lab.
15 iulie / Participare românească în cadrul mesei rotunde „Along the Danube: Romans, Their Neighbors, And The Making of Europe“, la Institutul Cultural Italian din New York.
26 iulie – 2 august / Participarea regizorului Ştefan Constantinescu şi a criticului de film Olga Ştefan la trei festivaluri din Statele Unite ale Americii: Filmmakers, Chicago, în data de 26 iulie, Columbia College, Chicago, în data de 30 iulie şi Filmmakers Cooperative, New York, în data de 2 august.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS4-27 iulie / Cea de-a LXVIII-a ediție a Festivalului de Teatru de la Avignon a inclus în selecția sa oficială spectacolul Solitaritate r.: Gianina Cărbunariu.
9 iulie / Ziua României din cadrul competiţiei intrnaţionale Solar Decathlon Europe, manifestare desfăşurată în perioada 28 iunie – 14 iulie, în parcul castelului Versailles.
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA4-12 iulie / Proiecția filmului Quod erat demonstrandum, r.: Andrei Gruzsniczki, în cadrul celei de-a XLIX-a ediții a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary 2014, la Hotel Thermal (7 iulie) și la Cinema Drahomira (11 iulie).
8-9 iulie / Târgul meşteşugăresc „Trademark Romania“, iniţiat de Institutul Cultural Român de la Praga, aflat anul acesta la cea de-a VI-a ediţie.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV14-15 iulie / Proiecția lungmetrajului Quod erat demonstrandum, r.: Andrei Gruzsniczki, în cadrul secţiunii Panorama a Festivalului Internaţional de Film de la Ierusalim (10-20 iulie 2014), la Cinematograful Lev Smadar şi la Cinemateca din Ierusalim.
15 iulie–3 august / Retrospectivă Radu Gabrea în Israel, organizată în parteneriat cu Cinemateca din Tel Aviv și în colaborare cu cinematecile din Haifa și Ierusalim.
22 iulie – 20 septembrie / „Schiţe de Oana Coșug“ – Expoziție de grafică la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA8-12 iulie / Prezentarea filmelor Marfa şi banii, r.: Cristi Puiu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, r.: Cătălin Mitulescu, Hârtia va fi albastră, r.: Radu Muntean, California dreamin’, r.: Cristian Nemescu, în cadrul Festivalului „SLOT Art“ de la Lubiąż.
8 iulie – 31 august / „ZEPHIR“ – expoziție Victor Man la Galeria Națională de Artă Zachęta din Varșovia.
9-17 iulie / Prezentarea unor filme româneşti în cadrul Festivalului European al Şcolilor Artistice şi Creaţiei „Kręgi Sztuki“ la Cieszyn, Katowice şi Cracovia.
27-30 iulie / Ateliere pe teme cinematografice cu participarea regizorului Nicolae Constantin Tănase la Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty“ de la Wrocław, ediția a XIV-a.
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA1-21 iulie / Expoziţia de sculptură „Semne şi culori pentru paradis“ de Aurel Contraş, în Mica Galerie a Institutului, curator Grigore Arbore Popescu.
3-9 iulie / Cezar Paul-Bădescu: tur de prezentare în Sardinia. Scriitorul Cezar Paul-Bădescu a participat la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Literar al Sardiniei „Isola delle Storie“ de la Gavoi.
15-25 iulie / Expoziţia foto-documentară cu titlul ,,I Romeni e la Grande Guerra/Românii și Marele Război“, dedicată centenarului Primului Război Mondial, la Palatul Cusani din Milano.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
1 iulie / Vernisajul expoziţiei „Heimat-ul uitat. Braşov: influenţa vieneză în arhitectura şi cultura locală“, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena. Expoziția fost deschisă în perioada 1 iulie – 29 august.
10 iulie / Lansarea celei de-a doua serii a ghidurilor cultural-turistice în format electronic, cu temele: Bucovina – Mănăstirile pictate din Bucovina; Dracula: Istorie – Legendă – Roman; Transilvania – Ţara de dincolo de păduri; Bucureşti – Parisul Răsăritului.
15 iulie / Proiecţia filmului Reconstituirea, r.: Lucian Pintilie. Filmul a deschis seria proiecțiilor reprezentative pentru cinematografia românească, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena, în perioada iulie-decembrie 2014.
23 iulie / Things That Don’t Matter, spectacol interactiv, compus din monologuri în jurul ideii de regret, cu Larisa Crunţeanu la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.
31 iulie / Spectacolul de teatru nonverbal Bertha la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.