- 14 October 2019
- Etichete Icr istanbul Bursafotofest Ovi d pop Fotograf
Fotograful român Ovi D. Pop, un artist apreciat, a reprezentat România la Festivalul Internațional de Fotografie de la Bursa, ediția a IX-a, susţinut de Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul la solicitarea organizatoriilor.
Festivalul s-a desfăşurat an de an sub patronajul municipalității orașului Bursa.
Fotograful român Ovi D. Pop este unul dintre cele mai potrivite nume din peisajul românesc de gen care poate reprezenta țara noastră la orice festival de profil prin prisma celor 810 premii pe care le-a obținut până acum, dintre care 230 medalii de aur/ locul I sau trofee înmânate de evenimente dedicate fotografiei în 62 ţări.
Tema BursaFotoFest în 2019 a fost natura: "Aer, apă, pământ ... Revenirea la natură".
La ediția din acest an a BursaFotoFest Rusia a fost invitatul special cu 15 fotografi din Sankt Petersburg, reprezentanți și colaboratori ai celor mai importante instituții, muzee de stat (Muzeul de Istorie a Fotografiei) și care au prezentat o serie de expoziții. Fotografii ruși au organizat, de asemenea, ateliere și au făcut evaluări de portofoliu.
Deschiderea oficială a BursaFotoFest 2019 a avut loc vineri, 4 octombrie, cu o scurtă defilare, urmată, de la ora 19.00, de un cocktail și ceremonia de începere a festivalului.
Zi de zi, fotografii invitați din Kosovo, Brazilia, Turcia, Iran, Rusia, Coreea de Sud, Mexic, India, Grecia și, bineînțeles, reprezentantul României, Ovi D. Pop, cu toții, au fost într-un permanent dialog pe teme fotografice și, evident, în contact cu publicul prezent în grandiosul spațiu al Bursa Atatürk Congress Culture Center - ACCC Merinos, locul de desfășurare al BursaFotoFest – care are 40 de săli imense, o suprafață totală de 120.000 mp, situată pe un teren generos de 307.000 mp în Merinos Park.
În cadrul festivalului au fost programate cu mult timp înainte de a începe evenimentul, o serie de interviuri cu artiștii fotografi, printre care și Ovi D. Pop, seminarii, ateliere, vizionări de documentare, expoziții foto și, evaluări de portofoliu.
În afara festivalului, pentru invitații de peste hotare au fost organizate o serie de vizite în puncte turistice cheie, o nouă oportunitate pentru ochiul dornic al fotografului de a surpinde noi instantanee. Arborele care are peste 600 de ani i-a fascinat pe invitații la festival: este situat la aproximativ 10 km de Bursa, umbra sa acoperă o suprafațăde cca. 1000 mp, și are o înălțime de aproximatic 30 de metri. Se spune că vârsta exactă a arborelui este de 610 ani. A mai fost vizitat și satul Gölyazı, situat la 30 de minute de Bursa, o insulă pe un lac. Cascadele și culorile din Suuçtu Tabİat Parkı - un alt obiectiv pe lista organizatorilor pentru a-i îndemna pe fotografi să mai surprindă câteva ipostaze unice în natură. Turul a fost completat de alte obiective turistice ca Moscheea Verde și peisajul Belvedere, de la 1700 de m altitudine, care îi vrajește prin frumusețe pe turiști odată ajunși la înălțime.
După ce și-a fascinat la propriu invitații și vizitatorii, după 10 zile pline în care, în centrul atenției a fost imaginea, BursaFotoFestși-a închis porțile și intră în prgătiri pentru ediția 2020.
În primii 8 ani de existență, BursaFotoFest a găzduit 1335 de invitați internaționali și naționali. De numele festivalului se leagă artiști fotografi cunoscuţi ai instantaneelor: Ara Güler, Bruno Barbey, Steve McCurry, Thomas Hoepker, Maggie Steber, Yumi Goto, Izzet Keribar, Mary Ellen Mark, Robert Pledge, Shahidul Alam, Ken Light, Ozan Groomsman, George Georgiou, Hari Mahidhar, Sudharak Olwe și expozițiile lui Patrick Zachmann.