Ediția a VI-a a Forumului Patrimoniului Europei Centrale. Patrimoniu și dezvoltare

În perioada 16-18 iunie are loc la Cracovia cea de-a șasea ediție a Forumului Patrimoniului Europei Centrale, conferință internațională dedicată discutării și analizei legăturilor și interdependențelor dintre patrimoniu și dezvoltare.

Forumul Patrimoniului Europei Centrale este o manifestare ciclică, organizată odată la doi ani de Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia. Conferința este o platformă interdisciplinară de întâlnire și discuții pe tema relației trecut-prezent, bazată pe noțiunea larg înțeleasă a patrimoniului. Forumul este organizat sub auspiciile Grupului de Lucru al Experților pe probleme de Patrimoniu Cultural V4, în componența căruia intră Ministerul Culturii din Republica Cehă, Cancelaria Primului Ministru al Ungariei, Consiliul pentru Monumente al Republicii Slovace și Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia.Cea de-a șasea ediție a Forumului marchează și 30 de ani de la înființarea Grupului de la Vișegrad.

Luând în dezbatere chestiuni precum semnificația patrimoniului pentru dezvoltarea echilibrată sau implicarea civică și integrarea socială, cea de-a VI-a ediție a Forumului Patrimoniului Europei Centrale își concentrează atenția asupra prezentării unor noi instrumente și politici posibil de implementat, care să răspundă provocărilor în fața cărora se află în prezent Europa.

În timpul conferinței vor avea loc comunicări plenare, susținute de experiți polonezi și străini, de asemenea sesiuni paralele, cu următoarele tematici: Patrimoniu și post-creștere, Patrimoniu și integrare socială, Patrimoniu și reconstrucția orașelor, Patrimoniu și catastrofa climatică, Patrimoniu și adaptare.

România este reprezentată de:

Ileana Ana Abos (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca)

The cultural heritage of Mureș Valley, Transylvania, Romania, in the 21st century, between extinction and conservation. The aristocratic residences in Mureș County

Alida-Ozana Crișan (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca)

Interpretation of the past. Architectural heritage management in Romania

Veaceslav Mir (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

Heritage as a part of city’s soft power in context of urban resilience

Alexandra Rusu (Muzeul Bucureștiului, Casa Filipescu-Cesianu)

The “city” within a city. An urban anthropology museum study case

Alexandra Sârbu (Muzeul de Artă din Cluj-Napoca)

Dance Well – Movement Research for Parkinson’s Disease. A particular approach to social inclusion and reintegration developed within the Civic Museum of Bassano del Grappa in Italy

Din Moldova participă Sergiu Musteață (Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău) cu comunicarea Moldovan-Polish Relations. A Case of Soroca Fortress.

Conferința este organizată în formulă on-line pe platforma www.heritageforum.mck.krakow.pl.

Conferința se desfășoară în limba engleză și va fi urmată de o publicație științifică.