- 6 October 2014 - 12 October 2014
- Etichete Icr Institutul cultural roman Astra film festival Sibiu
Institutul Cultural Român se numără printre partenerii celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival – desfășurat în perioada 6-12 octombrie 2014.
1400 de filme din 90 de țări au fost înscrise în 2014 la Astra Film Festival, din care 120 de filme din 40 țări au fost selecționate în programul oficial. În fiecare an, la AFF Sibiu se naște un spaţiu al întâlnirilor dintre cineaști veniți din toată lumea, unde se dezbat problematici ale transpunerii realității pe ecran prin film documentar. Este locul interacțiunilor dintre profesioniștii de cinema și un public entuziast.
Pe lângă secțiunile competiționale, Festivalul oferă o gamă largă de programe: potrete, programe tematice, proiecții speciale și o serie de evenimente paralele.
Astra Film Festival 2014 are patru secțiuni competiționale. Secțiunea Internațional adună cele mai recente filme din toată lumea, cu semnăturile unor autori precum Frederick Wiseman, Michel Gondry sau Corneliu Porumboiu. Filmele din secțiunea Europa Centrală și de Est abordează subiecte care definesc identitatea regiunii și redau realități necunoscute uneori chiar și între țările vecine. În secțiunea Student intră în competiție producții ale tinerilor autori din marile centre universitare din Geneva, Manchester, Londra, Munchen, Budapesta, București sau San Antonio de los Banos (Cuba). Cele mai recente producții românești, realizate în ultimul an, sunt proiectate în premieră în secțiunea România. Alături de secțiunile competiționale, o serie de programe speciale întregesc programul ediției din 2014 a Astra Film Festival.
Astra Film Festival este promotorul filmului documentar și a adus pe marile ecrane cele mai noi producții românești și internaționale, încă din 1993. Este festivalul care a popularizat filmul de non-ficțiune în România și a adus în dezbatere publică realități umane de actualitate.
Programul ediției din 2014 aduce pe marele ecran, la Sibiu, cele mai importante producții de cinema documentar.
În cei douăzeci de ani de existenţă, AFF Sibiu a devenit un brand cultural recunoscut atât în România cât şi în străinătate, prin calitatea filmelor, multitudinea programelor prezentate şi varietatea workshopurilor de specialitate. Festivalul este considerat cel mai important forum al filmului documentar din România.
AFF Sibiu s-a remarcat pentru organizarea excelentă, iar preocuparea pentru interactivitate a atras un public tânăr de pe cuprinsul României şi din ţările vecine. AFF a fost invitat ca proiect cultural de sine stătător în Paris (Jean Rouch International Film Festival 2008), Polonia (la Krakovia şi Poznan) şi în Novosibirsk (Siberia, Federaţia Rusă). AFF Sibiu a fost sursa de inspiraţie pentru festivalul London Open City Documentary Film Festival.
Prin programul Portret al festivalului, mari personalităţi ale filmului documentar din întreaga lume au fost prezente în cele douăsprezece ediţii de până acum: John Marshall (SUA), David MacDougall (Australia), Robert Gardner (SUA), Kim Longinotto(Anglia), Michael Yorke (Anglia), Mircea Săucan (România – Israel), Leonard Retel Helmrich (Olanda), Bob Conolly (Australia). De asemenea, din juriul internaţional au făcut parte între alţii: Cristi Puiu (România), Michael Stewart (Anglia), Pavel Pawlikowski (Anglia), Thierry Garrel (Franţa), Mark Soosar (Estonia), Andrei Shemyakin (Rusia), Kaori Sakagami (Japonia),Renate Roginas (Germania), Dan Alexe (Belgia), Sorin Botoşeneanu (România), Antonio Delgado Liz (Spania), Galia Bador(Israel), Stéphane Breton (Franţa), Emmanuel Chicon (Franţa), Luciano Barisone (Italia), Hanka Kastelicová (Cehia). Premiile decernate la fiecare final de ediţie AFF cresc cota producţiilor câştigătoare.
Detalii suplimentare: aici
****
Astra Film Festival 2014, Festivalul Internațional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM Astra și Fundația Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, Centrul Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe - Media
Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundația pentru Parteneriat, Consulatul General German Sibiu
Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu