Concert cameral „Art Nouveau – Voices of a Young Era” la Kühlhaus Berlin

Institutul Cultural Român„Titu Maiorescu” din Berlin anunță organizarea concertului cameral „Art Nouveau – Voices of a Young Era”, care va avea loc pe 3 decembrie 2024, începând cu ora 19:30, la Kühlhaus Berlin (Luckenwalder Str. 3, 10963 Berlin).

Pentru a treia oară în acest an, ICR Berlin colaborează cu asociația KonzertLEBEN pentru proiectul de muzică de cameră Spielende Insel, o inițiativă care promovează tineri muzicieni de excepție.

Concertul reunește șase artiști de calibru internațional: Cătălin Șerban (pian), Andrei Ioniță (violoncel), Seiji Okamoto (vioară), Hellen Weiss (vioară), Nilay Özdemir (violă) și Gabriel Schwabe (violoncel). Sub titlul „Art Nouveau – Voices of a Young Era”, programul serii explorează capodoperele de tinerețe ale compozitorilor Claude Debussy, Ernst von Dohnányi, Zoltán Kodály și Frank Bridge.

Accesul pentru expoziția asociată începe de la ora 18:00, oferind publicului o experiență sinestezică între muzică și imagine. Lucrările artistelor vizuale Kristina Weiss, Enikö Marton și Nora Sturm vor fi expuse în cadrul acestui eveniment unic.

Acest concert încheie seria Spielende Insel din 2024, oferind o retrospectivă sonoră și vizuală a dinamicii artistice din perioada Fin de Siècle.

Muzicieni: Cătălin Șerban (pian), Andrei Ioniță (violoncel), Seiji Okamoto (vioară), Hellen Weiss (vioară), Nilay Özdemir (violă) și Gabriel Schwabe (violoncel)

Artiste vizuale: Kristina Weiss, Enikö Marton și Nora Sturm

Dată: 3 decembrie 2024, ora 19:30

Sală: Kühlhaus Berlin,Luckenwalder Str. 3, 10963 Berlin

*Concertul începe la 19:30 |accesul pentru expoziție este posibil începând cu ora 18:00

Programul serii va cuprinde:

Zoltán Kodály (1882-1967):

Duo pentru vioară și violoncel, Op.7/1

Frank Bridge (1879-1941):

Fantezie pentru cvartet cu pian în fa diez minor

Claude Debussy (1862-1918):

Trio pentru pian în sol major

Ernst von Dohnányi (1877-1960):

Cvintetul pentru pian nr.1 în do minor, Op.1

Bilete se găsesc accesând următorul link:

https://www.eventim-light.com/de/a/65a5b2a73d078078bff9822f/e/670a60c305a8d6717b374a23

Pentru mai multe informatii, puteți accesa website-ul Spielende Insel, aici: https://spielendeinsel.de/events.html


Despre proiectul Spielende Insel

Spielende Insel este un proiect care aduce împreună tineri artiști de excepție din întreaga lume, pasionați de a împărtăși fascinanta literatură a muzicii de cameră cu un public larg. Colaborarea interdisciplinară cu alte forme de artă se află în centrul viziunii sale, prezentând experiențe captivante în locații extraordinare.

Directorii artistici ai proiectului, Cătălin Șerban (pianist) și Andrei Ioniță (violoncelist) invită tineri soliști recunoscuți internațional pentru a contribui la dezvoltarea proiectului. Printre aceștia se numără violoniștii Veriko Tchumburidze, Seiji Okamoto și Dayoon You, violiștii Sindy Mohamed și Nilay Özdemir, alături de mulți alții. De asemenea, artiști vizuali precum Enikö Márton, Betty Lerche, Bastian Gehbauer, Gyula Sagi, Kristina Weiss, Nora Sturm sau poetul Jan Wagner sunt implicați activ în asociație și dezvoltă orientarea multidisciplinară a proiectului.

Din seria concertelor proiectului Spielende Insel la Kühlhaus Berlin au făcut parte „Frumusețe (im)perfectă” (Unvollkommene Schönheit) din 2 iunie 2024 și „Mituri și dramă” (Mythen & Drama) din data de 14 martie 2024.


Cătălin Șerban, pentru care Berlinul reprezintă „acasă”, are darul de a încânta publicul cu o emotivitate subtilă și „cu o strălucire enormă și virtuozitate modestă” (Badische Zeitung). Încă de la începutul studiilor sale de pian la Berlin și Lübeck, Șerban s-a bucurat de numeroase succese în cariera sa tânără de pianist. Astăzi, pe lângă activitatea sa bogată în concerte ca solist invitat și muzician de cameră la festivaluri și în săli de concerte importante, este și lector la Conservatoarele din Lübeck și Berlin. Accentul lui Cătălin Șerban se află în special pe repertoriul romantic și modern timpuriu, care se reflectă în proiectele și înregistrările sale.

Alături de violoncelistul renumit Andrei Ioniță și de alți doi tineri muzicieni internaționali – violonistul Suyeon Kang și violista Karolina Errera –, Cătălin Șerban și-a propus să promoveze muzica românească. Împreună au lansat la începutul anului 2024, prin casa de discuri Naxos, CD-ul Mélodies infinies care se concentrează pe o lucrare monumentală și rar interpretată de George Enescu: Cvartetul pentru pian nr. 1 în re major, op. 16.