„Lipatti 100” – concert aniversar la Sala Radio, de Ziua Culturii Naționale

Lipatti 100 - concert aniversar la Sala Radio, de Ziua Culturii Nationale

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și ca parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, duminică, 15 ianuarie 2017, ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora" - Sala Radio din București va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100" susținut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Daniel Goiți. (Din motive medicale, pianistul Matei Rogoz nu va mai putea lua parte la concert). 

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român și Radio România.

În program:

D. Lipatti - Concertino în stil clasic, op. 3

D. Lipatti - 3 lieduri pentru voce şi pian pe versuri de Paul Verlaine

F. Liszt - Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru pian şi orchestră

D. Lipatti - Suita Şătrarii

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale, actorul Ion Caramitru va recita din creațiile lui Mihai Eminescu.

Ion Caramitru, actor:

Eminescu suportă foarte bine muzica de calitate. El nu trebuie acompaniat, ci trebuie comentat prin muzică. În funcție de momentele muzicale, voi alege ce voi recita, voi fi inspirat  de muzica lui Lipatti. Probabil voi alege doua proze și două poezii mai lungi de Eminescu. Sunt foarte spontan. Voi fi reactiv și inspirat de muzica pe care o voi auzi înainte.

Decizia ca Ziua Culturii Naționale să fie de ziua nașterii lui Eminescu capătă un sens simbolic.

Sergiu Tuhuțiu, pianist:

Mă impresionează fiecare proiect care aduce un iz de normalitate, fiecare inițiativa care susține cultura, care păstrează vie memoria unor repere pe care nu ar trebui sa le pierdem.

Ziua Culturii Nationale este un prilej foarte bun de a ne reimprospata memoria cu cateva ancore de acest fel - de acesta data Lipatti si Eminescu.

Profilul, repertoriul si istoria Orchestrei Naționale Radio se definesc de aproape un secol de cultură națională pe planul creației, interpretării si difuzării muzicii în România. Odată cu momentul lansării postului public de radio, în 1928, s-a înființat, din inițiativă și sub conducerea compozitorului Mihail Jora, Orchestra simfonică Radio, ce se afirma prin concerte publice începând cu anul 1932. În perioada mai recentă, Orchestra Națională Radio s-a impus prin turneele întreprinse - Franța, Italia, Germania, Spania, Elveția, Rusia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Japonia, China - și participările la festivaluri internaționale, evenimente care i-au confirmat pretutindeni prestigiul. Critica muzicală româneasca și internațională subliniază valoarea acestei formații valoroase în cadrul vieții concertistice contemporane, asemenea orchestrelor de tradiție ale Radiodifuziunilor lumii, cu un profil de unicat în dialogul cu publicul, muzicienii și formațiile simfonice românești.

Reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroşanu a determinat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a. Cristian Oroşanu este în prezent dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov. Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu este profesor de dirijat la Academia de muzică „George Enescu" din Iaşi şi a organizat mai multe cursuri internationale de măiestrie la Iaşi şi la Braşov.

Teodora Gheorghiu a făcut studiile muzicale în România, la Academia Muzicală „Gheoghe Dima" din Cluj-Napoca, la clasa profesorilor Niculina Mirea și Gheorghe Roșu. În septembrie 2002, datorită aprecierii calităților sale interpretative, la recomandarea tenorului catalan José Carreras, Teodora Gheorghiu a fost recompensată cu premiul special al concursului muzical Julián Gayarre. În anul 2003, Teodora Gheorghiu a câștigat bursa vieneză „Herbert von Karajan", respectiv premiul al doilea la Concursul „George Enescu" din București, care au propulsat-o ulterior spre a deveni solista prestigioasei instituții artistice. Înaintea angajării sale ca solistă a Operei de stat din Viena, Teodora a lucrat cu Opera Studio din Chapelle Reine Elisabeth, sub bagheta lui José Van Dam, respectiv fructificând ulterior aparițiile sale scenice printr-o colaborare cu celebra scenă lirică La Monnaie din Bruxelles.

Câștigător al concursului Debut to Master Soloist Piano Competition 2013 din Sankt Petersburg, Sergiu Tuhuțiu s-a afirmat ca unul din reprezentanții de vârf ai tinerei generații de pianiști. Obține licența la Universitatea Națională de Muzică din București (2006) și două titluri de Master în interpretare pianistică: la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart și la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. În 2011 primește o bursă de studii la Londra, iar în iulie 2013 este distins cu Artist Diploma la Royal College of Music din Londra. A susținut concerte pe importante scene din Anglia, Germania, Franța, Elveția, Italia, Rusia, Brazilia, Canada și România. Printre partenerii săi de muzică de cameră s-au numărat muzicieni precum Șerban Lupu, Ruxandra Donose sau Nelly Miricioiu. Este președinte al asociației Lipatti Music Production și inițiatorul proiectelor muzicale In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours și Leading Young Musicians.

Pianistul Daniel Goiţi (n. 1968) este profesor universitar şi şef catedră Pian-Orgă al Facultăţii de Interpretare Muzicală, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. De-a lungul carierei sale a câştigat numeroase premii, dintre care: premiul I la Concursul „Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, 1989; premiul I, premiul firmei Kawai şi Laureat al Concursului „George Enescu" Bucureşti, 1991; premiul I la Concursul de Pian „A.Schnabell" Berlin, 1995. În 1999 obține titlul de Visiting-Artist-Teacher oferit de University of Alabama (S.U.A). Ca solist concertist şi alături de diverse ansambluri camerale, Daniel Goiţi are în palmaresul său peste 300 de recitaluri şi 200 de concerte cu orchestra, colaborând cu toate orchestrele simfonice naţionale dar şi cu The New Japan Orchestra, The Branderburger Symphoniker şi New Mexico Philharmonic. A publicat două cărţi şi a înregistrat 3 CD-uri: Daniel Goiţi plays music by Liszt, Skriabin, Rahmaninov, Enescu and Ravel 1277 Symposium Records Rumänische Klaviermusik CCD142 Cavalli Records; Liszt: Concertul nr. 1 cu New Japan Orchestra, dirijor Kazushi Ono, Japan, Beethoven: Sonata pentru pian op. 10, nr 3; Liszt: Sonata „Apres une lecture du Dante" înregistrat la RIAS/Berlin; Înregistrări ale recitalurilor din Tokyo la Sala Suntory şi Sala Tsuda. Între 1997 şi 2013 a susţinut mai multe master class-uri la Liceul de Muzică din Deva, University of Alabama din Tooscalouse, USA, Wayne State University din Detroit, USA, etc. şi a fost membru al juriului în diverse competiţii naţionale şi internaţionale pentru pian.

Cu același prilej, pentru a marca 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917, București - 2 decembrie 1950, Geneva), Romfilatelia va lansa un plic de corespondență cu timbru imprimat.

Biletele au fost puse în vânzare la Casa de bilete a Sălii Radio (str. General Berthelot nr. 60, București) și sunt disponibile pe site-ul eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, în librăriile Cărturești și Humanitas, în benzinăriile OMV.

Partener: Mercure Hotels.

Eveniment facebook: www.facebook.com/events/1397331616958328/

***