Reprezentanți ai Muzeului de Artă Constanța vor participa, între 1–4 octombrie 2024, la Istanbul, la implementarea celei de-a doua etape a proiectului „Fascinația Orientului în arta contemporană”. Proiectul cultural se derulează în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța și Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan“ din Istanbul, prima etapă având loc în perioada 27-30 mai 2024.
În data de 3 octombrie 2024, începând cu orele 19:00, la Conacul Musurus Pașa din Istanbul, va avea loc vernisajul expoziției intitulate „Motive orientale în arta contemporană” și lansarea Catalogului proiectului „Fascinația Orientului în arta contemporană”, în limbile română, turcă și engleză.
Cu acest prilej, vor fi expuse colaje ale lucrărilor artistice realizate de elevii și studenții români selectați de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța și de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, care au fost coordonați de echipa de specialiști a Muzeului de Artă Constanța. Inspirate de tradițiile, simbolurile și arhitectura orientală, lucrările expoziției prezintă, într-un limbaj plastic rafinat și elaborat, Orientul ca pe o oază a contemplației. De la reprezentări simbolice la stilizări și reprezentări abstracte, varietatea subiectelor abordate sunt expresie a sensibilității și măiestriei viitorilor artiști români.
Expoziția „Motive orientale în arta contemporană” va fi deschisă publicului în perioada 3-10 octombrie 2024, între orele 10.00-14.00.
În cadrul evenimentului din data de 3 octombrie a.c. va fi lansat Catalogul proiectului cultural „Fascinația Orientului în arta contemporană“. Prezentarea albumului artistic rezultat în cadrul proiectului va fi susținută de dr. Lelia Rus Pîrvan, director al Muzeului de Artă Constanța și Conf. dr. Yasemin NurErkalır, consilier Rector Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan” din Istanbul.
Catalogul prezintă o descriere a activităților realizate pe parcursul anului 2024. Sunt prezentate aspecte de la cele două ateliere de creație artistică, cu tema Motivul Pomul Vieții, care au fost coordonate de echipa de la Muzeul de Artă: Ioana Predescu, șef de secție, Cristina Gelan, pedagog muzeal, Daniela Dumitrache, expert implementare proiecte și Alina Lascu, Șeila Çelik, Nausica Mircea, coordonatori de proiecte la ICR Istanbul. Atelierele de creație au fost realizate împreună cu studenți de la Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan” din Istanbul, iar lucrările care au rezultat au făcut obiectul primei expoziții din cadrul proiectului, deschise la data de 30 mai 2024, la Muzeul de Pictură și Sculptură Istanbul – Müze Akademi din Istanbul. Catalogul prezintă, totodată, și lucrările expoziției cu tema Motive orientale în arta contemporană, realizate de elevi de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” și de studenți de la Facultatea de Arte, din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.
Organizarea și implementarea proiectului cultural „Fascinația Orientului în arta contemporană”, în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța și Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan” din Istanbul, reprezintă un schimb valoros de bune practici în domeniul Artelor vizuale, constituind un prilej minunat de descoperire reciprocă a bogăției culturale a celor două țări prietene, România și Turcia.
Proiectul este finanțat din fonduri de la Consiliul Județean Constanța (România) și a beneficiat de suport logistic acordat de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ din Istanbul și Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan” din Istanbul.