Miercuri, 19 octombrie 2011, la sediul Institutului Goethe de la Roma va fi celebrată Ziua Europeană a Limbilor, sub genericul „Un'Europa. Molte lingue. Nuove opportunità / O Europa. Multe limbi. Noi oportunităţi". Evenimentul este organizat de clusterul EUNIC Roma, în colaborare cu Reprezentanţa în Italia a Comisiei Europene, cu ocazia celei de a X-a ediţii a Zilei Europene a Limbilor. Accademia di Romania, filiala ICR în capitala Italiei, face parte din clusterul EUNIC Roma. Clusterul a fost fondat în 2008 şi este expresia colaborării dintre institutele culturale a treisprăzece ţări europene.
Începând cu anul 2001, în fiecare an, ziua de 26 septembrie este dedicatã limbilor europene. Europa are un adevărat tezaur lingvistic, cu 23 de limbi oficiale şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, la care se adaugă limbile vorbite de cetăţenii originari din alte continente. Ziua Europeană a Limbilor are un triplu obiectiv: să sensibilizeze publicul în legătură cu multilingvismul european, să cultive diversitatea culturală şi lingvistică şi să încurajeze învăţarea limbilor.
Accademia di Romania organizează în cadrul manifestării o comunicare despre "Evoluţia istorică a multilingvismului european" susţinută de dl. Cornel Baicu, director de programe, şi cu participarea excepţională a interpretului de jazz Nicolas Simion (saxofon, clarinet, taragot) la concertul european de final. Cursul introductiv de limba română va fi ţinut de d-na lect. univ. dr. Nicoleta Neşu, lector de limba română la universitatea "La Sapeinza" şi titular al cursului de limba română de la academie.
Tema multilingvismului istoric îşi regăseşte optima ilustrare în realităţile româneşti, constituind un excelent exemplu de integrare armonioasă a unor culturi şi limbi europene diferite şi un posibil model pentru Europa.