Institutul Cultural Român de la Viena susține turneul cinematografic al regizorului Radu Jude în Austria, cu producția „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, la Graz, Viena și Innsbruck. Filmul a fost lansat în 2023 și a primit Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Locarno. De asemenea, a fost ales să reprezinte România la Premiile Oscar 2024, în categoria Cel mai bun film internațional.
Programul turneului cinematografic:
· 22 februarie, ora 19.00: Graz, KIZRoyal Kino
· 23 februarie, ora 20.00: Viena, Gartenbaukino
· 25 februarie, ora 20.00: Innsbruck, Leokino
„În ultimul lui film, Radu Jude a ales-o pe extraordinara actriță Ilinca Manolache pentru a juca un personaj într-o misiune: aceea de a găsi și distribui unul din angajații unei companii austriece cu sediul în România care a suferit un accident datorită neglijenței companiei; norocosul angajat va juca un rol principal în „filmul” instituțional. Majoritatea poveștii constă din diversele călătorii ale Angelei pentru a se întâlni cu aceste victime, conducând prin oraș în timp ce se ceartă din când în când la telefon cu superiorul ei la telefon, iar în pauze se filmează cu un filtru care îi transformă fața într-un bărbat șovin, dezinhibat, care se răstește la lume. Jude adaugă un alt contrapunct simbolic la acest joc dialectic prin editarea în cincisprezece secvențe fragmente din filmul ANGELA MERGE MAI DEPARTE de Lucian Bratu din 1981, a cărui protagonistă este o femeie taximetrist. Rezultatul este un film care funcționează ca o critică nemiloasă a modului în care capitalismul secolului XXI îi înstrăinează chiar și pe cei care și-au dat acordul pentru a fi exploatați, un portret contemporan al Bucureștiului în care violența microfizică dispersată este resimțită fără a fi rostită cu voce tare și un eseu diferit despre relația dintre memorie și percepția realității și imagini.” (Roger Koza)
Radu Jude este unul dintre cei mai cunoscuți regizori, scenariști și producători de film români.
Filmografie: „În familie” (2002), „O zi lungă” (2004), „Lampa cu căciulă”, „Alexandra” (2006), „Dimineața” (2007), „Cea mai fericită fată din lume” (2009), „Stanka se duce acasă” (2010), „Film pentru prieteni”, „Tatăl meu cel obosit” (2011), „Toată lumea din familia noastră” (2012), „O umbră de nor” (2013), „Trece și prin perete”, Scurt/4: Istorii de inimă neagră (2014), „Inimi cicatrizate”, „Costică Acsinte” (2016), „Țara moartă” (2017), ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), „Tipografic majuscul”, „Ieșirea trenurilor din gară” (2020).
Pentru filmul „Aferim”, în anul 2015, a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin, iar în 2021 a obținut Ursul de Aur pentru cel mai bun film la același festival cu filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.
Turneul este organizat de compania de distribuție de film austriacă Filmgarten, specializată în distribuția de filme independente, artistice și documentare, cunoscută pentru selecția sa de filme de calitate și pentru sprijinul pe care îl oferă producțiilor de film care nu sunt neapărat mainstream, dar care sunt remarcabile din punct de vedere artistic și cultural.
Foto: ©Filmgarten