- 11 September 2024
- Etichete ICR Reuniunea Teatrelor Naționale Românești Chisinau Teatru
Institutul Cultural Român susține cea de-a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, care se desfășoară în 2024 sub genericul „Conexiuni europene”. Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii din Republica Moldova. Pentru al patrulea an consecutiv, evenimentul se bucură de Înaltul Patronaj acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și de Președintele României, Klaus Iohannis.
La eveniment participă Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Național Târgu-Mureș, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul Național Radiofonic București, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, alături de opt teatre din Republica Moldova: Teatrul Național „Mihai Eminescu” – organizator și gazdă, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți, Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul „B. P. Hasdeu” Cahul, Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume – Centrul Ginta Latină.
Presedinta Maia Sandu a participat marți, 10 septembrie, la spectacolul Teatrului Național „I. L. Caragiale” București din deschiderea RTNR 2024, „Regele Moare” de Eugène Ionesco, regia Andrei și Andreea Grosu, conferindu-le „Ordinul de Onoare” doamnei Mariana MIHUȚ și domnului Victor REBENGIUC, „în semn de înaltă apreciere a dăruirii profesionale de-a lungul impresionantei cariere, pentru contribuție substanțială la dezvoltarea și promovarea teatrului, cinematografiei și radioteleviziunii românești, pentru interpretarea inconfundabilă a unor roluri menite să descopere personaje emblematice din literatura română și universală, precum și pentru implicare activă la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova și România”.
„Institutul Cultural Român se mândrește cu faptul că e un partener permanent, încă de la prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, și că a investit într-una dintre cele mai dinamice manifestări culturale românești. Succesul teatrului românesc din România și Republica Moldova a înălțat scena la o nouă dimensiune, una internațională. Dar nu e vorba numai de teatru. Orice cultură tinde către complexitate și interdependență. Este deja un lucru obișnuit să avem în program și coproducții, colaborări, parteneriate între creatorii din România și Republica Moldova. Un exemplu încântător, prin noutate și tradiție, va fi anul acesta spectacolul Chirița la Chișinău, realizat de Ada Milea cu trupa teatrului Mihai Eminescu de la Chișinău”, a declarat Liviu Jicman, președintele ICR.
Până duminică, 22 septembrie, publicul din Republica Moldova este invitat la 46 de evenimente culturale, dintre care 27 de spectacole în sală și aer liber, opt audiții de spectacole radiofonice, șase premiere, 10 conferințe, lansări de carte, întâlniri cu intelectuali, creatori și oameni de cultură. Vor fi prezentate două albume apărute la Editura ICR: TNC - Purcărete & Boroghină. Pelerini în marele teatru al lumii și Gigi Căciuleanu - Omul Dans, de Ludmila Patlanjoglu. În cadrul seriei de conferințe și întâlniri cu personalități ilustre din lumea teatrului, reunite sub formula: „Identități lingvistice – identitate europeană (memorie, artă, management cultural)”, publicul îi va putea întâlni pe Emil Boroghină, Ludmila Patlanjoglu, Matei Vișniec, Ana Blandiana, Aura Corbeanu, Ion Bogdan Lefter, Maria Zărnescu, Oana Borș, Cristiana Teodorescu, Bogdan Căpîlnean, Cornel Huțanu, Larisa Turea, Angelina Roșca și Anatol Petrencu.
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a fost organizată pentru prima dată în 2015 și a fost inspirată din proiectul „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, lansat cu un an mai devreme, de cei doi directori ai Teatrelor Naționale din București și Chișinău, Ion Caramitru și Petru Hadârcă. Programul detaliat al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești poate fi consultat la https://reuniune.md/, pe pagina Teatrului Național „Mihai Eminescu”, https://tnme.md/ sau pe paginile de socializare ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” și Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău.