Institutul Cultural Român de la Praga anunță participarea românească la cea de-a 51-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, cel mai important eveniment cinematografic din Europa Centrală și de Est, desfăşurat în perioada 1-9 iulie 2016.
Festivalul a găzduit reprezentanți ai întregii industrii de profil: 1066 producători, regizori, actori, sute de producători, case de distribuție și jurnaliști de specialitate, dintre care 473 profesionişti veniţi din străinătate - evenimentul constituindu-se, de altfel, într-o excelentă platformă de promovare / dezvoltare a tinerilor aspiranți cu potențial în domeniu. Au fost proiectate 200 filme din toată lumea, cu excepția retrospectivelor, toate filmele fiind premiere în Republica Cehă, 9 în premieră europeană, 25 internațională, 21 dintre ele fiind prezentate chiar în premieră mondială, însumând în total 507 de proiecţii - 159 dintre acestea fiind prezentate personal de către delegaţii de producători.
Anul acesta, printre cele 12 titluri în competiția oficială s-a aflat şi filmul românesc de lungmetraj Dincolo de calea ferată, în regia lui Cătălin Mitulescu, care a avut premiera internațională în cadrul acestei secțiuni, unde a şi câştigat menţiunea specială a juriului. Modul în care a fost primită pe covorul roşu echipa filmului Dincolo de calea ferată şi entuziasmul publicului au avut un puternic impact asupra acesteia: „Împreună cu o parte din echipă, regizorul Catalin Mitulescu, Ion Ioachim Stroe, editorul filmului, şi Jean Paul Wall, compozitor, am păşit pe covorul roşu la ora 20:00 şi da, a fost ceva cu totul spectaculos! Când mi-am auzit numele strigat la un nivel foarte ridicat de decibeli, în timp ce coboram din maşina oficială a festivalului, a fost un moment de emoţie maximă pentru mine! [...] Am avut parte de o primire minunată la Karlovy Vary! Şi în oraş, şi în săli, se simte tradiţia artei cinematografice, iar oamenii sunt nerăbdători să vadă filme care să-i bucure şi să-i emoţioneze! [...] Sala a fost plină, aproape 2500 de oameni, au fost râsete, dar şi emoţie. A fost o proiecţie foarte reuşită! Încă păstrez energia acelei seri şi bucuria de a fi prezentă din nou la un festival de mare tradiţie. Sper ca Dincolo de calea ferată să aibă un traseu frumos şi plin în toată lumea!", a declarat actriţa din rolul principal, Ada Condeescu. Filmul a rulat pe 5 iulie, la ora 20:00, la Grand Hall, pe 6 iulie ora 13:00 la Pupp Cinema și pe 8 iulie, ora 11:30, la Drahomira Cinema.
În secțiunea East of the West, dedicată regizorilor începători, s-a aflat Dublu - primul film de lungmetraj al lui Catrinel Dănăiață. Premiera internațională a filmului a fost pe 5 iulie, ora 16:00, la Karlovy Vary Municipal Theatre și pe 6 iulie, ora 13:30, la Lazne III Cinema. Evenimentul a avut loc în prezența actorilor Maria Dinulescu și Dorian Boguță, a regizoarei Catrinel Dănăiață, directorului de imagine Pătru Păunescu, producătorului Gabi Antal, directorului Institutului Cultural Român de la Praga, Ionuţ-Petre Munteanu, dar și a membrilor din echipa de producție a filmului. În aceeași secțiune s-a găsit și Together For Ever, o coproducție Just a moment - Lituania și Alien Film - România. Proiecții: 3 iulie ora 19:00 la Pupp Cinema și 4 iulie la 16:30 la Lazne III Cinema. În cadrul acestei competiții au fost selectate producții din Europa Centrală și de Est, Balcani, Grecia, Turcia, dar și din țări ale fostului bloc sovietic.
Premiul de la Cannes de anul acesta a adus Bacalaureat, filmul lui Cristian Mungiu, în secțiunea Horizons unde sunt producțiile premiate la marile festivaluri de film din Europa. Filmul a fost proiectat pe 3 iulie ora 13:00 la Národní dům Cinema, pe 6 iulie ora 16:00 la Pupp Cinema și pe 9 iulie la 18:30 la Small Hall.
Din secțiunea Future Frames: 10 cineaști de urmărit a făcut parte O Noapte în Tokoriki, filmul Roxanei Stroe, care a fost selectat la Berlinale la Generation 14plus din peste 2000 de titluri care au aplicat la categoriile de scurt și lungmetraj ale acestei secțiuni. A luat un premiu special și a fost nominalizat și la Teddy Awards. La Karlovy Vary a fost proiectat pe 5 iulie ora 18:30 la Small Hall și pe 9 iulie ora 22:30 la Lazne III Cinema.
În secțiunea Docu-Talents am putut vedea şi proiectul de film documentar Despre sine şi celălalt, al lui Ionuț Pițurescu, iar în cadrul secțiunii Works In Progress, pe 4 iulie, Nicolae Constantin Tănase şi-a prezentat filmul Cap și pajură, care va fi produs de 4proof Film. Filmul are stabilită premiera în 2017.
O menţiune importantă e aceea că printre membrii juriului FIPRESCI - Federaţia Internaţională a Criticilor de Film - a făcut parte şi Mihail Chirilov, critic de film român, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
Nume sonore ale cinematografiei, printre care Milos Forman sau Jiri Menzel, au concurat pentru trofeul Globul de Cristal la acest festival cu tradiţie. Anul acesta, celebrul actor Willem Dafoe, SUA, a primit trofeul este pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale.
Statisticile organizatorilor dau un număr de 135.105 de spectatori prezenţi în sălile festivalului (au fost vândute 138.341 bilete), reflectarea în presă fiind, de asemenea, consistentă.
Mai multe fotografii se gasesc pe pagina de facebook a ICR Praga: https://www.facebook.com/rumunskyinstitut/photos/?tab=album&album_id=1259690154048907