Institutul
Cultural Român de la Paris continuă colaborarea cu Asociația Pro Patrimonio France
și organizează în perioada 14 septembrie – 5 octombrie 2023, la Galeria Macadam
a ICR Paris, expoziția „Les manoirs de Roumanie / Conacele din
România” și în data de 20 septembrie conferința „Exploration du
patrimoine roumain / Explorarea patrimoniului român” unde participă Caroline
d'Assay, curatoarea proiectului și președinta asociației Pro Patrimonio France,
Cristina Sucală, architect și Paul Stăncioiu, arhitect de patrimoniu și președintele
Ligii Studenților din Franța LSRS. Vernisajul expoziției are loc pe data de 14
septembrie, de la ora 19.00.
Cele două proiecte sunt organizate cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, sărbătorite în septembrie și se înscriu în cadrul celei de-a doua ediții a „Ciclului Patrimoniului”, un program de expoziții și conferințe despre inițiativele societății civile pentru protejarea și revalorificarea patrimoniului din România.
Expoziția curatoriată de Carolyne d'Assay, președintele Pro Patrimonio France, propune tema conservării și reutilizarii unei anumite tipologii arhitecturale: CONAC - reședința secundară în mediul rural pentru familiile înstărite încă din Evul Mediu dar și reședința principală a marilor proprietari de terenuri.
Dacă ediția inaugurală din 2022 s-a concentrat pe inițiative asociative de salvgardare a patrimoniului religios și industrial, această nouă ediție își dorește să se concentreze pe protejarea, conservarea și reutilizarea vechilor conace românești. Această tipologie arhitecturală, conacul, care în trecut a fost reședința rurală a familiilor înstărite, a fost total discreditată în perioada comunistă și, ca urmare, și-a pierdut legitimitatea în ochii publicului larg. În prezent, aceste locuri, dacă nu au dispărut sau nu se află într-o stare irecuperabilă, au nevoie de restaurare.
Reabilitarea acestor locuri înseamnă revigorarea, în context contemporan, a rolului central pe care l-au jucat în dinamica regiunii lor, printre altele și în sens cultural. Pe lângă o identitate în reconstrucție, un loc de interes economic local, aceste locuri pot fi un instrument de diseminare culturală în sens larg, o modalitate de introducere a culturii lumii contemporane în mediul rural, contextele în care se află, împreună cu restabilirea identității lor și întărirea legăturilor cu comunitatea locală.
Astfel, profitând de vasta experiență a asociației Pro Patrimonio, care acționează cu precădere în Sudul și Estul României – și identificând alte inițiative similare, precum Ambulanța Pentru Monumente, Asociația Architectură, restaurare, arheologie, Asociația Patrimoniu pentru viitor, trustul Transylvania, Batem fierul la Conac, Asociația Maria în Tibănești, Moșia Zabola, Domeniul Cantacuzino, Mic Trianon, Monumente uitate – această conferință-expoziție își propune să promoveze practicile de transformare precum și alte încercări de reutilizare și modernizare a acestor clădiri excepționale.
Uneori, prin realizarea unei simple amenajări, aceste practici de reconversie permit viitorilor utilizatori să descopere locuri mai puțin cunoscute, pline de istorie și de know-how. În alte situații, conacele devin locuri active care își asumă un rol cultural și educațional, în special în ceea ce privește tinerii, orientate spre restaurarea și realocarea patrimoniului istoric, precum Vila Golescu, care găzduiește în fiecare an rezidențe de artiști și alte activități culturale permițând participarea comunității locale și conștientizarea propriei identități.