ATELIERE DE PATRIMONIU: Expoziție multimedia Pe Drumurile Romane în Țara Moților
13 aprilie – 1 mai 2011
MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL – Sibiu, Casa Albastră – Sala Polivalentă
VERNISAJ miercuri, 13 aprilie 2011, ora 12.00
Organizată de RPER – Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie, sub înaltul patronaj al Academiei Române, împreună cu Institutul Cultural Român, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Național al Unirii, ca epilog al Universității de Vară de restaurare de monumente și situri, „Pe Drumurile Romane în Țara Moților", UdV 2010, ediția a II-a, expoziția multimedia își propune să aducă în scena Patrimoniului Românesc Drumurile Romane din Țara Moților și vestigiile limitrofe.
Drumurile romane din Țara Moților sunt puțin cunoscute și necartografiate, deși prin bogăția de informații istorice pe care le poartă și prin frumusețea zonelor pe care le traversează, ele merită să fie introduse în turismul cultural, după modelul european.
Programul „Pe Drumurile Romane în Țara Moților" al Universității de Vară de restaurare de monumente și situri, desfășurat în trei ediții (2009, 2010, 2011), are ca scop recunoașterea valorii istorice a acestor vestigii și introducerea lor în rețeaua turistică a „Drumurilor Romane" din Europa. Filozofia proiectului este inspirată de Declarația ICOMOS de la Quebec din 4 octombrie 2008 de „salvare a spiritului locului", prin salvarea patrimoniului material și imaterial, mijloc novator și eficient de contribuție la dezvoltarea durabilă și socială în întreaga lume.
Observațiile făcute în teren cu ocazia primelor două ediții (2009 și 2010) au permis identificarea unor sectoare bine conturate din drumul roman. S-a constatat totodată că există porțiuni care au fost afectate în decursul timpului de eroziunea solului, alunecări de teren sau activități agricole, astfel că traseul rutier antic nu mai este vizibil în mod continuu.
RPER intenționează să propună pentru clasare în lista monumentelor și siturilor istorice a tronsoanelor identificate. Se preconizează ca, ulterior, în colaborare cu administrația locală, acestea să fie marcate pentru a putea fi incluse în circuitele turistice. De asemenea, traseele turistice identificate, care se suprapun parţial peste anticele drumuri romane, s-ar putea înscrie în rândul drumurilor verzi, accesibile doar drumeţiilor şi mijloacelor de transport nemotorizate şi nepoluante (cicloturism, turism ecvestru).
Aceste reflecţii vor face obiectul Meselor rotunde:
ATELIER I: "Vestigii arheologice din Munții Apuseni și punerea lor în valoare în cadrul turismului cultural"- miercuri 13 aprilie, orele 16-19
ATELIER II: "Muzeologia tehnică și culturală", joi 14 aprilie, orele 10-13
Partenerii Atelierelor de Patrimoniu:
Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Centrul de cercetare IPCTE al Universității Lucian Blaga Sibiu, Centrul Rațiu pentru Democrație-Turda, Muzeul ASTRA, Asociaţiunea– Despărţământul Stremţ-Teiuş, Asociația Heritage, Fundația Florian
Parteneri media
TVR Cultural, revista Observatorul Cultural, revista Formula As, Radio Guerilla
CONTACT:
rper.romania@yahoo.com
In atentia :
Conf. univ. dr. Horia Ciugudean, Curator, vicepresedinte RPER - Ro
Stefana Bianu, Coordonator, presedinte RPER - Fr
Adrian Luca, asistent Curator