Institutul Cultural Român de la Paris continuă parteneriatul cu Mémorial de la Shoah, alăturându-se evenimentului care are loc marţi, 5 septembrie 2023, orele 19.00, la Auditoriumul Edmond J.Safra de la Mémorial de la Shoah, Paris. Întâlnirea este organizată cu ocazia publicării volumelor: „Les Exportés” de Sonia Devillers, Éditions J'ai lu, 2023, „Mes pas dans leurs ombres” de Lionel Duroy, Éditions Miallet‐Barrault, 2023 și „Shoah în România. Distrugerea și supraviețuirea evreilor și romilor sub regimul Antonescu”, 1940‐1944 de Radu Ioanid, Éditions CNRS, 2023.
La dezbaterea moderată de Valérie Lehoux, redactor-șef la Télérama, participă cei trei autori: Sonia Devillers, Lionel Duroy și Radu Ioanid.
Două treimi dintre evreii români uciși în timpul războiului au murit sub loviturile politicilor de persecuție și exterminare ale regimului dictatorial al lui Ion Antonescu, și nu în lagărele naziste, așa cum s-a crezut de mult. Tainele acestei povestiri sunt scoase în evidență de istoricul Radu Ioanid și romancierul Lionel Duroy. La rândul ei, Sonia Devillers relatează o poveste în mare măsură necunoscută, cea a familiei materne evreiești care, la începutul anilor ’60 a părăsit România, vândută și „exportată” de regimul comunist aflat atunci la putere
Întâlnirea este transmisă în direct pe conturile de Facebook, YouTube și Twitter Shoah Memorial.
Radu Ioanid este istoric, în prezent fiind şi ambasador al României în Israel.
Lionel Duroy este jurnalist și scriitor francez. A publicat mai mult de 12 romane (dintre care unele au fost ecranizate), precum și eseuri despre Războiul Balcanic și alte zone de criză. Duroy a publicat în 2018 Eugenia, superb şi terifiant roman despre România fascistă a anilor 1930-1940, iar ultimul său roman, „Mes pas dans leurs ombres”, investighează arestările şi colaboraţionismul în România de după cel de-al Doilea Război mondial.
Sonia Devillers s-a născut la Paris. A urmat studii de filosofie la Sorbona, finalizate cu un doctorat. În prezent, este o reputată jurnalistă la Radio France Inter, abordând cu predilecție teme precum economia, cultura și mass-media. „Exportații” este prima sa carte, reprezentând „o dublă istorie sumbră: a familiei autoarei și a României” (France Inter).