Institutul Cultural Român din Londra organizează, între 22 ianuarie și 7 februarie 2015, un amplu program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului. Inițiativa, prima de acest fel în Marea Britanie, este realizată în parteneriat cu Ambasada Românei la Londra, Festivalul Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, Muzeul Naţional „George Enescu”, Radio România și revista „The Gramophone”, cu sprijinul Invitation Romania Travel.
„Luna Enescu”, ale cărei evenimente se vor desfășura pe scena de concerte camerale din 1 Belgrave Square, dar și la renumitul Southbank Centre, reprezintă punctul culminant al celor peste şapte ani de promovare a operei enesciene în Marea Britanie de către ICR Londra, în principal prin intermediul deja consacratei serii de concerte „Enescu”, organizată de ICR Londra împreună cu Societatea Enescu din Marea Britanie, în care au evoluat, de-a lungul timpului, nume de prim-plan ale muzicii românești și internaționale.
Pe lângă difuzarea cât mai largă a muzicii marelui compozitor român, proiectul urmărește să contribuie la promovarea Festivalului Internaţional „George Enescu” şi a Competiţiei Internaţionale „George Enescu”, la ediția din anul 2015 fiind așteptate să participe, din Marea Britanie, London Symphony Orchestra, Orchestra and Choir of the Age of Enlightenment, Royal Liverpool Symphony Orchestra şi Academy of Ancient Music.
Programul „Lunii Enescu” de la Londra este alcătuit din două concerte camerale și un concert simfonic, vernisarea unei expoziţii de fotografii și documente, o dezbatere ilustrată prin imagini inedite şi filme de arhivă și o minicampanie de susţinere a turismului cultural în România.
Programul va reuni sub egida legendarului compozitor muzicieni, exegeți, animatori culturali și ansambluri muzicale de primă mână. Principalii protagoniști ai evenimentelor care se vor desfășura la sediul Institutului sunt violonistul şi profesorul Remus Azoiței, câştigător al Concursului Internaţional “George Enescu” în 1999, violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, elev al marelui Yehudi Menuhin, discipolul lui Enescu, pianistul Horia Mihail, cărora li se alătură cunoscuți istorici, critici muzicali, jurnalişti şi animatori culturali, precum Sir Noel Malcolm, cercetător la Universitatea Oxford şi autorul volumului George Enescu. Viaţa şi muzica (1990, apărut în traducere la Editura Humanitas în anul 2011), James Jolly, redactor-șef al reputatei reviste „The Gramophone”, Oltea Şerban-Pârâu, director al Centrului Cultural Media al Radio România și director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Cristina Andrei, director general al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti, şi Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului și al Concursului Internațional „George Enescu” de la Bucureşti. Ansamblul cameral al London Philarmonic Orchestra va apărea pentru prima dată, într-un concert extraordinar, pe scena din 1 Belgrave Square.
De-a lungul întregii „Luni Enescu”, cei interesați vor putea viziona, la ICR Londra, o expoziţie fotografică, realizată de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, prin intermediul căreia vor pătrunde în intimitatea unui muzician renumit pentru discreția și modestia sa.
Evenimentele „Lunii Enescu” gravitează în jurul unei premiere în spațiul britanic, și anume prezentarea „Simfoniei a III-a” a lui George Enescu de către London Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, în data de 7 februarie, la Royal Festival Hall de la Southbank Centre. Lucrarea a fost prezentată iniţial în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2013, pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, lăsând o impresie puternică asupra dirijorului. Intergrarea lucrării enesciene în programul London Philharmonic Orchestra este o ilustrare a uneia dintre cele mai importante direcţii ale Festivalului – promovarea lucrărilor lui George Enescu în interpretări noi, susţinute de importante orchestre ale lumii, aşa cum o demonstrează şi cele 20 de lucrări ale marelui compozitor care vor fi interpretate, în cadrul ediţiei din 2015 (30 august – 20 septembrie), de ansambluri celebre, cum sunt Israel Philharmonic Orchestra şi San Francisco Symphony Orchestra.
Evenimentele „Lunii Enescu”
„Luna Enescu” va debuta, în data de 22 ianuarie, cu fascinantul „Duel al viorilor: Stradivarius vs. Guarnieri”, producție a Radio România Cultural și a Asociației Culturale Accendo itinerată cu succes de peste patru ani în majoritatea orașelor României -o adevărată demonstraţie de măiestrie interpretativă avându-i ca protagoniști pe violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, acompaniaţi de pianistul Horia Mihail.
Vineri, 23 ianuarie, personalitatea pentru mulți enigmatică a marelui compozitor va fi examinată într-o dezbatere cu tema „Enescu (Ne)Cunoscut”. Moderată de James Jolly, redactor-şef al prestigioasei reviste britanice „The Gramophone”, discuţia se va referi la moştenirea muzicală enesciană, dar va atinge şi aspecte biografice, precum şi referiri la eforturile de promovare a creaţiei enesciene în străinătate. Participă: Sir Noel Malcolm, Oltea Şerban-Pârâu, Cristina Andrei, Oana Marinescu și Dorian Branea, directorul ICR Londra.
Cu această ocazie, va fi vernisată expoziția de fotografie pregătită de Muzeul „George Enescu” din București, care prezintă instantanee din viața concertistică și privată a compozitorului, precum și o serie de documente, inclusiv manuscrise, care i-au aparținut.
„Luna Enescu” continuă în 5 februarie, tot la ICR Londra, cu un concert în premieră: superbul „Octet” enescian, în interpretarea Ansamblului Cameral al London Philharmonic Orchestra. Evenimentul, cel dintâi din Seria Concertelor„Enescu” din anul 2015, va fi deschis de Remus Azoiţei, cu un omagiu adus violonistului George Enescu: „Chacona” pentru vioară solo de Bach, piesa muzicală favorită a marelui compozitor.
Programul „Lunii Enescu” va culmina și totodată va lua sfârșit sâmbătă, 7 februarie, printr-un eveniment major pentru promovarea marelui compozitor român pe scenele cele mai importante ale lumii. În prestigioasa Royal Festival Hall de la Southbank Centre, celebrul dirijor Vladimir Jurowski și London Philharmonic Orchestra vor prezenta, în premieră britanică, „Simfonia a III-a” de George Enescu, ca parte a unui program de forță care mai include „Cântece rusești” și Cantata „Primăvara” de Serghei Rahmaninov.