- 7 June 2023
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Lisabona Ioana Dichiseanu Asa-Museu Amália Rodrigues
ICR Lisabona, în colaborare cu Fundação Amália Rodrigues, organizează un concert de muzică fado în interpretarea artistei Ioana Dichiseanu, acompaniată de artiștii portughezi António Neto (chitară clasică) și Luís Coelho (chitară portugheză). Evenimentul va avea loc la Casa-Museu Amália Rodrigues din Lisabona joi, 29 iunie 2023, ora 18.30.
Concertul este, în același timp, un omagiu adus muzicii fado, Amáliei Rodrigues și a dorului. Repertoriul a fost ales de artista Ioana Dichiseanu, ca o evocare a personalității Amáliei Rodrigues, care va oferi publicului portughez și o piesă muzicală a cunoscutei artiste românce Maria Tănase.
Ioana Dichiseanu este absolventă a Universității de Regie Teatru și Film. Artista consideră că muzica fado este credința ei. Moștenitoare artistică a legendarului actor român Ion Dichiseanu și a uneia dintre vocile de aur ale României, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu a găsit în fado sensul vieții artistice. „Nimic nu este întâmplător! În orice este o lucrare a Divinității. După ce am imprimat piesele pentru primul meu album fado, am găsit, surprinzător, printre amintirile tatălui meu, o fotografie din 1975 în care el apare alături de «Zeița muzicii fado», Amália Rodrigues”. Ioana Dichiseanu povestește că tatăl său, Ion Dichiseanu, a mărturisit, în cartea sa, că a avut o întâlnire, la Lisabona, în casa care azi găzduiește Muzeul Amália Rodrigues iar înainte de masă Amália Rodrigues l-a invitat la un aperitiv: «Mi-a oferit două discuri cu dedicație și, pe tot timpul mesei, am ascultat muzică interpretată de ea. O voce de aur… Era o femeie sensibilă, atentă, prietenoasă. Era un amestec de cordialitate, de rafinament care emana din orice gest, din orice cuvânt al ei. La despărțire, mi-a mulțumit pentru că i-am onorat casa cu prezența mea»”.
Astfel, Ioana Dichiseanu crede că „Muzica fado curge din Ceruri, iar în ea găsești atât renașterea din fiecare răsărit, cât și tăcerile creației din apusuri”. Prin interpretarea pătrunzătoare a melodiilor aparținând Amáliei Rodrigues, Marizei ori Anei Moura, Ioana Dichiseanu împrumută din sufletul portughez și îl dăruiește cu generozitate publicului din România și nu numai. A fost foarte apreciată în numeroasele apariții la televiziunile din România. Prin vocea Ioanei Dichiseanu, muzica fado răsună din vestul cel mai îndepărtat al Europei continentale, de pe coastele Atlanticului, până în insula la latinitate de la porțile de est ale Europei.
António Neto a absolvit Academia dos Amadores de Música din Lisabona la vârsta de 15 ani, unde a studiat chitara clasică timp de patru ani. După această pregătire, s-a alăturat mai multor trupe de pop și jazz, însoțind și câțiva cântăreți de fado. S-a dedicat fado-ului în totalitate, începând să cânte în cluburi și case de fado. În perioada 2001- 2008 a fost invitat de Mariza să o însoțească la concerte. După această colaborare a început să cânte pentru mai mulți cântăreți de fado, în principal pentru Carla Pires din 2008.
Luís Coelho s-a născut la Lisabona, pe 6 decembrie 1983, iar primele lecții de chitara portugheză le-a luat de la tatăl său, un chitarist amator. După vârsta de 19 ani și-a început studiile la Escola de Música do Conservatório Nacional cu profesorul și chitaristul João Torre do Valle. Mai târziu, s-a alăturat școlii Museu do Fado, unde a urmat cursuri cu Mestre António Parreira. A absolvit Escola Superior de Artes Aplicadas de Castelo Branco (ESART), în domeniul instrumentelor (chitară portugheză) și, mai târziu, un master în interpretare instrumentală, tot la ESART, unde l-a avut ca profesor pe maestrul Custódio Castelo. În anul 2013 a fondat împreună cu Ivo Yves Vieira școala de muzică „Lusomusic”. Luís Coelho este ghidat de Fado și de noile abordări ale dansului și muzicii populare portugheze. În 2021, a editat cu sprijinul Museu do Fado Discos, primul său album instrumental solo, „Contos de Cordas”, unde alătură coardele chitarei portugheze, harpei și contrabasului, într-un proiect care îi aparține în totalitate autorului. Albumul conține un concert de prezentare din 15 iulie 2021, la Auditoriul Muzeului Fado și un altul din 17 septembrie al aceluiași an, la Centro Cultural de Belém.