Miercuri, 29 septembrie 2010, de la ora 19.30, la Sala cu Orgă din Chișinău va avea loc un concert extraordinar susținut de Romanian Piano Trio. Concertul, organizat de Institutul Cultural Român cu sprijinul Ambasadei României în Republica Moldova, marchează deschiderea la Chișinău a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu".
Programul cuprinde lucrări de George Enescu, Camille Saint-Saëns, Händel – Halvorssen, Robert Schumann, Jules Massenet, Pablo Sarasate și Astor Piazzolla (detalii aici). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Romanian Piano Trio, format din Alexandru Tomescu, Horia Mihail și Răzvan Suma este un ansamblu cameral apreciat pe scena românească şi internaţională. Membrii ansamblului consideră că muzica clasică nu se adresează unui public exclusivist, ci tuturor. Pentru efortul susţinut în promovarea marii muzici, celor trei muzicieni le-au fost decernate numeroase distincţii, printre care premiul "In memoriam Iosif Sava", acordat de Radio România Cultural şi premiul „Iosif Sava" al Uniunii Criticilor Muzicali.
Alexandru Tomescu – vioară Cu o carieră impresionantă, Alexandru Tomescu poate fi considerat un lider al tinerei generaţii de violonişti români. În prezent, palmaresul său numără peste 100 de premii I naţionale şi 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu precum Niccolo Paganini (Italia), Pablo Sarasate (Spania), Marguerite Long – Jacques Thibaud (Franţa) sau George Enescu (România). Tânărul violonist a făcut parte juriile unor concursuri internaţionale din Italia, Franţa sau România; de-a lungul a peste 20 de ani de activitate, artistul a concertat la Carnegie Hall (New York), Concertgebouw (Amsterdam), Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées (Paris) sau Metropolitan Arts Center (Tokyo), alături de orchestre de prestigiu dirijate de dirijori celebri: Kurt Masur, Valery Gergiev sau Christoph Eschenbach. Artistul foloseşte celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, operă de artă ce aparţine Patrimoniului Naţional al României, realizată în anul 1702, fiind una dintre ultimele 10 viori din lume semnate de Stradivarius aflate în stare de funcţionare. Alexandru Tomescu este preşedinte al fundaţiei culturale "Remember Enescu".
Horia Mihail - pian Pianistul Horia Mihail a susţinut peste 1000 de concerte atât în ţară, cât şi în străinatate, alături de mari orchestre ale lumii, în săli de concert prestigioase. Palamaresul său impresionant i-a asigurat colaborarea cu mari nume ale artei interpretative mondiale: Nathaniel Rosen, Peter Zazofsky, Andres Diaz, Iuri Mazurkevich. A fost invitat să concerteze şi să susţină recitaluri în peste 20 de țări, în Europa, Asia şi pe continentul nord american. De asemenea, a participat la numeroase festivaluri, precum Festivalul Internaţional "George Enescu", Festivalul Internaţional al Muzicii Noi din Bucureşti, festivalurile din Spoletto, Gubbio şi Assisi (Italia), importanta serie de muzică de cameră "Temple Beth Am" din Miami, Florida. Horia Mihail a fost invitat în calitate de profesor la festivalul internaţional de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra. Ca preşedinte al Asociației Culturale Accendo, Horia Mihail se implică în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, menite să atragă cât mai multe categorii de public în sălile de concert.
Răzvan Suma – violoncel
Cu peste cinci sute de recitaluri şi concerte susţinute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia, Răzvan Suma a dovedit o mare sensibilitate şi intuiţie muzicală, precum şi o tehnică performantă. Premiile la concursuri de mare prestigiu precum „Giovanni Batista Viotti" (Italia), „Markneukirchen" (Germania), „Chişinău" (Republica Moldova) sau „Villa de Llanes" (Spania), sunt doar câteva dintre distincțiile importante obținute de Răzvan Suma în competiţiile naţionale şi internaţionale. În ultimii ani, Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (RAI, MDR, TVR, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi). A concertat alături de pianistul spaniol Iosu Okinena, în săli precum "Auditorio Nacional de Madrid", „Teatro Colon" din Buenos Aires, „Kursall" din San Sebastian sau Universitatea din Valladolid. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo", Răzvan Suma este prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.
Parteneri media: Jurnal Tv și Romanian Global News