Coregraful spaniol Samuel Retortillo participă la a 10 a ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF)

Ediția aniversară a BIDFF cu cele cinci secțiuni ale festivalului: BIDFF Expand, Community, Exchange, VR & Films crează o hartă a diferitelor contexte social-politice prezentând noi perspective asupra lumii contemporane, aducând în fața publicului evenimente care abordează subiecte interconectate cu ecologia, tehnologia, transformările corpului și conexiunile dintre trecut și viitor. Cei 10 ani de existență reprezintă implicarea în crearea unui context artistic unic, fiind singurul festival internațional de film de dans din estul Europei la acest moment, ceea ce îl face să fie un proiect important în peisajul artistic local cât și internațional.

Tema acestei ediții este Mapping Bodies propunând un program interdisciplinar de scurtmetraje și lungmetraje de dans, conferințe, experiențe în realitate virtuală și programe dedicate profesioniștilor și comunității. În cele patru zile de festival, artiști români și internaționali, vor fi implicați în evenimente interdisciplinare prezentând o hartă a dansului cu parcursuri artistice din diferite contexte culturale sau social-politice.

În acest an, secțiunea BIDFF Exchange propune o dezbatere concentrată pe conexiunile din industria filmului de dans, prin organizarea unui FORUM / Dans, cinema, intersecții, juxtapunericu principalii organizatori de festivaluri de cine dans din Europa și va fi moderat de Simona Deaconescu, coregrafă, regizoare și co-fondatoare a festivalului.

Evenimentul va avea loc în cadrul festivalului pe data de 7 septembrie la Modul Cărturești, ora 15:00 și este susținut de ICR Madrid, ICR Roma, Institutul Italian la București, ICR Berlin, ICR Londra.

În cadrul forumului vor fi discutate influențele culturale locale asupra filmului de dans, coexistența tradiției și inovației în acest gen interdisciplinar, și impactul noilor tehnologii asupra creației și distribuției, alături de alți directori ai unor festivaluri de film de dans din Islanda, Italia, Germania și Irlanda de Nord. Dezbaterea va adresa provocările majore cu care se confruntă creatorii de film de dans, inclusiv dificultățile legate de finanțare, accesul la resurse și integrarea în tendințele actuale ale marilor festivaluri. Se va pune accent pe interacțiunea dintre dans și cinematografie în educația noilor creatori și pe noile forme de expresie artistică generate de aceste colaborări. Forumul va poziționa BIDFF ca un eveniment unic în zona balcanică și va explora direcțiile viitoare ale filmului de dans în Europa, având în vedere contextul artistic actual, influențat de crize politice și ecologice.

„Cu ajutorul Institutului Cultural Român de la Madrid, la acest eveniment avem plăcerea să-l avem ca invitat pe domnul Samuel Retortillo, dansator, coregraf și curator, director al Centrului Coregrafic Rural La Rioja și al festivalului Fiver Screendance Movement din Madrid, aflat la a 12-a ediție. Prezența domnului Samuel Retortillo în cadrul Bucharest International Dance Film Festival, ediția a X-a, este importantă din punct de vedere al implicării active în dialogul cu scena locală prin facilitarea de întâlniri cu artiști coregrafi români, specialiști din domeniul filmului și crearea unui network cu comunitatea dansului bucureștean.”, a declarat Carmen Coțofană, directorul artistic al Festivalului.

„Pentru mine, dansul conceptual este un spațiu de transformare. Este un act de conexiune absolută cu ceva, inclusiv cu tine însuți. Este un act revoluționar și, prin urmare, simt că nu ar fi beat sau însușit sau posedat în mod egoist, trebuie împărtășit. Chiar și atunci când dansezi pentru tine te conectezi doar cu alte realități, cu fizicul tău moștenit și dobândit, cu memoria ta individuală și colectivă. Dansul este mai mare decât corpul însuși care îl dansează.

Sunt interesat de intuiția și inteligența dansului, partea magică și, de asemenea, partea științifică. Cred că lumea ar fi mai bună dacă ar dansa mai mulți oameni, ar fi mai puține războaie și mai multă dragoste.

Corpurile sunt înțelepte, știm să le ascultăm din ce în ce mai puțin, de aceea știm să ne exprimăm și prin ele din ce în ce mai puțin. Cum vor fi dansatorii viitorului? Această întrebare rezonează cu mine în fiecare zi și mă face să continui să lucrez pentru a face parte activ din această poveste. Pentru că, ca dansator de bază, cred în mișcare. Sunt curios din fire și în cariera mea de interpret, cunoașterea coregrafilor și a contextelor diverse a avut prioritate față de șederea la o companie națională cu contract permanent, (ocazie pe care am avut-o de mai multe ori). Mă simt artist căruia îi place să joace în echipă și când de fapt fac parte din mari companii am apărat tricoul comun, dar nu ader pe deplin la structurile autoritare și hegemonice, sunt critic cu sistemele educaționale și comerciale ale dansului atât clasică cat și contemporan.

Modul de conducere și de administrare a unei companii și cu atât mai mult cele care sunt publice ar trebui să conțină o etică în concordanță cu vremurile pe care le trăim, tot din aria ei artistică din punct de vedere estetic și cu aceasta nu vorbesc despre tip de repertoriu exclusiv, ci mai degrabă crearea unei povești, validarea unor corpuri diverse sau alegerea formatelor expoziționale și deschiderea și comunicarea proceselor.

Sunt interesat de dansul în micropolitică, de ceea ce se întâmplă la activarea acțiunilor artistice în spații neconvenționale și de ceea ce se creează în acele dialoguri teritoriale și comunitare în care logica industriei nu deține control, în mare parte datorită faptului că, deoarece acțiunile sunt atât de mici sau invizibilități scapă prin găurile site-ului pieței, sunt interesat să învăț în acele contexte să pot aplica o nouă logică atunci când direcționez acțiunile în spații și contexte macro sau de piață.

Nu sunt împotriva festivalurilor sau a teatrelor mari, dar mă sperie de fiecare dată pierderea normalității lor sau lipsa libertății programatice (uneori prin impunere și alteori prin decizie proprie), indiferența, distanța și ignoranța acestora față de o mare parte a cetățenilor, așa simți în mod clar ferocitatea capitalismului.”, Samuel Retortillo

Bucharest International Dance Film Festival este organizat de AsociațiaTangaj Collective.

„Bucharest International Dance Film Festival. Ediția a X-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Festivalul este sprijinit de Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Roman de la Roma, Institutul Cultural Român de la Madrid, Institutul Cultural Roman de la Londra, Institutul Cultural Roman de la Berlin, Institutul Italian de Cultură, Pro Helveția și Acuarela.

Partenerii și gazdele festivalului sunt: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco)creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București,Grădina cu filme - Cinema & More,Cinema Muzeul Țăranului,Centrul Național al Dansului București,/SAC @ MALMAISON,Teatrul Masca,Roaba de Cultură,Apollo 111,Cărturești,Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen",ADO - Asociația Artă pentru Drepturile Omului și Studiourile Ferentari.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Zile și NopțiAdevărulRevista GolanUnicaZiarul Metropolis, Happ.roMovieNewsCineFANRadio România Cultural,   ZeppelinCinefilia.

Credit fotografii: @centrocoreograficorural și @samuelretortillo