"1:1", proiect care va reprezenta România la ediţia din acest an a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia va fi prezentat în avanpremieră joi, 12 august, de la ora 19.00, la Atelierului de Producţie din Splaiul Unirii 160, de realizatorii proiectului: Romina Grillo, Ciprian Răşoiu, Liviu Vasiu, Matei Vlăsceanu, Tudor Vlăsceanu.
Ideea lucrării este aceea a Spaţiului-ca-exponat.
Unu la Unu (1:1) face referinţă la scara la care se realizează expunerea.
Veneţia 1:1
Conceptul a luat naştere ca urmare a unui calcul simplu: suprafaţa Bucureştiului raportată la numarul de suflete care-l locuiesc. 94,4mp este spaţiul ce revine fiecărui individ în parte. Aceasta relaţie este reprezentativă pentru condiţia urbană în România. Obiectul arhitectural, o prismă torsionată, delimiteaza acest spaţiu, devenind o metaforă a expunerii spaţiului în sine.
Preview 1:1
Preview-ul expoziţiei de la Veneţia mută perspectiva de pe o abordare materială, pe una imaginară: conştientizarea spaţiului individual vs. conștientizarea spaţiului colectiv. Regula este la fel de simplă: în spaţiul demarcat de 94,4 mp va putea păşi câte o persoană, pe rând, transpunând în acest mod la scară 1:1 relaţia dintre individ şi spaţiul său şi, implicit, cea dintre individ şi colectivitate.
Organizatorii invită publicul la o lecţie de meditaţie, la un spectacol de creaţie în care artişti contemporani vor profita pentru câteva clipe de cei 94,4 mp.
Detalii la www.atelieruldeproductie.ro şi www.unulaunu.ro
Atelierul de Producţie va fi deschis joi, 12 august, în intervalul orar 19.00 - 23.00.
"1:1" si "Superbia" sunt cele două proiecte arhitecturale care vor reprezenta România la cea de-a 12-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia. Evenimentul se va desfăşura în perioada 29 august - 21 noiembrie 2010, sub genericul "PEOPLE MEET IN ARCHITECTURE" propunând reluarea discuţiei despre arhitectură şi rolul ei în civilizaţie. Participarea românească la Bienala de Arhitectură de la Veneţia este sprijinită de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe şi Uniunea Arhitecţilor din România.