Cea de-a treisprezecea ediție a Festivalului Internațional PROPATRIA, realizat cu
susținerea Departamentului pentru
Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de
cultură din Europa, va călători de la Roma la Berlin apoi la Paris, Chișinău şi
București, evidențiind astfel caracterul internațional al
festivalului și în același timp demonstrând rolul acestuia în coagularea
diasporei românești. Evenimentul se află și anul acesta sub direcția artistică a cunoscutei pianiste Mara Dobrescu.
Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Ambasadei României în Italia, susține organizarea concertului „Muzica pentru Regina Elisabeta a României”, ce va avea loc în data de 19 octombrie 2023, de la ora 18:00, la Forumul Austriac din Roma (Viale Bruno Buozzi, 113), ca parte a acestul festival. Vor concerta soprana Rodica Vică şi pianista Mara Dobrescu.
Festivalul Internaţional PROPATRIA continuă până pe 30 octombrie şi duce artişti români din toate colţurile lumii în comunităţi din Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, festivalul încheindu-se în România.
Proiectul este realizat în parteneriat şi cu patronajul următoarelor instituții: Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Germania, Ambasada României în Israel, Ambasada României în Republica Moldova; în parteneriat cu: Accademia di Romania in Roma, ICR București, ICR Paris, ICR Tel-Aviv, ICR Chişinău, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Opera Naţională Bucureşti, Comune di Roma, Concursul International de Canto George Enescu de la Paris, Universitatea de Vest din Timișoara, Muzeul National de Muzica George Enescu, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iaşi, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură din Bucureşti, Asociaţia Propatria VOX din Focşani, Hubart Agency, Asociaţia Pro Contemporania, International Music Competition for Youth "Dinu Lipatti", Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română.
Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recital sau ca solistă atât pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l'Auditorium du Musée d'Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cât și în numeroase festivaluri, precum cel din Aix en Provence, Piano Lille Festival, Ars Terra Festival, dar și pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar și La Monnaie din Bruxelles. Susține recitaluri și concerte în Italia, Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, iar debutul său în Statele Unite ale Americii la Chicago și New York se bucură de un mare succes. Înregistrează pentru Radio și Televiziunea Română, pentru Radio France și Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical și participă la numeroase proiecte bazate pe îmbinarea între literatură, muzică și teatru. Fiind o mare iubitoare de muzică de cameră, evoluează în compania celor mai talentați muzicieni din generația sa, făcând parte și din Quartetul Face à Face (2 piane și 2 percuții) cu care concertează în întreaga lume. Mara Dobresco se bucură de îndrumarea unor mari maeștri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard și Dominique Merlet.
Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România cât și din străinătate, fiind considerată una dintre cele mai interesante voci ale generației sale. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel etc. Rodica Vică este câștigătoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul International de muzică barocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai bună interpretare muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi ș.a. Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului „Strigoii” de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, sub conducerea muzicală a lui Gabriel Bebeșelea, Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók- Müpa Budapesta, „Canto Barocco” la Teatro La Fenice, „Gloria” de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone în deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, „La Lumière Comique” la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta și BaRockIN’ Transylvania cu orchestra Musica Ricercata, „Matthäus Passion” de J.S. Bach sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, „Poèmes pour Mi” de Olivier Messiaen alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedip la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden.