În perioada 27 august - 18 noiembrie 2011, la sediul ICR Stockholm este deschisă expoziţia „Nu îmi lipseşte lumea artei. Oare eu îi lipsesc ei?" a artistului suedez de origine română Dorinel Marc, curator: Niclas Östlind. După o perioadă în care s-a retras din lumea artei pentru a avea grijă de copiii săi gemeni, Dorinel Marc revine cu o expoziţie ce porneşte de la schimbările survenite în viaţa artistului odată devenit părinte. În noile lucrări, experienţele cotidiene ale vieţii private sunt puse în opoziţie cu aşteptările societăţii şi convenţiile artei, dar şi cu anumite experienţe extreme şi profund misterioase - o mişcare ce oferă perspectivă asupra stării de fapt a lucrurilor. Privatul devine politic, iar arta devine o cale de a atrage atenţia prin provocare, dar şi de a spori implicarea publicului în problemele de interes comun.
Cu ocazia acestei expoziţii, editura suedeză Arena va publica o monografie a artistului Dorinel Marc, care va fi lansată în luna octombrie. Monografia va apărea cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul de finanţare PUBLISHING ROMANIA şi va conţine eseuri semnate, printre alţii, de criticii de artă Milou Allerholm şi Sînziana Ravini, precum şi o conversaţie între Dorinel Marc şi Niclas Östlind, care este şi curatorul expoziţiei.
Dorinel Marc s-a născut în 1964 în Bonţăieni, judeţul Maramureş. În 1987 s-a refugiat în Suedia, unde, în cei 20 de ani de activitate artistică, a devenit unul dintre cei mai importanţi artişti ai ţării. O mare parte din activatea sa se axează pe testarea şi renegocierea limitelor ce definesc arta. Intervenţiile sale în situaţii din viaţa de zi cu zi scot la iveală probleme stringente de natură socială şi politică şi le prezintă apoi într-un context artistic. Lucrările sale au fost expuse până acum la cele mai importante spaţii de artă din Suedia, precum Moderna Museet, Iaspis - Swedish Arts Grants Committee's International Program, Stockholm Art Fair, Liljevalchs konsthall, Kulturhuset, Färfabriken.
Expoziţia şi monografia sunt realizate cu sprijinul Swedish Arts Grants Committee şi Längmanska Cultural Foundation.