- 2 June 2015 - 4 June 2015
- Tags Ziua copilului Comunitati de romani Ungaria Serbia Institutul Cultural Roman ICR
În perioada 2–4 iunie 2015, în localităţile Bătania şi Micherechi din Ungaria și Satu Nou şi Sân Mihai din Serbia (Voivodina) vor avea loc reprezentații de teatru și ateliere de improvizație și interpretare destinate copiilor din comunităţile româneşti. Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria și Comunitatea Românilor din Serbia.
Programul cuprinde patru spectacole cu piesa Ursul păcălit de vulpe, adaptare după povestea lui Ion Creangă, și patru workshop-uri interactive de teatru pentru copii (improvizație și interpretare) sub genericul Atelierul micului actor – proiect inițiat și susținut de actori profesioniști ai Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, dar și din București. Evenimentele se vor desfășura în școli din cele patru localități.
Metodele actoriceşti utilizate (exerciţii de dicţie, de mimică, de mişcare scenică) vizează atragerea copiilor spre această formă de manifestare artistică, dar şi dezvoltarea abilităților de comunicare în limba maternă și apropierea de limba română, la vârsta la care jocul este încă cel mai la îndemână mijloc de comunicare. Teatrul reprezintă instrumentul cel mai atractiv pentru copii, care astfel participă mai intens şi intră în contact mai direct cu limba română, fără vreun efort deosebit, descătuşându-și imaginaţia şi energia.
În Voivodina trăiesc aproximativ 35 000 de români. Comunitatea românească beneficiază de învăţământ public, emisiuni tv şi radio în limba română, iar în 2001 aici a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009 şi care are sub jurisdicţia sa parohiile româneşti din Voivodina şi Timoc. În Voivodina românii beneficiază de învăţământ public, emisiuni tv şi radio în limba română. Comunitatea Românilor din Serbia este principala asociație românească din regiune care promovează limba, cultura și identitatea românească în rândul acestei comunități.
Foto: ilustrație de Sebastian Oprița (Clubul Ilustratorilor).