ICR susține prezența tinerilor muzicieni din Republica Moldova la „Brașov Youth Orchestra”

Institutul Cultural Româns sprijină participarea tinerilor muzicieni din Republica Moldova la prima ediție a proiectului pilot „Brașov Youth Orchestra”. Inițiat de un grup de tineri muzicieni talentați, membri ai Filarmonicii Brașov, proiectul va aduce împreună tineri muzicieni din România și Republica Moldova, selectați în urma preselecțiilor organizate în primăvara acestui an.

Școala de vară „Brașov Youth Orchestra” va avea loc în perioada 19-23 iulie 2024 și va reuni peste 70 de tineri muzicieni. Aceștia vor participa la ateliere de măiestrie susținute de muzicieni consacrați, precum Cristian Spătaru (dirijor), Radu Croitoru (violoncel) și Bogdan Costache (vioară), precum și la cursuri de dezvoltare personală și PR oferite de experți recunoscuți în domeniu.

Cursurile și atelierele din cadrul Școlii de vară „Brașov Youth Orchestra” includ:

  • MELOTERAPIE – Alina Babii, profesor la Universitatea Transilvania
  • PR & BRANDING Strategist – Alexandra Grancea, prezentator MIXTV Brașov
  • Life and Business Skills Reset – Veronica Costache, Women of Excellence Awardee WEF, CEO Alexz Educational
  • Politici și programe pentru tineret – Doru Curoșu, HR specialist, primul originar din Republica Moldova prezent pe lista „Under 30” a revistei „Forbes”.

Proiectul va culmina pe 24 iulie 2024 cu un concert simfonic în Piața „Sfântul Ioan” din Brașov, sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru. Programul concertului va include piese de George Enescu, Mieczyslaw Weinberg, Gabriel Fauré, Maurice Ravel, Aram Haciaturian, Serghei Prokofiev, Johannes Brahms, Antonin Dvorak și Eugen Doga.

Din programul concertului din 24 iulie 2024:

George Enescu - Rapsodia română;

Mieczyslaw Weinberg - Rapsodie pe teme moldovenești;

Gabriel Fauré - Pavane;

Maurice Ravel - Bolero;

Aram Haciaturian - Dansul săbiilor;

Serghei Prokofiev - Dansul cavalerilor;

Johannes Brahms - Dans ungar nr. 5;

Antonin Dvorak - Dans slav nr. 8;

Eugen Doga - Vals.

Proiectul organizat în parteneriat cu ICR, prin implicarea reprezentanței Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, primește sprijinul Primăriei Municipiului Brașov, Consiliului Județean Brașov, BMW România, Sound Still, Purcari și Kaufland România.

Cristian Spătaru s-a născut în 1993 la Chișinău, în Republica Moldova. A început să studieze muzica la vârsta de 8 ani, când a luat primele lecții de pian și teorie muzicală. A câștigat de trei ori la rând premiul I în cadrul Concursului Național de Compoziție din Republica Moldova. A absolvit apoi Compoziția cu Michael Jarell, apoi Dirijat Orchestral cu Mark Stinger și Dirijat Coral cu Alois Glassner la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. În iunie 2021 și-a susținut examenul de dirijor de orchestră cu distincție, dirijând o piesă de George Enescu, în Sala de Aur a Musikverein-ului din Viena. Printre realizările sale se numără: Premiul II la Premio Guido Cantelli 2022 și Premiul pentru „Cel mai bun dirijor român”, obținut de două ori la ediția a 10-a și a 11-a a Concursului Internațional de Dirijat „Jeunesses Musicales”, în 2019 și 2021.

Despre proiect

Expediția „Cool Tour”, prima parte a proiectului„Brașov Youth Orchestra”, a implicat 30 de instrumentiști din Brașov Youth Orchestra. Aceștia au călătorit în 58 de localități din județul Brașov, oferind flash-moburi și experiențe culturale unice, precum și activități de colectare a deșeurilor în zonele verzi. Expediția aculminat cu recitaluri de muzică clasică în fiecare localitate vizitată, contribuind astfel la promovarea culturii și protecția mediului.

Printre localitățile vizitate se numără: Brașov, Săcele, Predeal, Tărlungeni, Vama Buzăului, Teliu, Budila, Prejmer, Hărman, Sânpetru, Bod, Hălchiu, Feldioara, Măieruș, Fundata, Moeciu de Jos, Bran, Râșnov, Cristian, Ghimbav, Codlea, Holbav, Vulcan, Poiana Mărului, Zărnești, Șinca Nouă, Șinca Veche, Părău, Șercaia, Mândra, Făgăraș, Dumbrăvița, Crizbav, Apața, Ormeniș, Augustin, Racoș, Hoghiz, Ungra, Cața, Homorod, Rupea.

Prin susținerea participării tinerilor muzicieni din Republica Moldova, ICR împreună cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău contribuie la dezvoltarea personală a acestora și la consolidarea legăturilor culturale dintre Chișinău și Brașov.