Despre „Bucureștiul sefard” la Buenos Aires

Pentru a marca președinția românească a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Ambasada României în Republica Argentina prezintă o serie de evenimente care au loc în perioada octombrie–decembrie 2016 și care debutează cu inaugurarea expoziției Bucurest sefardi (Bucureștiul sefard) la Buenos Aires.

Astfel, pe 13 octombrie, ora 14.00, la Muzeul Holocaustului din Buenos Aires, va avea loc deschiderea ciclului de evenimente cu prezentarea expoziției Bucarest sefardi (Bucureștiul sefard), curatoriată de Felicia Waldman.

Pe 14 octombrie, ora 10.00, la Consiliul Argentinian pentru Relații Internaționale, Felicia Waldman va susține conferința De la Istanbul la Buenos Aires, cu escală la București.

Expoziția Bucarest sefardi (Bucureștiul sefard)  își propune să recupereze și să redea publicului povestea în mare măsură uitată a Bucureștiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariție (prin demolări sau schimbarea aparenței și destinației), la fel cum este și comunitatea care l-a creat (din care nu mai există astăzi nici 50 de persoane, incluzând familiile mixte).

Prin fotografii mai vechi și mai noi, precum și prin materiale de arhivă, preluate din cărțile Istorii și imagini din Bucureștiul evreiesc și Personaje și povești din Bucureștiul sefard, publicate de Felicia Waldman și Anca Ciuciu Tudorancea (Noi Media Print, București, 2011/2016), panourile expuse documentează cei peste 500 de ani de istorie a evreilor spanioli care inițial au traversat, iar mai apoi s-au și stabilit în București, aducând cu ei negoțuri inedite, dar și instituții comunitare, asezăminte educaționale și organizații culturale, de care de multe ori au beneficiat și evreii Ashkenazi, veniți în urma lor, dar deveniți curând mult mai numeroși, însă cu mai puține posibilități financiare, și chiar românii (prin donațiile făcute de bancherii sefarzi Academiei Române și Universității din București pentru burse și premii de care au beneficiat multe personalități). 

Dr. Felicia Waldman este conferențiar universitar la Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere, Universitatea din București, coordonator al Centrului și al programului de master în Cultură și Civilizație Ebraică și editor al revistei academice Studia Hebraica. Este, de asemenea, membru fondator al Centrului de Studii Israeliene „Goldstein Goren" de la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, și membru în câteva asociații academice internaționale (ASN, AIS, SJAS, EAJS, SBL, EABS). Este profesor afiliat la Universitatea din Haifa, visiting professor la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valéry din Montpellier și Universitatea „Al. I. Cuza" din Iași și profesor invitat la Institutul Diplomatic Român din București. Domeniile ei de expertiză includ misticismul evreiesc, educația despre Holocaust și patrimoniul evreiesc din România. A publicat patru cărți și peste 30 de articole și a coeditat trei volume pe aceste teme. Pe parcursul ultimilor 18 ani a coordonat 12 proiecte internaționale de cercetare a istoriei evreilor români și a patrimoniului evreiesc din România și a fost invitată să prezinte materiale la peste 70 de conferințe internaționale. Este Adjunct al Șefului Delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance și câștigătoare a Premiului „Al. Safran" 2014 pentru cartea Romania, Israel, France: Jewish Trails, Volume in Honor of Professor Carol Iancu, Editura Universității din București, 2014 (22 de contribuții în română și engleză), și Roumanie, Israel, France: parcours juifs. Hommage au professeur Carol Iancu, Honore Champion, Paris, 2014 (34 de contribuții în franceză) – ambele volume fiind coeditate împreună cu Danielle Delmaire și Lucian Zeev Herșcovici.