- 13 May 2021 - 13 May 2021
- Etichete ICR Institutul Cultural Român ICR Chișinău Nicolae Iorga
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Institutul de Istorie (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova/ MECC) și Academia de Științe a Moldoveiorganizează conferința științifică cu genericul Istoricul Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere. Evenimentul se va desfășura online pe platforma Google Meet, la data de 13 mai 2021, în intervalul orar 09.00 – 14.00.
În cadrul conferinței vor fi discutate subiecte referitoare la personalitatea multidimensională a istoricului Nicolae Iorga, direcțiile de cercetare derivate din opera marelui istoric, precum și direcții contemporane de cercetare în domeniul istoriei.
PROGRAMUL CONFERINȚEI
- 9.00-9.30 Deschiderea conferinței. Moderator:dr. hab. Igor CERETEU;
- 9.00-9.30: Mesaje de salut, Gheorghe COJOCARU,dr. hab.,directorul Institutului de Istorie, MECC; Valeriu MATEI, acad. directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău; Victor MORARU,prof. univ. dr. hab.coordonatorul Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a Academiei de Științe a Moldovei.
- 9.30-10.45 - Ședința în plen. Vor susține comunicări: acad. Andrei EȘANU,dr. Valentina EȘANU, Institutul de Istorie/ MECC: Ștefan cel Mare și teritoriul Moldovei dintre Prut și Nistru (între mit și realitate istorică); prof. univ. dr. Ștefan PURICI, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava: Nicolae Iorga, Bucovina și bucovinenii: istorie și politică;prof. univ. dr. Stoica LAȘCUmembru al Academiei Oamenilor de Știință din România: N. Iorga – martor și istoric al evoluțiilor din Balcani; dr. Cristina GHERASIM, Institutul de Istorie, MECC: Istoria prin prisma mentalităților în concepția lui Nicolae Iorga.
11.00 – 13.30: Desfășurarea lucrărilor pe secțiuni:
Secțiunea I: SOCIETATE ȘI POLITICĂ ÎN OPERA ȘTIINȚIFICĂ A LUI NICOLAE IORGA. Moderatori: dr.hab. Valentin CONSTANTINOV,prof. univ. dr. Ștefan PURICI.
Vor susține prezentări: dr. hab. Ion CHIRTOAGĂ, Institutul de Istorie, MECC:Ocuparea Chiliei și Cetății Albe de către otomani (1484) în opera științifică a lui Nicolae Iorga;dr. hab. Valentin CONSTANTINOV, Institutul de Istorie, MECC: Jan III Sobieski în opera științifică a lui Nicolae Iorga;prof. univ. dr. hab. membru coordonator al AȘM; Demir DRAGNEV, Institutul de Istorie, MECC: Nicolae Iorga despre rolul fanarioților în modernizarea timpurie din Țările Române;prof. univ. dr. Sorin ȘIPOȘ: Nicolae Iorga și cercetările sale asupra românilor din Transilvania și Ungaria, până în anul 1914; dr. Vlad MISCHEVCA, Institutul de Istorie, MECC: O conferință din Atena a marelui istoric (18 octombrie 1930);dr. Eugen-Tudor SCLIFOS, Institutul de Istorie, MECC: Nicolae Iorga și chestiunea Basarabiei în context internațional (1856-1916); prof. univ. dr. Gabriel MOISA, Universitatea din Oradea; prof. Livia BUCUR, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea: Nicolae Iorga – de la „burghezul cosmopolit” la istoricul util regimului comunist (anii ‘60-‚70 ai secolului trecut); conf. univ. dr. pr. Fabian DOBOȘ, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași: Cercetările lui Nicolae Iorga privitoare la Biserica Romano-Catolică din Vechiul Regat al Români.
Secțiunea II: DIMENSIUNEA CULTURALĂ ȘI IZVORISTICĂ ÎN SCRIERILE ȘTIINȚIFICE ALE LUI NICOLAE IORGA.Moderatori:dr. hab. Ion GUMENÂIși dr. Ana Maria ROMAN NEGOI.
Vor susține prezentări: dr. Ana Maria ROMAN NEGOI, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Nicolae Iorga și Școala Ardeleană. Gheorghe Șincai. Reevaluarea unui portret;dr. hab. Liliana CONDRATICOVA, Secretar Științific General al AȘM: Contribuția adusă de Nicolae Iorga la studiul artei metalelor în spațiul românesc; dr. hab. Ion GUMENÂI, Institutul de Istorie, MECC: Nicolae Iorga – editor de izvoare și paleograf;dr. Alina FELEA, Institutul de Istorie, MECC: Documente și inscripții publicate de Nicolae Iorga în cercetarea instituției căsătoriei în Țara Moldovei în sec. al XVII-lea și începutul sec. al XIX-lea; dr. Silviu-Constantin NEDELCU, Biblioteca Academiei Române:Articole și studii cu privire la opera lui Nicolae Iorga, publicate în revista „Biserica Ortodoxă Română”; prof. univ. dr. Olimpia MITRIC, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava: „Istoria țării prin cei mici” – 100 de ani șidr.hab. Igor CERETEU, Institutul de Istorie / MECC: Istoria cărții și a tiparului românesc în preocupările științifice ale lui Nicolae Iorga.
Personalitate proeminentă românească de renume mondial, Nicolae Iorga a avut o activitate științifică prolifică. A fost nu doar un ilustru istoric, ci și un enciclopedist desăvârșit, profesor universitar, dramaturg, critic literar, om politic, poet, memorialist, publicist. A devenit membru titular al Academiei Române în 1910 și membru a zeci de academii și instituții științifice de peste hotare (Paris, Roma, Oxford, Lisabona, Stockholm, Praga, Santiago de Chile etc.). Nicolae Iorga a desfășurat o intensă activitate culturală și a dat noi direcții culturii românești. Este fondatorul a numeroase instituții românești de peste hotare, de publicații științifice și culturale. Rezultatul eforturilor lui Nicolae Iorga sunt cele peste o mie de volume și peste 12 mii de articole și studii. A deschis noi direcții în știința istorică și a publicat 10 volume de Istoria Românilor, pentru care a și fost recunoscut drept cel mai mare istoric român din toate timpurile. Nicolae Iorga a scris despre Basarabia și s-a opus vehement cedării ei sovieticilor. S-a implicat inclusiv în politica românească, însă această activitate nu i-a adus un prea mare succes, ba mai mult, a sfârșit tragic fiind împușcat de gloanțele celor care nu i-au înțeles năzuințele. A fost o personalitate care a depășit în multe privințe realitatea istorică în care a trăit și a activat. Opera marelui istoric Nicolae Iorga continuă și în prezent să stea la baza istoriei poporului român.