„Cadre de memorie. Obiecte care (ne) vorbesc”

Reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid sprijină organizarea expoziţiei „Cadre de Memorie. Obiecte care ne vorbesc”, un proiect al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași,. Vernisajulva avea loc în data de 13 aprilie, la ora 20:30, la Galeria La Empirica,  c/Casillas de Prats, 10, 18002, Granada. La eveniment participă din partea muzeului literaturii Monica Salvan şi Corneliu Grigoriu.


„Cadre de memorie. Obiecte care (ne) vorbesc”

Cum ne definesc obiectele? Cum evocă ele specificitatea unui parcurs, unicitatea unei persoane? Ce spun ele despre apartenența noastră la un univers cultural, despre relația pe care o avem cu acesta – fie că e vorba de societatea de origine sau de cea de adopție?

Obiectele care trebuie salvate sau cele pe care le oferim sunt, fără îndoială, purtătoare de sens. Ele pot stârni întrebări despre memorie, schimbare (de la evoluția gusturilor, la schimbările individuale profunde), despre relația cu semenii noștri, în general. Exterioritatea lor reflectă, în cele din urmă, modul în care se deplasează frontierele lumii noastre interioare.

Peste douăzeci de autori de origine română au fost invitați să redacteze un text pe tema „obiectelor în exil”. De la diploma confiscată de vameși la oglinda de buzunar regăsită miraculos într-o geantă, obiectele evocate de autori capătă sens și consistență datorită poveștilor, obiecte-reflexive care ne structurează memoria.Textul și imaginea își răspund și propun un discurs vizual reflexiv, care conceptualizează experiența fiecăruia într-o succesiune de cadre reprezentative pentru exilul cultural românesc de ieri și mobilitatea de azi. Dacă anul-frontieră 1989 structurează expoziția în ansamblul ei, la nivel individual ruptura temporală e semnalată de anul plecării fiecărui autor.

Au semnat texte: Gabriel Badea-Păun, George Banu, Florin Bican, Rodica Binder, Olimpia Bogdan-Verger, Angela Bratsou, Jan Cornelius, Dinu Flămând, Cătălin Dorian Florescu, Anca Fronescu, Dana Grigorcea, Cristina Hermeziu, Cristina Ion, Jozefina Komporaly, Gabriela Lupu, Norman Manea, Axia Marinescu, Marin Mălaicu-Hondrari, Andrei Mihăilescu, Basarab Nicolescu, Ovidiu Nimigean, Cătălin Pavel, Cristina Simion, Irina Teodorescu, Gelu Vlașin.

Un proiect al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Madrid, coordonat de Cristina Hermeziuși Monica Salvan, ilustrat de Corneliu Grigoriu, grafician.

Loc: Galeria La Empirica, c/Casillas de Prats, 10, 18002, Granada

Perioada: 13 aprilie - 14 mai

Orar: 19:30-21:30 (în zilele de joi şi vineri)