Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a fost invitatul de onoare al unuia dintre cele mai importante evenimente cinematografice internaționale, care s-a desfășurat la Izmir, și anume, cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film de scurt metraj (http://www.izmirkisafilm.org/), care a debutat marți, 30 octombrie 2018. Cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie a aparținut filmului internațional de scurt metraj, la Izmir. Producții din toată lumea, regizori, producători și actori de toate vârstele, filme, de la documentar sau dramă și până la ficțiune sau animație au fost vedetele de necontestat în orașul aflat la malul Mării Egee. De marți și până duminică publicul a putut să vadă o parte dintre producțiile prezentate în competiție.
Joi seară, festivalul a început în mod oficial, prin cuvântul primarului orșului Izmir, Aziz Kocaoğlu, cu o deschidere fastuasă, pe covor roșu, cu lumini, costume și atmfosteră din anii‘40, camere video și blitzurile aparatelor foto, dublată de o expoziție excepțională, în alb – negru, unde au fost surprinse o serie dintre cei mai buni regizori şi actori pe care i-a dat Turcia. Nume mari din cinematografia turcească a fost prezentă la festival, dând șansa celor din public să primească un autograf și o fotografie.
Pe covorul roșu au pășit o parte dintre cele mai importante nume ale cinematografiei mondiale, dar și simpli concurenți, ale căror producții intraseră în competiție pentru Golden Cat Awards. A fost o selecție grea pentru juriu, și asta pentru că au fost prezentate filme din 67 de țări, cu 2482 de producții, creații concurente pentru Premiile Golden Cat, la categoriile animație, documentare, experimentală și ficțiune, atât la nivel național, cât și internațional. O misiune grea, dar nu imposibilă, a avut și actrița din România, Ana Ularu, care a fost invitată la Izmir ca membru al juriului ISFF 2018și care afost întâmpinată și tratată la Izmir pe măsura succesului ei pe plan internațional. Toate producțiile au fost vizionate în mod gratuit pe toată durata festivalului. Organizatorii vorbesc dspre un imens interes pentru ediția 2018 a festivalului. Ediția cu numărul XIX a ISFF va rămâne în arhivele de specialitate drept una dintre cele mai valoroase din Republica Turcia.
Emoțiile pentru România au
început să se intensifice de miercuri,
și asta pentru că pe lângă filmele de concurs, organizatorii au pregătit și
anul acesta câteva secțiuni speciale, prezentate în 31 octombrie 2018: selecția Centrului
Cultural Francez, selecția Euroshort Film, selecție din Festivalul de film
Busho 2017, Selecția Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din
Istanbul, desfășurată la Centrul
Cultural Francez (seara de film românesc a avut 100 de minute).
Offstage, regia Andrei
Huțuleac, Bestia, regia Andreea Lăcătuș, Misterul
unui caz simplu, regia Vera Surățel,
Sterne, regia Bianca Rotaru, Amniotic,
regia Bianca Rotaruși Apartamentul, regia Camelia Popa au adunat câteva zeci de
spectatori.
Festivalul s-a încheiat duminică seară, dar sâmbătă a avut loc mult așteptata Gală de închidere a festivalului, plină de fast, costume retro – așa cum a și început de altfel. Atunci, festivalul și-a primit vedetele naționale și internaționale, iar organizatorii au înmânat trofeele celor mai bune producții 2018, în viziunea juriului ISFF, ediția a 19-a. Cea mai râvnită statuetă din concurs, pentru „Cel mai bun film”, a fost obținută de producția Cadoul de Crăciun / The Christams gift, semnată de regizorul Bogdan Mureșanu. Ca o veste bună la final de festival, se anuță o coproducție internațională România – Bulgaria – Turcia, la inițiativa unui membru al juriului, Emrah Erkanı – regizor și producător de film. Acesta i-a cooptat pe proaspătul câștigător Bogdan Mureșanu, regizor / România și pe Lyubo Yonchev, regizor / Bulgaria – membru al Academiei Europene de Film.