Festivalul Internaţional „Centenar Fest”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” La Chişinău organizează o serie de activităţi în cadrul Festivalului Internaţional „Centenar Fest” #generaţiacentenar: un recital susţinut de interpretul de muzică populară Nicu Mâţă şi 3 expoziţii legate de Centenarul Marii Uniri de la 1918, realizate de ICR Chişinău - „Centenarul Unirii Basarabiei cu Țara”;„Voievozi și domnitori români – precursori ai Marii Uniri” şi „Contribuția marilor personalități românești la realizarea Marii Uniri”.

Evenimentele vor avea loc în data de 15 şi 16 septembrie la Centrul Cultural Vatra situat la 30 kilometri de Chişinău.

Festivalul va cuprinde activități de agrement tematice pentru toate vârstele: spectacole de muzică populară și ușoară, expoziții-târg, ateliere de creație, camping, excursii, competiții sportive (mini-golf, aruncatul topoarelor, trageri cu arcul, yoga etc), tiroliană, jocuri interactive și concursuri.
Prima zi, sâmbătă, 15 septembrie 2018, va fi axată pe afirmarea valorilor tinerei generații. La ora 10:00, festivalul își va deschide porțile, iar spectacolele se vor desfășura concomitent pe trei scene amplasate pe teritoriul complexului, astfel încât toate categoriile de public să fie implicate în program.

Între 12:00 și 17:00, pe scena 2, va fi organizat un program artistic pentru copii și tineret.

Între 18:00 și 23:00, pe scena 1, va avea loc un concert cu artiști profesioniști. După orele

22:00, atmosfera va fi încinsă de DJ profesioniști, care vor evolua pe scena 3 și vor fi aprinse focuri de tabără în zona taberei de corturi.

Ziua de duminică, 16 septembrie, este dedicată iubitorilor de folclor, tradiții și istorie. Va avea loc o paradă a portului popular, urmată de un recital al colectivelor artistice din Moldova, Bucovina, Maramureș, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Crișana, Cernăuți, Ismail și Banatul Sârbesc, care va culmina cu Hora Unirii. În paralel, vor fi deschisă expoziție-târg cu lucrări ale meşterilor populari, cu obiecte de artizanat/meşteşugărit, precum și un muzeu al satului românesc, care va scoate în evidență specificul tuturor regiunilor românești. Pe cele trei scene vor avea loc spectacole de dansuri populare și muzică etno-folclorică, susținute de colective artistice din Republica Moldova, România, Ucraina și Serbia.

Evenimentul va culmina cu un concert de excepție, susținut de artiști consacrați din peisajul folcloric românesc, în cadrul căruia domnul Nicu Mâţă acompaniat de Orchestra Fraţilor Advahov, va susţine un recital.

Nicu Mâță s-a născut la 23 noiembrie 1988, în satul Năvârneţ, raionul Făleşti, Republica Moldova, în familia inginerului Ion Mâţă şi a învăţătoarei Vera Mâţă. Apropierea de muzica populară s-a produs atunci când a descoperit cântecele lui Nicolae Sulac.

A debutat la Radio Moldova cu piesa: „Câte păsări codrul are” și la Televiziunea Moldova 1,la vârsta de 16 ani, cu melodiile: „Câte păsări codrul are” şi „Când tata va veni”.

Nicu Mâță colaborează cu mai multe ansambluri și orchestre profesioniste: Lăutarii, Mugurel, Rapsozii Botoşanilor, Ciprian Porumbescu, Orchestra Radio, Junii Sibiului, Doina Gorjului, Valahia, Cununa Transilvană.

Primul său album se numește „Dragostea n-are hotare”, conține 15 de melodii și este realizat în colaborare cu Orchestra „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chişinău şi Radio Datina