„Fascinația Orientului în arta contemporană“ – un proiect care unește lumea cultural-artistică turcă cu cea românească

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ din Istanbul, în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța și Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan“ din Istanbul, a organizat, în metropola turcă de pe malul Bosforului, proiectul „Fascinația Orientului în arta contemporană“.

Reprezentanți ai Muzeului de Artă Constanța au fost prezenți, la Istanbul, în perioada 27-30 mai 2024, pentru aimplementa proiectul cultural„Fascinația Orientului în arta contemporană“, din domeniul Arte vizuale, care a vizat organizarea a două workshopuri pentru studenții Universitățiide Arte Frumoase „Mimar Sinan“ din Istanbul.

Atelierele de creație, cu tema „Pomul vieții“, realizate prin tehnica pictură pe sticlă și tehnica monotipie, au fost organizate la Muzeul de Pictură și Sculptură Istanbul - Müze Akademi – care aparține Universității de Arte Frumoase „Mimar Sinan“ din Istanbul. Acestea au fost coordonate și susținute de lect. univ. dr. Cristina Gelan-Olaru, cadru didactic la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“din Constanța și educator muzeal la Muzeul de Artă Constanța și de Ioana Predescu, artist, șef de secție la Muzeul de Artă Constanța. La finalul activităților proiectului, a fost amenajată și vernisată, la sediul Muzeului de Pictură și Sculptură Istanbul - Müze Akademi, o expoziție cu lucrările participanților/studenților la cele două workshopuri. Cu acest prilej, Conf. univ. dr. Lelia Pîrvan-Rus, director al Muzeului de Artă Constanța, cadru didactic al Universității „Ovidius“ din Constanța, a susținut prelegerea științifică intitulată „Tendințe contemporane în expozițiile Muzeului de Artă Constanța“.

Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan“ din Istanbul, prestigioasă instituție de învățământ superior din metropola turcă, a fost înființată în secolul al XIX-lea și funcționează ca prima instituție de învățământ din Turcia în domeniile artei, arhitecturii și culturii. Actualmente, datorită structurii academice bine configurate și facilităților pe care le oferă, prin programe de studii universitare performante, instituția de educație și cercetare științifică de pe malul Bosforului pregătește resursa umană în domeniul artelor frumoase la un standard înalt de calitate și performanță.

Muzeul de Pictură și Sculptură Istanbul, primul muzeu de arte plastice din Turcia, a fost înființat la 18 iulie 1937 și a fost deschis de Mustafa Kemal Atatürk la 20 septembrie 1937. Conducerea İRHM a fost afiliată Academiei de Arte Frumoase (în prezent Universitatea de Arte Frumoase Mimar Sinan).

Muzeul de Artă Constanța este una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură din România și se bucură de o echipă de specialiști importanți în domeniu. Instituția muzeală a fost înființată pe baza colecțiilor de pictură și sculptură ale Pinacotecii Primăriei Constanța și a celei de la Balcic (deschise între anii 1935–1937), iar în timp s-a îmbogățit cu lucrări importante transferate de la Muzeul Național de Artă din București, precum și prin achiziții și donații făcute de mari nume ale artei moderne și contemporane românești. Patrimoniul muzeului conține lucrări de artă românească modernă, reprezentată de artişti care au demonstrat o legătură semnificativă cu arta vest-europeană, păstrându-și totodată originalitatea, precum și lucrări de artă românească contemporană. Muzeul găzduiește, de asemenea, expoziții de artă contemporană din România și din străinătate, realizând un dialog dinamic cu vizitatorii, contribuind astfel la viața artistică vibrantă a Constanței și a Dobrogei.

Lelia Rus-Pîrvan (n. 1978): artist vizual și Doctor în Arte, cu o teză despre imaginea corpului feminin cu titlul: Forma feminină între premise teoretice și rezolvări personale, susţinută la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (2010). Beneficiază de mai multe stagii de predare și formare la alte universități, dintre care menționăm: Instituto Politecnico de Lisboa, Escola Superior de Educacao Lisboa (2018, 2017), Universitatea Aristotles din Salonic, Grecia (2014), Universitatea din Nevșehir, Turcia (2013). A avut 12 expoziții personale şi a participat la numeroase expoziții de grup, în ţară şi în străinătate (Grecia, Portugalia, Norvegia, Italia, Turcia, Bulgaria).

Ioana Predescu (n.1969): este, în prezent, Șef secție la Muzeul de Artă Constanța, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A avut două expoziții personale și a participat la numeroase expoziții de grup în țară și în străinătate (Grecia, Portugalia, Turcia, Bulgaria).

Cristina Gelan-Olaru: este educator muzeal la Muzeul de Artă Constanța și lector universitar doctor la Facultatea de Arte, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța. În calitate de educator muzeal, concepe și implementează, la Muzeul de Artă Constanța, proiecte de educație muzeală și proiecte culturale.

Daniela Dumitrache: economist la Muzeul de Artă Constanța, are o experiență bogată în implementarea proiectelor culturale, în gestionarea financiară a costurilor alocate organizării diverselor evenimente, expoziții.

Proiectul „Fascinația Orientului în arta contemporană“ a contribuit la consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Turcia, cunoașterea reciprocă și împărtășirea valorilor culturale și artistice între cele două state prietene, prin schimb de experiență și bune practici între specialiștii și artiștii români și turci, prin oportunități de educație și informare care susțin dezvoltarea și inovarea în domeniul cultural, științific și academic în spațiul cultural turcesc.