Expoziţia "Covoarele tradiţionale maramureşene ale Victoriei Berbecaru şi "covorul zburător" al lui Mircea Cantor" la Washington, D.C.

Expoziţia "Covoarele tradiţionale maramureşene ale Victoriei Berbecaru şi "covorul zburător" al lui Mircea Cantor" prezentată de La Maison Française, Institutul Cultural Român din New York şi Ambasada României în Statele Unite, se deschide în data de 28 martie, fiind găzduită de La Maison Française, în Washington, D.C.

Expoziţia a fost iniţiată şi curatoriată de artistul vizual Mircea Cantor, cunoscut pentru lucrările sale ce conţin comentarii subtile la adresa societăţii contemporane. Abordarea sa nu este aceea a unui etnograf sau antropolog. Obiectivul expoziţiei nu este acela de a documenta, ci de a sublinia autenticitatea acestei arte, de a da privitorilor ocazia de a admira şi a se bucura de frumuseţea acestor obiecte.

Expoziţia se desfăşoară în perioada 28 martie - 15 aprilie.

Mircea Cantor (născut în 1977, în România, trăieşte şi lucrează la Paris) este un artist vizual recunoscut internaţional pentru comentariile sale subtile la adesa societăţii contemporane, transpuse în medii extrem de diferite: video, animaţie, sculptură, desen, pictură şi instalaţii. Lucrările lui Cantor sunt incluse în colecţii prestigioase cum ar fi cele de la Hirshhorn Museum şi Sculpture Garden, Washington, DC; MoMA, New York; Walker Art Center, Minneapolis; Philadelphia Museum of Art; The Israel Museum, Ierusalim; Centre Pompidou, Paris, Franţa; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; Museum Abteiberg, Monchengladbach, Germania; Magasin 3, Stockholm, Suedia, precum şi în alte colecţii din întreaga lume. Mircea Cantor este reprezentat la Paris de către Yvon Lambert Gallery, în Tel Aviv de Dvir Gallery şi la Roma de Magazzino.

Victoria Berbecaru (născută în 1944 în Ciceu Mihăileşti, Bistriţa Năsăud; trăieşte în Botiza, Maramureş), una dintre cele mai desăvârşite ţesătoare maramureşene, a contribuit la revitalizarea tradiţiei ţesutului de covoare în anii 70 când s-a stabilit în satul maramureşean Botiza. Alături de ţesătoarele mai în vârstă ale satului, a început să înregistreze vechile tehnici ale vopsitului folosind exclusiv plante şi motivele tradiţionale, multe din ele pe cale de dispariţie. A menţinut această tradiţie de-a lungul a mai mult de patru decenii, contribuind la iniţierea unei noi generaţii de ţesătoare.

[Avioane şi îngeri, de Mircea Cantor (detaliu). Credit foto: Andy Keate]