- 6 March 2017 - 30 March 2017
- Etichete Spania Salamanca Bucurestiul sefard
Institutul Cultural Român de la Madrid şi Universitatea din Salamanca organizează, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, în perioada 6 -30 martie 2017, Zilele Culturii Române la Salamanca.
Deschiderea va avea loc marți, 7 martie, ora ora 18.00, în Edificio Juan de Enzina, în prezenţa dnei. Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, dlui. Vicente González Martín, decanul Facultăţii de Filologie şi a dnei. Ioana Anghel, directorul Institutului Cultural Român de la Madrid. Programul va include patru filme româneşti (difuzate câte unul pe săptămână) şi expoziţia documentară „Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”, care marchează deţinerea de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Expoziția „Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini” își propune să recupereze și să redea publicului povestea în mare măsură uitată a Bucureștiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariție (prin demolări sau schimbarea aparenței și destinației), la fel ca și comunitatea care l-a creat (din care nu mai există astăzi nici 50 de persoane, incluzând familiile mixte). Prin fotografii mai vechi și mai noi precum și prin materiale de arhivă, preluate din cărțile „Istorii și imagini din Bucureștiul evreiesc” și „Personaje și povești din Bucureștiul sefard” publicate de Felicia Waldman & Anca Ciuciu Tudorancea (Noi Media Print, București, 2011/2016), panourile expuse documentează cei peste 500 de ani de istorie a evreilor spanioli care inițial au traversat iar mai apoi s-au și stabilit în București, aducând cu ei negoțuri inedite, dar și instituții comunitare, asezăminte educaționale și organizații culturale, de care de multe ori au beneficiat și evreii Ashkenazi, veniți în urma lor dar deveniți curând mult mai numeroși, însă cu mai puține posibilități financiare, și chiar românii (prin donațiile făcute de bancherii sefarzi Academiei Romane și Universității din București pentru burse și premii de care au beneficiat multe personalități majoritare).
Lucrările vor fi expuse, în perioada 6 -30 martie 2017, pe holul principal al Palatului de Anaya.
În fiecare zi de luni a lui martie vor avea loc, în Edificio Juan de Enzina, proiecţii de film. Acestea vor fi prezentate de Luminiţa Marcu, lector de limba română, USAL
Intrare liberă, în limita locurilor disponibile
6 martie, la 18.00h Filantropica, r.: Nae Caranfil ( Anayita)
13 martie, la 18.00h Aliyah Dada, r.: Oana Giurgiu( Anayita)
20 martie, la 18.00h De ce eu?, r.:Tudor Giurgiu (Teatro Juan de Enzina)
27 martie, la18.00h,Amintiri din Epoca de Aur, r.: Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru ( Anayita)
***
Aliyah Dada
Regie: Oana Giurgiu
Documentar • România • 2015 • Color • 116'
O istorie bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.
Premii și festivaluri (selecție)
Selecție în Festivalul Internațional de Film Documentar ASTRA Sibiu, 2015
Selecție în Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2015
De ce eu?
Regie: Tudor Giurgiu
România, Bulgaria, Ungaria • 2015 • Color • 125'
Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
Filmul este inspirat de cazul procurorului Cristian Panait care s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, aruncându-se de la etajul patru al locuinței sale din București. Cu un an în urmă, fusese numit procuror la Secția de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție.
Premii și festivaluri (selecție)
Selecție în competiția oficială a Săptămânii Internaționale de Film de la Valladolid, 2015
Nominalizare la Premiul Skoda, Festivalul de Film goEast Wisbaden, 2015
Amintiri din Epoca de Aur
Regizori: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu
155' / 2009 / România / Ficțiune „Amintiri din Epoca de Aur” cuprinde cinci episoade: „Legenda activistului în inspecţie”, „Legenda fotografului oficial”, „Legenda politrucului zelos”, „Legenda şoferului de găini”, „Legenda poliţistului lacom” şi „Legenda vânzătorilor de aer”.
România, anii 80: la primăria din sat sună telefonul: un politruc de la centru porneşte să inspecteze traseul vizitei de lucru care urmează să aibă loc în ziua următoare şi insistă ca ordinele să-i fie respectate întocmai. În Casa Scânteii e fierbere mare: în toate fotografiile oficiale, tovarăşul Ceauşescu îşi scoate pălăria în faţa domnului Jiscard D'Estaing iar acest lucru este ideologic in-ac-cep-ta-bil.Curentul electric nu ajunge la Adâncatele dar activistul sosit de la Bucureşti insistă că e o datorie de Partid să-l aducă la şcoală şi pe ultimul cioban din vârful muntelui căci învăţătura te fereşte de pericole de care nici n-ai aflat.Cu două săptămâni înainte de Crăciun, plutonierul de miliţie Sandu primeşte de la cumnatul său un porc viu şi se întreabă cum să-l taie în toiul nopţii fără să prindă de veste colocatarii din bloc iar fiul lui, Dănuţ vine cu o propunere: ce-ar fi dacă l-ar gaza?La uşa Crinei sună Bughi şi cere o sticlă goală: e tânăr, arătos, dă video la bairamuri şi, de la filmele cu Bonnie si Clyde, Crina începe să viseze.Nevasta lui Grigore ţine post, iar el, şofer la Avicola, trage de fiecare dată la hanul lui Ildiko fără să-i treacă prin gând ce avere poartă cu el.(www.amintiridinepocadeaur.ro/)
Premii și festivaluri (selecție)
Selecţia oficială „Un Certain Regard”, Festivalul de la Cannes, 2009Premiul Publicului, Premiile Gopo, România, 2010
Filantropica
2002 / România-Franța / 110 min./ Ficțiune
Regie și scenariu: Nae Caranfil
Imagine: Vivi Drăgan Vasile
Sunet: Jean Calude Brisson, François Domerc, Horea Murgu
Montaj: Thierry Derocles, Tiberiu Teodorescu
Muzica: Marius Mihalache
Producător: Cristian Comeagă, Antoine de Clermont Tonnerre
Producție: Domino Film, Mact Productions, Media Pro Pictures
Cu: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Viorica Vodă, Florin Zamfirescu, Cristian Gheorghe
Ovidiu, un modest profesor de liceu, nu își poate permite să o invite sâmbătă seara în oraș pe frumoasa Diana, de care este îndrăgostit. În căutarea unei surse de venit mai consistente decât salariul lui de profesor, protagonistul pătrunde într-o lume fabuloasă - mafia cerșetorilor.
Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste de la Mons, 2002, Premiul juriului european pentru tineret
Festivalul de Film de la Paris, 2002, Premiul Publicului
Wiesbaden goEast 2002, Premiul Special al Juriului Wurzburg
International Filmweekend, 2003, Premiul Publicului
Proiecţie realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi prin amabilitatea domnului Nae Caranfil.
Organizatori:
Institutul Cultural Român, Facultatea de filologie, Universitatea Salamanca, Serviciul de activitpţi culturale din cadrul Universităţii, departamentul de Filologie Romaninca din cadrul Universităţii, Lectoratul de limba romana din cadrul Universităţii, Eveniment realizat sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei.