AdMusicam Concert Series – #5 Lointaine

Cel de-al cincilea concert din seria AdMusicam, serie inițiată în anul 2017 de Institutul Cultural Român pentru a pune în evidență programul omonim de instruire muzicală de la Mogoșoaia, va avea loc marți, 20 iunie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suţu. Ca și la edițiile anterioare, interpretează absolvenți ai #AdMusicam, alături de invitați speciali: Theodor Andreescu (vioară), Daniel Ciobanu (violă), Victor Sandu (violoncel), Constantin Borodin (violoncel), Ana Sireteanu (flaut) și Ina Creciun (pian). În program: Carl Maria von Weber – Trio, op. 63, George Enescu – Sérénade lointaine și Ludwig van Beethoven – Trio de coarde în sol major, op. 9, nr. 1.

Theodor Andreescu, mentor și coordonator pregatire camerală și orchestrală la toate edițiile #AdMusicam, fost membru EUYO trei ani consecutivi, șef partidă violă, este în prezent dublu masterand – vioară și violă – al Universității Naționale de Muzică din București, membru al Orchestrei Naționale Radio și concertmaistru al Orchestrei Naționale Simfonice a României. A colaborat și cu Camerata Regală și Aalborg Symphoniorkest din Danemarca. A lucrat cu maeștri precum Marius Ungureanu, Sophia Reuter, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Roger Benedict, Dr. Peter Stark și Ken Haiki. A participat la festivaluri și masterclassuri la SoNoRo, RaDiRo, Young Euro Classic (Germaia), Robecco Summer Night (Olanda), Graffeneg (Austria), Bolzano Festival (Italia), Edinburgh International Festival (UK), Stresa Festival (Italia), Ravello Festival (Italia), Chopin and his Europe (Polonia), Festival Ljubljana (Slovenia) și a cântat cu Orchestra de Tineret a Moldovei, Orchestra Fundației „Principesa Margareta a României”, MOYSA-Megaro Youth Symphony Orchestra of Greece, alături de interpreți renumiți precum Angela Gheorghiu, Liviu Prunaru, Alexandru Tomescu, Andrei Ioniță. Theodor Andreescu a cântat sub bagheta unor renumiți dirijori români, precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, și internaționali Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko, Leo Hussain, Bernard Haitink.

Daniel Ciobanu (invitat)s-a născut la Chișinău și a studiat viola la Liceul Republican de Muzica „Ciprian Porumbescu“ la profesorul Margine Vladislav. Și-a urmat studiile de licență și master la conservatorul „Giuseppe Verdi“ din Milano la profesorul Claudio Pavolini, unde a avut ocazia să cânte sub bagheta unor dirijori ca Gianandrea Noseda, Daniele Gatti și Daniele Rustioni. Ulterior a absolvit și Accademia del Teatro alla Scala, unde a cântat sub bagheta dirijorilor: Lorenzo Viotti, Michele Spotti, Marco Armiliato, Michele Spotti, Massimo Zanetti, Donato Renzetti, Toshiyuki Kamioka și Pietro Mianiti. A participat la masterlclass-uri cu Alfredo Zamarra, Kate Hamilton, Emanuele Rossi, Joel Imperial și Giuseppe Russo Rossi. Este membru al orchestrelor de tineret din Republica Moldova și România. În prezent colaborează cu Orchestra Națională Radio și Orchestra Filarmonicii „George Enescu“.

Victor Sandu (participant #AdMusicam, 2017) s-a născut la Cluj-Napoca, a studiat la Liceul de muzică „Sigismund-Toduță“ unde s-a format ca instrumentist sub îndrumarea prof. Maria Mărginean. A obținut premii la concursuri naționale și internaționale precum Olimpiada Națională de interpretare instrumentală –premiul I, Concursul Național de interpretare instrumentală „Sigismund Toduță“, Deva – premiul I, Concursul Internațional de interpretare instrumentală „Dan Cumpătă“ – premiul I. Din anul 2015, studiază sub îndrumarea prof. Marin Cazacu, la un nivel superior în Universitatea Națională de Muzică București, lucrând la tehnica instrumentală și la interpretarea stilistică, roadele muncii reflectându-se în premiile I și trofeul Concursului Național „Alexandru Moroșanu“, premiul II la Concursul Internațional „Dorothy Kitchen și Erich Bergel“ – Sibiu și premiile I și II la Consursul Național „Paul Constantinescu“. Este membru fondator al cvartetului de coarde Outis și colaborează cu diferite orchestre, printre care Orchestra Operei de la Cluj, Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Filarmonica Pitești, Orchestra Metropolitană din Madrid, Orchestra Națională Radio, Opera Națională București.

Constantin Borodin (invitat) – laureat al Concursului Internațional „George Enescu” (Bucuresti, 2022) - și-a finalizat studiile universitare și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa profesorului Marin Cazacu. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Gautier Capuçon, Valentin Răduțiu, Cătălin Ilea, Reinhard Latzko, Stefan Popov și Miklós Perényi. În octombrie 2019, a fost selectat ca participant al Academiei de Violoncel de la Rutesheim, unde i s-a oferit șansa să lucreze cu profesorul Sebastian Klinger. De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie de muzică de cameră în cadrul programelor SoNoRo, ISA Viena și ECMA. Împreună cu pianista Daria Tudor, a susținut recitaluri la București, Rutesheim, Strasbourg și Berlin; au fost invitați să cânte la Radio rbbKultur din Berlin și au câștigat, de asemenea, premiul I și premiul special al Ambasadei Franței la București la Concursul Mihail Jora. Constantin Borodin este laureat al mai multor concursuri naționale (Mihail Jora, Alexandru Moroșanu, Paul Constantinescu – 2013-2018) și internaționale: premiul II la Concursul de muzică de cameră „M ist fur Mozart“ de la Cluj, 2016, și premiul III la Concursul Domenico Gabrielli de la Berlin, 2021. A concertat ca solist cu Orchestra de Cameră Alt-Hastedter Bremen, Orchestra de Cameră Radio România, Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova, Filarmonica Dinu Lipatti, Filarmonica Ion Dumitrescu. De asemenea, a susținut recitaluri în sala mare a Ateneului Român din București, la Riga și la Chișinău. Constantin a colaborat cu Brandenburgisches Orchester Eberswalde, Orchestra de Cameră Geringas și Potsdam Kammerakademie. A beneficiat de o bursă de 3 ani din partea Fundației Principesa Margareta a României. Între 2016 și 2017, a studiat cu Judith Ermert la Conservatorul Regal din Gent, Belgia, iar în 2018-2019 a studiat cu Konstantin Heidrich la UdK Berlin (prin intermediul unor burse Erasmus). Este bursier al Societății Paul Hindemith din Berlin și al Deutschlandstipendium. Începând din noiembrie 2020, Constantin Borodin studiază cu Konstantin Heidrich la Universitatea de Arte din Berlin.

Ana Sireteanu (participantă #AdMusicam, 2019) a studiat timp de opt ani flautul sub îndrumarea prof. Cezara Comșa la Colegiul Național de Muzică„George Enescu” din București. A participat la cursuri de măiestrie susținute de profesori precum Mihaela Anica sau Ana Oltean și are experiență în interpretarea lucrărilor solo, camerale și a celor orchestrale. În prezent, Ana Sireteanu este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, la secția muzicologie. De asemenea, în afara cursurilor facultății, își desfășoară activitatea profesională în calitate de colaboratoare la Radio România Muzical.

Ina Creciun (participantă #AdMusicam, 2018) a absolvit în 2014 Centrul de Excelență în Educație Artistică Ștefan Neagadin Chișinău, iar în 2020, cursurile de licență și master în muzică de cameră în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea profesorilor Diana Moș, Delia Pavlovici, Oana Rădulescu-Velcovici și Viorela Ciucur. A fost membră al Corului Regal al României și al Corului Ascendis, unde a activat în calitate de corist și pianist acompaniator în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu“, în turneul Institutului Cultural Român la Beijing și Shanghai.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile. 

***

Programul #AdMusicam, inițiat de Institutul Cultural Român, este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătire a audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral. Programul de două săptămâni se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani și a fost iniţiat în anul 2016. Anul acesta, programul #AdMusicam va avea loc la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în perioada 26 iunie – 9 iulie 2023.

În cadrul AdMusicam Concert Series au avut loc, începând din anul 2017 (cu o pauză cauzată de pandemie), patru concerte:

· AdMusicam Concert Series #1 Prelude, 25 noiembrie 2017, Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar

· AdMusicam Concert Series #2 Fantaisie, 24 noiembrie 2018, Muzeul Național „George Enescu”

· AdMusicam Concert Series #3 Play, 25 aprilie 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu

· AdMusicam Concert Series #4 The Lark, 23 mai 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu