- 22 August 2018 - 26 August 2018
- Etichete Targ carte beijing Jurnal Icr
Vineri, 24 august
Ziua limbii române a fost sărbătorită vineri , la Beijing, cu ocazia participării României la cea de a 25 -a ediţie a BIBF (Târgul Internţional de Carte de la Beijing) , printr-o conferință susținută de doctor Mihaela Gligor, membru al Academiei Române, filiala Cluj Napoca și doctor Adrian Lesenciuc, președintele filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din Romania. Doctor Lesenciuc a prezentat un istoric al evoluţiei limbii române literare. Publicul a fost format din scriitori, editori și studenți chinezi.
Joi, 23 august
În cadrul programului Centenar al ICR Beijing, într-unul din spațiile de evenimente conexe ale BIBF, o trupă de actori chinezi profesioniști au interpretat piesa "Prima zi a ultimei luni" ce evocă evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. "Prima zi a ultimei luni" de Ilie Ștefan Domasna a fost interpretată în limba chineză în prezența autorului și a unui public format în marea majoritate din tineri chinezi, într-un eveniment conex târgului. Piesa descrie starea de spirit a națiunii române și acumularea de energie națională şi pune în evidență contribuția decisivă a liderilor ardeleni (George Pop de Basești, Ștefan Cicio Pop) la actul istoric de la 1 decembrie 1918.
Piesa a fost interpretată pentru primă dată în 1983, într-o montare a TVR, în regia lui Mircea Moldovan și în interpretarea unor mari personalități ale teatrului romanesc (Gheorghe Cozorici, Ion Besoiu, Dorina Lazar, Emil Hosu si Valentin Uritescu)
Miercuri, 22 august
Târgul Internţional de Carte de la Beijing (BIBF) a debutat cu lansarea cărţii Istoria Românilor scrisă de preşedintele Academiei Române, loan Aurel Pop, tradusă în limba chineză. Evenimentul s-a desfăşurat la standul Editurii Universitare Renmin, cea care s-a ocupat de traducerea și publicarea cărții, în prezenţa vicepreşedintelui ICR, domnul Mirel Taloş.
La eveniment au luat cuvântul domnul Yan, preşedintele Editurii Universitare Renmin, Wang Tieshan, preşedintele Asociaţiei de Prietenie China-Romania şi fost consul general al Chinei la Constanţa, vicepreşedintele ICR Mirel Talos şi Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, care a ţinut o prelegere trimisă de domnul Ioan Aurel Pop.
În discursul său, vicepreşedintele ICR Mirel Taloş a menţionat că aceasta este prima carte de istorie a românilor tradusă în limba chineză, traducere care apare în anul Centenar şi a mulţumit editurii pentru alegerea facută menţionând că este vorba de o carte dedicată publicului larg şi nu doar specialiştilor.
În cadrul aceluiaşi eveniment a fost lansată şi cartea de poezie "Eu sunt un dragon" de Peter Sragher, în ediţie bilingvă, engleză-chineză.
BIBF este cel de-al doilea târg ca mărime din lume şi una dintre cele mai performante platforme de negociere şi tranzacţionare a drepturilor de autor, a importul şi exportului de publicaţii, precum şi de promovare a produselor editoriale.