Institutul Cultural Român din Budapesta şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România vernisează sub genericul CUM VĂD COPIII COMUNISMUL, luni, 9 iunie 2008, ora 19.00, la sediu (1146 Budapest, Izsó u. 5), expoziţia de desene realizate de adolescenţi români. Vernisajul va fi urmat de un dialog despre politica de memorie referitoare la regimul comunist din România şi Ungaria precum şi despre rolul şcolii în transmiterea istoriei. Va fi lansat volumul de eseuri scrise de elevi "Ce înseamnă comunismul pentru mine?".
Vernisată de Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, alături de Ireny Comaroschi, ambasadoarea României în Ungaria, Schmidt Mária directoarea Muzeului Terror Háza din Budapesta şi Brînduşa Armanca, directoarea Institutul Cultural Român din Budapesta, expoziţia va putea fi vizitată până în data de 24 iunie 2008.
În primăvara anului 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România a organizat, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, un concurs de eseuri şi desene pe tema "Ce înseamnă comunismul pentru mine?". Ideea acestui concurs s-a născut din faptul că, în România, cursurile de istorie din ciclul pre-universitar alocă un spaţiu foarte restrâns comunismului. Practic, cei 40 de ani de dictatură constituie un vid în programa şcolară, iar predarea comunismului este deseori considerată o formă de „politizare a şcolii".
.