Zilele Culturii Române la Edinburgh

Zilele Culturii Romane la Edinburgh

Dupã Reykjavik în 2013 și Dublin în 2014, iatã cã, în acest an, e rândul capitalei scoțiene sã gãzduiascã o nouã ediție a Zilelor Culturii Române - un program caleidoscopic, ce pune în valoare diversitatea și vitalitatea culturii române contemporane, completând inițiativele ICR Londra din afara capitalei britanice. Astfel, între 10 și 17 octombrie 2015, de-a lungul unei sãptãmâni pline de evenimente, publicul scoțian, ca și cel islandez și irlandez în anii trecuți, va avea un acces privilegiat la cultura românã, printr-un concert de galã de muzicã clasicã, o expoziție dedicatã artei românești din ultimele decenii, proiecții de film, seri de teatru și de literaturã și demonstrații gastronomice.
Printre protagoniștii programului, primul de aceastã amploare organizat de Institutul Cultural Român în Scoția, se numãrã artiști recunoscuți pe plan internațional și intelectuali de prim rang: muzicienii Remus Azoiței și Eduard Stan, regizorii Radu Jude și Dan Pița, actrița Amalia Ciolan și scriitorul Dan Lungu, împreunã cu prestigioși interlocutori britanici, precum regizorul și criticul de film Mark Cousins, curatorul Richard Demarco, prozatorul și jurnalistul James Meek și scriitoarea și animatoarea culturalã Peggy Hughes.

Evenimentele vor avea loc în spațiile culturale cele mai cunoscute ale capitalei scoțiene, precum sala de concerte de la Playfair Library, parte a venerabilei Universitãți din Edinburgh, cinematograful de artã Filmhouse, Centrul Scoțian pentru Literaturã, un spațiu predilect al întâlnirilor cu scriitorii, Centrul Cultural Summerhall, devenit în ultimii ani un epicentru al proiectelor culturale inovatoare, și Teatrul Pleasance, unul dintre reperele celebrului Festival de la Edinburgh.

Zilele Culturii Române la Edinburgh este un proiect conceput și implementat de ICR Londra, care se desfãșoarã cu sprijinul Ambasadei României la Londra și al Biroului Consular al României la Edinburgh, ca și al mai multor parteneri scoțieni și români de marcã, precum Demarco European Art Foundation și Summerhall, Universitatea din Edinburgh, Filmhouse, Scottish Storytelling Centre, Teatrul Național din București și Centrul Național al Cinematografiei.


PROGRAM
Vernisajul expoziției „Artiști români în colecția Demarco”, 10 octombrie, 14.30-17.00, SummerhallVizionarul curator Richard Demarco, cel care a lansat, de-a lungul timpului, carierele occidentale ale unora dintre cei mai bine cotați artiști din Europa de Est, propune, la Centrul Cultural Summerhall, o fascinantã incursiune în istoria artei românești, pornind de la colecția româneascã din inestimabilele sale arhive vizuale. Expoziția cuprinde lucrãri de Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Bițan, Ovidiu Maitec, Sultana Maitec, Vladimir Șetran, Pavel Ilie, Sorin Dumitrescu, Peter Jacobi și mulți alții. Ea va putea fi vizitatã pânã în data de 30 octombrie 2015.

Concert de galã: Remus Azoiței și Eduard Stan, 12 octombrie, 19.00, Playfair LibraryViolonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan, unii dintre cei mai buni interpreți ai creației camerale a lui George Enescu și autorii integralei lucrãrilor pentru vioarã și pian ale acestuia, imprimare CD încununatã cu mai multe premii, oferã un recital de galã de mare virtuozitate. Programul include: Sonata pentru vioarã nr. 1 în la major, op. 13, de Gabriel Fauré și Sonata pentru vioarã nr. 3 în la minor, op. 25, „în caracter popular românesc”, de George Enescu. Evenimentul se va desfãșura în prezența E.S. dl. Mihnea Motoc, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Întâlnire cu scriitorii Dan Lungu și James Meek: „Scrierea și rescrierea istoriei”, 13 octombrie, 19.00, Scottish Storytelling CentreDan Lungu, unul dintre cei mai admirați scriitori români contemporani și fondator al FILIT, cel mai mare festival literar internațional din România, se alãturã prozatorului și jurnalistului britanic James Meek, câștigãtorul de anul acesta al prestigiosului Premiu Orwell, pentru un dialog despre vicleniile istoriei și reziduurile nostalgice ale schimbãrilor sociale, despre abisul deceniilor de dictaturã și incertitudinile societãții de azi. Întâlnirea va fi moderatã de Peggy Hughes, directoarea Festivalului Literar din Dundee.

Serie de film românesc: „Mark Cousins prezintã”, 14 și 15 octombrie, Filmhouse și SummerhallCu binecunoscutul sãu fler idiosincratic, regizorul și scriitorul Mark Cousins inaugureazã, la Zilele Culturii Române, un sezon de film românesc cu un decupaj personal, reunind creații hipnotice ale realismului poetic, comedii îmbibate de sarcasm și filme mai recente, din seria „mizerabilistã”, a cãror originalitate le-a adus cele mai râvnite premii internaționale. Sezonul continuã pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie, la cel mai frecventat cinematograf de artã din Edinburgh, Filmhouse.

În cadrul Zilelor Culturii Române, vor fi proiectate filmele:
„Aferim!” de Radu Jude, câștigãtor al Ursului de Argint la ediția 2015 a Festivalului de Film de la Berlin; urmat de o sesiune de întrebãri și rãspunsuri via Skype cu regizorul Radu Jude - 14 Oct, 20.30, Filmhouse;
„Nunta de piatrã” de Dan Pița și Mircea Veroiu, film selecționat la Festivalul de la Cannes în anul 1973; urmat de o sesiune de întrebãri și rãspunsuri via Skype cu regizorul Dan Pița - 15 octombrie, 19.00, Summerhall.

Petrecere româneascã: „Vampirologie – o searã cu colți”, 16 octombrie, 20.00, SummerhallDe cum se lasã seara, descindem în vremuri și locuri de legendã, așteptând miezul nopții și fatidicele sale apariții - cu muzica datã la maximum, dansuri frenetice și degustãri de produse gastronomice tradiționale. Dinții de plastic și pelerinele negre sunt binevenite. O searã „cu colți”, animatã de Balkanarama Kolektiv.

Teatru: „20 de ani în Siberia”, 17 octombrie, 19.00, Pleasance One
Bazat pe memoriile rãscolitoare ale Aniței Nandriș-Cudla, spectacolul lui Sorin Misiranțu, „20 de ani în Siberia”, cu Amalia Ciolan în rolul principal, este o monodramã emoționantã ce urmãrește destinul uneia dintre cele mai admirate românce din toate timpurile, începând cu implicarea sa plinã de curaj în mișcarea anticomunistã, urmatã de exilul în teribilul Gulag sovietic, și pânã la repatrierea sa, dupã mai bine de 20 de ani de detenție. O poveste tulburãtoare despre demnitatea umanã, pe care nu o poate frânge nici Rãul cel mai devastator. Spectacolul, prezentat la Edinburgh la Teatrul Pleasance, face parte din programul TNT „Procesul comunismului prin teatru”.


Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon.