- 19 April 2017 - 19 April 2017
- Etichete Eugen Cicero Roger Cicero ICR Berlin
Institutul Cultural „Titu Maiorescu“ din Berlin aorganizat pe 19 aprilie 2017 un concert comemorativ, în semn de omagiu față de doi artiști de jazz de origine română din Germania, Roger Cicero, decedat în 2016, și tatăl acestuia, Eugen Cicero, decedat în 1997. Concertul a avut loc în prestigiosul spațiu al centrului cultural Werkstatt der Kulturen, un spațiu în care Roger Cicero a concertat în timpul vieții.
Concertul de jazz i-a avut ca protagoniști pe instrumentiștii de talie mondială
Marius Preda, țambal, Peter Weniger, saxofon, Peter Berns, bass, Heinz
Lichius, drums, și Adrian Ciceu-Cicero, percuție. Programul a cuprins
piese din repertoriul celor doi artiști comemorați, compoziții
ale membrilor ansamblului si piese din repertoriul standard de jazz.
Publicul prezent a apreciat la superlativ prestația artiștilor, prin numeroase aplauze spontane, în timpul concertului, și bis-ul din final.
Roger Cicero s-a bucurat de o mare popularitate în Germania, popularitate care continuă și după moartea acestuia, prin numeroase evocări, reeditări de albume și readucere în atenția publicului a concertelor sale. Pentru originalitatea interpretării, oscilând între jazz, cu valențe de pop și soul, precum și pentru ingeniozitatea și mesajul textelor, compuse de el, a fost ales să reprezinte Germania la ediția din anul 2007 a Eurovision. A fost prieten și a cântat cu numeroase nume sonore din Show-biz-ul german, precum Sarah Connor, Yvonne Catterfield, Xavier Naidoo, Udo Lindenberg etc. Concertul omagial Roger Cicero, în interpretarea cvintetului compus din nume de mare rezonanță în lumea jazz-ului, la un an după moartea prematură a artistului, a constituit un gest cu o încărcătură culturală și morală specială.
Roger Cicero: Parcursul muzical al lui Roger Cicero începe încă de la vârsta de 16 ani, când a debutat alături de orchestra de dans Rias. La 18 ani, si-a început studiul la Conservatorul Hohner, din Trossingen, ulterior a studiat muzica de jazz. In anul 2006 i-a ieșit primul album solo, "Treabă de bărbați". In 2007, după Eurovision, a primit premiul Echo. In 2008, el l-a interpretat pe muzicianul Ricci Blum, in filmul "Hilde". In anul 2012 a creat single-ul "Pentru nimic in lume", care a devenit cantecul oficial al fanilor DFB (Federatia Germana de Fotbal) la Campionatul European. In 2014 a cantat in serialul televizat "Canta-mi cântecul - concert la schimb", al lui Xavier Nadoo. În 2015, Roger Cicero a scos un album omagial, dedicat lui Frank Sinatra, intitulat "Cicero il cântă pe Sinatra". Pentru acest album si un altul, "The Roger Cicero Jazz Experience”, a fost nominalizat la premiul muzical Echo. De-a lungul anilor a avut o activă implicare in acțiunile caritative ale organizației "Salvați copiii". Muzica lui Roger Cicero e un amestec modern si original de pop, jazz, swing si soul. Textele cântecelor sale sunt savuroase, pe alocuri amuzante. Roger Cicero, decedat în mod surprinzător la nici 46 de ani, pe 24 martie 2016. A rămas unul dintre autorii și interpreții de jazz-pop foarte populari în Germania.
Eugen Cicero - a fost fiul Liviei si al preotului Teodor Ciceu de la Cluj si frate mai mic al percuționistului Adrian Ciceu. In anul 1949, familia s-a mutat la București, iar Eugen Ciceu se înscrie la Școala de Muzica, apoi la Conservator. Ulterior, începe sa se intereseze de jazz. In 1962 pleacă in turneu in Germania de Est, apoi trece in cea de Vest, unde cere azil politic. A locuit si in Elveția. In 1970 se naște fiul sau Roger. Peste câțiva ani, se întoarce pentru prima data in Romania, pentru un concert la Sala Radio. In anii `80, are o serie de concerte de jazz, ca pianist, in Japonia. După 1990, Eugen Ciceu (devenit Cicero) a susținut câteva concerte in Romania. Cu basistul roman Decebal Badila, pe care l-a cunoscut in 1994, Eugen Ciceu va colabora până la sfârșitul vieții.
Marius Preda- (n. 1977) provine dintr-o familie de instrumentiști, începând să cânte la țambal la vârsta de patru ani. în anul 1993 s-a stabilit în Olanda, unde a urmat cursurile Departamentului de Jazz al Conservatorului Regal din Haga, la clasa de Vibrafon. de atunci concertează în întreaga lume, în diferite formații şi proiecte, devenind un nume de marcă în domeniu. A dezvoltat o nouă dimensiune a interpretării la țambal, devenind primul țambalist din istoria jazz-ului mondial. A evoluat pe scena Ateneului din București, alături de Filarmonica "George Enescu", ca invitat al maestrului muzicii de film din Franţa, Vladimir Cosma. În prezent cântă în formația celebrului jazz-man american de origine cubaneză Arturo Sandoval.
Adrian Ciceu-Cicero, fratele lui Eugen Ciceroeste un muzician român stabilit la Berlin. Ciceu-Cicero a studiat percuție la Conservatorul din București. A fost mulţi ani membru al orchestrei simfonice a studiourilor de film Bucureşti, a realizat ilustrație muzicală pentru Teatrul la microfon. În 1969 a emigrat la Berlin, unde a devenit membru al orchestrei televiziunii „Freies Berlin“ şi al big bandului Paul Kuhn. Începând cu anii 1990, s-a specializat în folosirea tehnicilor braziliene şi cubaneze de a cânta la tamburello şi pandeiro. Este fratele pianistului Eugen Cicero și unchiul jazz-istului Roger Cicero.
Peter Heinrich Berns- născut 1966, cu o carieră artistică de peste 30 de ani. A studiat jazz-cotrabas la Musikhochschule zu Koeln. A cântat în formații de gen de renume din Germania și din SUA, unde a studiat între 1992 - 1994 la California Institute of fine Arts. Absolvent cu diplomă al Universității de Arte Berlin (2003). din 2003 conduce propriul cvintet de jazz, intitulat Pepe Berns Network. Din martie 2007 este profesor de Jazz-Kontrabass und formare a auzului la Facultatea de Muzică și Teatru din Leipzig. A efectuat turnee în Europa (Germania, Skandinavia, Polonia, Franța, Italia, Serbia), Africa (Ghana, Togo, Benin, Zair, Coasta de Fildeș, Nigeria, Camerun, Gabon, Madagaskar, Tanzania, Kenia, Simbabwe, Ruanda etc.), in Asia (Pakistan) și în SUA.
Peter Weniger - saxofonist, compozitor și producător de jazz, născut în anul 1964. A devenit membru al Orchesteri Federale de Jazz în anul 1987. În anul 1999 a devenit profesor la clasa de Saxofona Universității de Arte Berlin. În prezent predă și Jazz - Institut Berlin, în calitate de director artistic. A scos până în prezent zece albume sub nume propriu, cântând cu mari personalități ale jazz-ului mondial al momentului. A câștigat numeroase premii germane și internaționale.
Heinz Lichius - este considerat unul dintre cei mai buni bateriști ai Europei în momentul de față. A urmat studiile Conservatorului de Muzică și Teatru din HAmburg, unde predă în prezent în calitate de docent, clasa de Percuție. A interpretat muzică de film și a cântat alături de mari personalități ale jazz-ului mondial, precum Maria Schneider, Bob Mintzer, Michel Petrucciani, Horace Parlan, Philip Catherine, Herb Geller, Benny Bailey, Barry Finnerty, Bill Mays, Spike Robinson, Jürgen Attigs "Low X", Joe Gallardo`s "Latino Blue", Ulla Meinecke Band , Peter Weniger Trio, etc.
Werkstatt der Kulturen - este un centru de manifestări din cartierul Neukolln, din Berlin. Este finanțat de către Senatul orașului Berlin, făcând parte din categoria Integrare și Migrație și fiind singura instituție culturală berlineză cu accent pe transculturalitate și pe multitudinea formelor de artă de sorginte migraționistă și minoritară. A fost inaugurat în anul 1993 și a devenit unul din spațiile de referință ale manifestărilor culturale din capitala germană.
Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pewww.rki-berlin.de şi peFacebook.