Scriitorii Arcadie Suceveanu și Nicolae Spătaru vor participa, cu sprijinul Centrului Național al Cărții/ CENNAC și a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, la ediția din acest an a Festival du Livre Paris, care se va desfășura în perioada 11-14 aprilie 2025.
În cadrul evenimentului, cei doi literați, care au fost invitați de Pen Club Francais, vor participa la mai multe activități de promovare a literaturii române contemporane, vor susține prelegeri, și recitaluri de poezie, lansări de carte și reviste și dialoguri cu cititorii și reprezentanții diasporei române la Standul României și la Ambasada Republicii Moldova în Franța.
Totodată, în calitatea lor de membri ai Consiliului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și ai Consiliului Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România (Arcadie Suceveanu), de director al Revistei Quadratși de organizator al Festivalului de Proză Contemporană (Nicolae Spătaru), cei doi oameni de cultură își propun să restabilească contactele și să reia colaborarea cu o seamă de traducători și de instituții din mai multe țări cu care, în perioada anterioară, au organizat la Chișinău nouă ediții ale Festivalului Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, au tradus și au editat, la Chișinău și în alte centre internaționale, o serie de antologii din literatura română și în mai multe limbi europene, precim și din literaturile europene în limba română.
Arcadie-Vasile Suceveanu (n. 16 noiembrie 1952, satul Suceveni, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți) este un poet, eseist și ziarist român din Republica Moldova. După absolvirea secției Limba și Literatura Română din cadrul Universității de Stat din Cernăuți, a lucrat ca profesor de limba și literatura română, apoi ca redactor și redactor-șef la Editura Literatura artistică din Chișinău, devenită ulterior Editura Hyperion. A fost ales apoi ca vicepreședinte executiv al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 1990); secretar și apoi președinte (din 2005) al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România. În perioada 2011 - 2021 a ocupat funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. A debutat ca poet în anul 1968 cu versuri închinate mamei, în revista Zorile Bucovinei. Pe lângă volume de versuri a mai publicat eseistică, cărți pentru copii și abecedare. Este foarte apreciat pentru cărțile destinate copiilor: STIUca la școală; Dacă vrei să fii Columb; Poezii de seama voastră; Filmul copilăriei; Rața și Arhimede (când suntem) copiiș.a. De asemenea, a mai publicat cronici literare, eseuri și a tradus din poezia ucraineană și rusă. Selecții din versurile sale sunt incluse în antologii de poezii din România, Suedia, Ucraina, Rusia, Turcia, Macedonia, Franța, Belarus și Italia. Arcadie Suceveanu este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru-fondator al PEN-Clubului din Republica Moldova. A publicat peste 20 de volume de poezie, cărți pentru copii, abecedare etc., printre care se numără: Mă cheamă cuvintele(1979); A fugit melcul de-acasă (1984); Mesaje la sfârșit de mileniu (1987); Eterna Danemarca (Editura Eminescu, București 1995); Zaruri pictate. Poeme (2003); Ființe, umbre, epifanii (2011); Personajele lui Erasm (2016; Editura Tracus Arte) etc. A fost distins cu mai multe premii, printre care Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, Premiul Național al Republicii Moldova, Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, titlul onorific „Maestru al Literaturii”, medalia „Mihai Eminescu”, Diploma de Onoare „H. C. Andersen”, ordinul „Gloria Muncii” și „Ordinul de Onoare”.
Nicolae Spătaru s-a născut în 1961 în Ținutul Herța, Ucraina. Este poet, prozator, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România și a PEN-club-ului. Conduce revista de proză și arte vizuale Quadrat,care apare cu sprijinul Institutului Cultural Român.A publicat cărți de poezie, proză scurtă, publicistică și roman, unele dintre acestea obținând mai multe premii de prestigiu: Premiul pentru debut al Salonului de carte, 1992; Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, 1998; Premiul Fundației Culturale Române, 1998; etc. Textele sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, germană, cehă, maghiară, ucraineană, rusă, neerlandeză, tătară și spaniolă. Volume publicate: Tristețea recită din Rilke (Editura Augusta, 2000); Cifrele în spectacol (Editura Prut Internațional, 2005); O zi plină de surprize (Editura Prut Internațional, 2006); Reportaje în culori (Editura „Ideea Studio”, 2008); Pisicul informatician (Editura Arc, 2012; Citirea zidului (Editura Tipo Moldova, Iași, 2013); Măștile lui Brejnev (Editura Paralela 45, 2020); etc.
Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău