Ediție jubiliară a Festivalului internațional „Rencontres Musicales Enesco” la Paris

În perioada 7-18 octombrie 2024, se desfășoară, la Paris, Ediția jubiliară a „Festivalului internațional Rencontres Musicales Enesco”.  În cadrul evenimentului, organizat cu sprijinul ICR Paris, au loc trei concerte susținute de tenorul Fabien Hyon și pianistul George Todica, care își propun să traverseze oceanul elogiind activitatea lui George Enescu în Statele Unite și făcând o punte între cele două culturi muzicale: europenă și americană. Cei doi muzicieni îi au ca invitați pe Thierry Miroglio (percuție), Juliette Sabbah (pian) și Carl-Emmanuel Fisbach (saxofon).

Evenimentele sunt însoțite de expoziția foto-documentară „Enescu și continentul american”, realizată de Muzeul Național George Enescu București în perioada 7-15 octombrie 2024.

Festivalul este conceput ca un festival de muzică franceză şi românească din secolele XX şi XXI, sub egida căruia se desfășoară Concursul internațional de artă vocală „Georges Enesco”, alcătuit din două secțiuni: „Tineri cântăreți profesionişti” şi „Mari amatori de artă vocală”.

Juriul concursului este prezidat de Președintele Asociației Teatrelor de Operă din Franța, Jerome Gay. Din juriu fac parte artistele lirice de mare prestigiu: Leontina Văduva, Liliana Nichițeanu, care oferă fiecare un premiu special, ce poartă numele lor.De asemenea, Concursul Enesco Paris continuă parteneriatul cu Opera Brașov, care oferă un premiu special unui finalist al concursului, constând în interpretarea unui rol pe scena Operei din Brașov.

Programul general al Festivalului:

7 octombrie 2024

Concert de Gală, Biblioteca Clement Bayard a Automobile Club de France,organizat în parteneriat cu Automobiile Club de France

Interpretează:

laureați ai Concursului Internațional de Canto Georges Enesco Paris

Fabien Hyon (Grand Prix Enesco 2022)

Inna Kalugina (Grand Prix Opéra 2022)

Pianist (TBD) – Laureat al Concursului Internațional „George Enescu” București

Thierry Miroglio (percuție)

Repertoriu: compozitori români, francezi și americani: Enescu, Cherciu, Bentoiu, Jolas, Ives, Nafilyan

10 octombrie 2024

Concert pian – violoncel, Sala Cortot, organizat în parteneriat cu Ecole Normale de Musique Alfred Cortot

Interpretează: Jonas Vitaud (pian), Yan Levionnois (violoncel)

Repertoriu: Samuel Barber Sonata for cello and piano opus 6 in C minor (18')

Kristof Maratka Dolmen for solo cello (5')

Georges Enesco Voix de la Steppe and Mazuk melancholique, extracts from the 3rd suite for piano sau Romanian Rhapsody No. 1 (transcrierea realizată de compozitor)

Georges Enesco: Sonata No. 2 for cello and piano

15 octombrie 2024

Concert Vocal Instrumental, Fundația Statelor Unite, organizat în parteneriat cu Fundația Statelor Unite

Interpretează:Tony Boldan (tenor), Diana Hegbee (soprano), Edgar Jaber (piano) – Laureat al Fundației Statelor Unite, Andrew Briggs (violoncel) – Laureat al Fundației Statelor Unite

ConcursulInternaţional de Canto Georges Enesco (14-18 octombrie 2024)

14 și 15 octombrie - Etapa eliminatorie, Sala de Concerte a Conservatorului Rachmaninoff

16 octombrie - Semifinala, Sala Bernanos


18 octombrie:Finala Concursului Internaţional de Canto

Loc de derulare: Sala Colonne

Interpretează: Orchestra COLONNE sub conducerea dirijorului Pierre Michel Durand

Repertoriu: muzică franceză, română și americană din secolele XX şi XXI

Prezintă: Marius Constantinescu

Finala Secției „Tineri Cântăreți Profesioniști” a Concursului de Canto Enesco se desfășoară cu acompaniamentul Orchestrei Colonne (dirijor: Maestrul Pierre Michel Durand).

Premiile acordate:

1. Marele Premiu „Operaˮ - 2500 EUR

2. Al Doilea Marele Premiu „Opera” – 2000 EUR

3. Al treilea Marele Premiu „Opera” – 1500 EUR

4. Marele Premiu „Muzica Contemporanăˮ – 2500 EUR

Primele patru premii sunt acordate de Societatea muzicală franceză Georges Enesco şi Asociaţia Noesis, prin finanţare SEAM – Societatea editorilor şi autorilor de muzică din Franţa

5. Marele Premiu „George Enescuˮ acordat de Institutul Cultural Român – 3000 EUR

6. Premiul „Rol sau Concert” la Opera din Brașov – Opera din Brașov oferă laureatului pe care îl alege directorul care este membru al juriului, un concert cu orchestra sau un rol la Opera din Brașov

7. Premiul special „Jules Massenet” acordat de Asociaţia „Jules Massenet” – 1000 EUR

8. Marele Premiu „Viorica Cortez” – 1000 EUR

9. Premiu special „Leontina Văduva” – 1000 EUR

10. Premiu special al compozitorului Henry Nafilyan – 1000 EUR

11. Premiu special acordat de Génération Opéra (Centrul francez de formare a artistilor lirici) – 1000 EUR

Artiştii au fost selectaţi de directoarea artistică a Festivalului, Alina Pavalache, împreună cu comitetul de onoare al Asociaţiei Noesis, prezidat de Stéphanie Corvez, şi cu preşedinta Societăţii Muzicale „George Enescu”, Viorica Cortez.

Ediţia aniversară de anul acesta este organizat Sub înaltul patronaj al delegatiei României pe lânga UNESCO, în parteneriat cu Association Noesis Arts et Cultures Societe Musicale Française „Georges Enesco” president d’honneur: Lord Yehudi Menuhin (✝), Orchestra Colonne din Paris, Automobile Club de France, Sala Cortot, Fundația Statelor Unite de la Paris, Muzeul Național George Enescu București, Opera Brașov, SEAM, Conservatorul rus din Paris S. Rachmaninoff, Asociația Teatrelor de Operă din Franța.