- 19 March 2025
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Ziua Internationala a Francofoniei
România celebrează anual alături de alte 54 de state Ziua Internațională a Francofoniei, amintind de înființarea la 20 martie 1970 a Agenției de cooperare culturală și tehnică, devenită ulterior Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), din care facem parte din 1993. ICR invită publicul la o serie de evenimente organizate în rețeaua sa de institute culturale din străinătate, dar și în alte spații geografice, în care susține programele de diplomație culturală desfășurate de misiunile diplomatice ale României. Scopul principal al acestor evenimente este de a promova imaginea României și valorile francofone, subliniind diversitatea culturală și vitalitatea Francofoniei. Aceste manifestări sunt destinate unui public larg, incluzând mediul diplomatic, academic, mass-media, dar și elevi și tineri din diverse medii școlare.
***
Institutul Cultural Român invită publicul pe 19 martie, în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, la concertul „L’âge de la lumièreˮ, cel de-al 14-lea din cadrul programului ICR AdMusicam Concert Series. Organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, concertul va fi susținut de muzicienii Alice Hristodor (harpă), Maria Velea (flaut), Noga Abramovici (vioară), Constantin Mușat (vioară), Valeria Răducanu (violă) și Eleonora Mitroi (violoncel). Accesul este liber în limita locurilor disponibile.
La Lyon, pe 20 martie, Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, în parteneriat cu inițiatorii proiectului, Consulatul României la Lyon și École Normale Supérieure de Lyon, organizează un eveniment cu scriitorul Cristian Fulaș și traducătorii Florica și Jean-Louis Courriol. După participarea la manifestările Institutului Cultural Român din cadrul Foire de livre de Bruxelles, autorul continuă și în Franța promovarea romanului său „Specii”, tradus de Florica și Jean-Louis Courriol cu titlul „La pire espèce” și publicat luna aceasta de editura canadiană La Peuplade. Întâlnirea literară face parte din proiectul „De vive voix” al Bibliotecii „Denis Diderot” a École Normale Supérieure de Lyon și va fi moderată de Juliane Rouassi, cercetător asociat în cadrul echipei de cercetare EHIC (Espace Humains et Interactions Culturelles) de la Universitatea din Limoges.
ICR Beijing, în colaborare cu Ambasada Franței în China și Institutul Francez, realizează suita de evenimente «Roumanie au féminin francophone», între 8 martie și 20 aprilie, la sediul ICR Beijing, Institutul Francez din Beijing, Alliance Française și consulatele Franței din Shanghai, Shenyang, Xi`an, Jinan. Tema din acest an în China este „La francophonie au féminin”. În 20 martie vor avea loc proiecția filmului Ancăi Damian „Moon Hotel Kabul”, în cadrul festivalului „Les rencontres du cinéma francophone”, și vernisajul expoziției de fotografie „Portraits de femmes roumaines francophones illustres” / „Portrete de Românce Francofone Celebre” la sediul ICR Beijing, prezentată până pe data de 20 aprilie. Pe 22 martie va avea loc conferința „Francofonii din China: Perspective academice și profesionale”, la sediul ICR Beijing, cu temă centrală „Carierele femeilor francofone”. „Moon Hotel Kabul” a fost proiectat la Institutul Francez din Beijing pe 8 martie, pe 14 martie la Shenyang șipe 15 martie la Guangzhou, urmând a fi prezentat și la Shanghai pe 25 martie.
ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, organizează proiecția filmului R.M.N., r. Cristian Mungiu, în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Madrid, la Cineteca Madrid, pe 20 martie. Totodată, ICR Madrid invită publicul la expoziția de arhitectură feminină românească „Femeia care sunt. 10 Arhitecte din România și operele lor”, care poate fi vizitată la sediul Parlamentului andaluz, în Sevilla, în perioada 17-31 martie. Evenimentul este organizat în colaborare cu Consulatul General al României la Sevilla, Uniunea Arhitecților din România și cu sprijinul Institutului Francez din Sevilla. De asemenea, pe 20 martie, ICR Madrid participă la o activitate dedicată elevilor din liceele franceze și din școlile spaniole pe tema muzicii francofone, pentru care a propus melodia „Changer”, interpretată în limba franceză de artista Irina Rimes. ICR Madrid a prezentat, în colaborare cu Consulatul General al României de la Barcelona, pe10martie, documentarul „Regina Maria - Inima României” la sediul Institutului Francez de la Barcelona. Totodată, ICR Madrid a susținut participarea Cristinei Hermeziu la o masă rotundă despre feminism, ecologie și francofonie, organizată în cadrul Lnii Francofoniei la Barcelona, la care au luat parte și autoarele Gabrielle Filteau-Chiba din Canada și Isabelle Wéry din Belgia. Evenimentul a avut loc pe 4 martie, la Institul Francez de la Barcelona.
ICR Chișinău, în colaborare cu Biroul Național al Agenției Universitare a Francofoniei din Moldova, organizează o serie de proiecții cu filme românești în programul general al activităților din cadrul Zilelor Francofoniei în Republica Moldova. Sunt prezentate patru producții subtitrate în limba franceză: pe 4 și 20 martie „Warboy” (2023, r. Marian Crișan) la Chișinău și Bălți, pe 4 și 21 martie „Anul nou care n-a fost” (2024, r. Bogdan Mureșan), pe 12 și 18 martie „R.M.N.” (2022, regia Cristian Mungiu) la Chișinău și „De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin” (2023, r. CarlaTeaha), pe 20 martie la Chișinău.Proiectul este organizat în colaborare cu: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți; Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”; Universitatea Tehnică a Moldovei; Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
ICR Viena, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Austria, prezintă documentarul „Apă și talpă”, pe 20 martie, la sediul ICR Viena. Filmul, regizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu, îi prezintă pe Tibi Ușeriu, Corneliu Buliga, Eva Hochbauer, Toma Coconea și alți cinci alergători de anduranță care parcurg un traseu pe Via Transilvanica,
ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și cu Organizația Internațională a Francofoniei, sub egida Grupului Ambasadorilor Francofoni din Belgia, va organiza pe 24 martieproiectul „L'amour en clair-obscurˮ, care va avea loc în Grand Foyer al La Monnaie din Bruxelles.Concertul „L'amour en clair-obscurˮ este susținut de duo-ul român format din soprana Veronica Anușca și pianistul Daniel Ciobanu. De asemenea, ICR Bruxelles a organizat, pe 6 martie, la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) evenimentul „Convergențe culturale greco-române în Belgia”/ „Convergences culturelles gréco-roumaines en Belgique”, care a cuprins prelegerea „Les écrivaines roumaines, membres de l’Académie Royale de Belgique: Anna de Noailles et Marta Bibescu”, susținută de prof. dr. Cristina Alice Toma.
ICR Varșovia și Ambasada României în Republica Polonă vor prezenta filmul Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, pe 25 martie, în încheierea Festivalului Filmului Francofon, la cinematograful Kultura din Varșovia.
ICR Tel Aviv, în colaborare cu Institutul Francez în Israel și alături de institute culturale și ambasade francofone acreditate în Israel, a prezentat, în 17martie, proiecția filmului „Hoții de subiecte”(r.Tudor Petremarin) la Centrul Cultural Ennis din Tel Aviv și prelegerea „București, micul Paris”, susținută de arhitecta Loredana Stasisin la Institutul Francez din Haifa (26 martie) și la Institutul Francez din Tel Aviv (27 martie). Totodată, pe 11 martie, România a participat, în colaborare cu Ambasada României în Israel, cu un stand de produse tradiționale, în cadrul târgului gastronomic „Saveurs de la Francophonie”.
ICR Lisabona susține prezența regizorului Bogdan Stamatin în cadrul celei de-a XXV-a ediţii aniversare a MONSTRA – Festivalul de animație de la Lisabona, cel mai important festival de gen din Portugalia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa.Bogdan Stamatin va participa în cadrul secțiunii DokAnim pentru prezentarea scurtmetrajului documentar de animație Simply divine/ Quelque chose de divin, r.: Mélody Boulissière și Bogdan Stamatin (coproducție Franța - România 2024).Proiecția va avea loc la data de 27 martie, la Cinematograful São Jorge.
ICR Paris invită publicul să descopere, în perioada 27 martie – 1 iunie, la Galeria Macadam a Institutului, expoziția Bucarest – trente ans après / București – după treizeci de ani. Extensie a albumului bilingv publicat recent la Editura ICR și care va fi prezentat în aprilie la Festival du livre de la Paris, expoziția, curatoriată de Laure Hinckel, autoarea albumului, va marca Ziua Internațională a Francofoniei printr-un dialog peste ani în jurul unei povești de dragoste între o ziaristă din Franța și țara de adopție pe care, cu afecțiune și stăruință, o promovează prin cuvinte și imagini. Vernisajul expoziției va avea loc pe 27 martie, în prezența autoarei.
Ambasada României din Singapore participă cu sprijinul ICR la activitățile din cadrul Festivalului Francofoniei – Singapore 2025, cu filmul artistic O vară de neuitat (Un été inoubliable), cu subtitrare în limba engleză. Proiecția filmului artistic românesc regizat de Lucian Pintilie este programată pe 2 aprilie, la sala THEATRE din cadrul Alliance Française de Singapour.
***
ICR Stockholm a organizat pe 18 martie o conferință dedicată operei lui Constantin Brâncuși, susținută de Doina Lemny la Muzeul Vigeland din Oslo. În aceeași zi, împreună cu Ambasada României în Regatul Norvegiei, în parteneriat cu Institutul Francez și Muzeul Vigeland din Oslo, a organizat proiecția filmului „R.M.N.‟, regizat de Cristian Mungiu, la cinematograful Zita.
ICR Tokyo a organizat, în colaborare cu Institutul Francez din Tokyo pe 16 martie,proiecția filmului Anul nou care n-a fost (2024), regizată de Bogdan Mureșanu. De asemenea, biblioteca Institutului Francez a prezentat o selecție de cărți și albume despre cultura română, editate de ICR și traduse în franceză, iar restaurantul Institutului Francez a introdus în meniu papanașii cu dulceață, adăugând astfel o notă gastronomică autentic românească Zilei Internaționale a Francofoniei.
Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Ambasada Republicii Franceze pe lângă Sfântul Scaun și Centre Saint-Louis, a organizat, în 11 martie, evenimentul „Francofilm: Nasty la Festivalul de Film Francofon de la Roma” la Institut Français – Centre Saint-Louis din Roma, unde a fost prezentat documentarul Nasty, în regia lui Tudor Giurgiu.
ICR Budapesta, împreună cu Ambasada României în Ungaria, a susținut participarea românească la cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Film Francofon cu proiecția filmului „Malmkrog”. Evenimentul a avut loc pe 9 martie, la Cinematograful de Artă Uránia din Budapesta.
Tema aleasă de Organizația Internațională a Francofoniei anul acesta pentru Sărbătoarea Francofoniei este „Mă educ, deci acționez” și subliniază rolul central al educației în dezvoltarea durabilă. Într-o lume în care progresele tehnologice ne redefinesc reperele, garantarea accesului echitabil la educație de calitate face posibilă formarea unor generații angajate și responsabile.