Viziuni ale infinitului - eveniment dedicat sculptorului Constantin Brâncuși la Lisabona

Viziuni ale infinitului - eveniment dedicat sculptorului Constantin Brancusi la Lisabona

Cu ocazia celebrării a 140 de la naşterea sculptorului român Constantin Brâncuşi, ICR Lisabona va organiza vineri, 19 februarie 2016, ora 19.00, la sediul său din Rua do Barão 10, un eveniment omagial Constantin Brâncuși, constituit dintr-o prelegere și din proiecția a doua filme documentare. Prelegerea intitulată Viziuni ale infinitului este o prezentare realizată de echipa ICRL a principalelor etape de creație ale sculptorului, ce va fi însoțită de o ilustrare în powerpoint a ansamblului de la Târgu Jiu și a atelierului parizian. Cu aceeași ocazie vor fi proiectate două documentare artistice dedicate marelui sculptor român: Constantin Brâncuşi. Coloana sau lecţia despre infinit în regia lui Laurenţiu Damian, și Concert pentru Domnișoara Pogany, clarinet şi Brâncuşi în regia lui Francisc Mráz. Ambele filme au subtitrări în engleză. Intrarea este liberă.


Constantin Brâncuşi. Coloana sau lecţia despre infinit de Laurenţiu Damian - 45`

Imaginea: Dănuţ Pădure, Mălin Muşatescu, Doru Segall

Comentariul: Sorana Gorjan

Premiul pentru film documentar - UCIN - 2002

Coproducţie: Ministerul Culturii si Cultelor, Direcţia Generală Patrimoniu Cultural Naţional, CNC, Editura Video

În octombrie 1996, Coloana fără sfârșit a fost demontată. După patru ani de expertize tehnice, lucrările de restaurare au fost iniţiate in toamna anului 2000 şi finalizate la începutul iernii. Filmul surprinde acest proces probabil unic, în contextul mai larg al operei şi personalitaţii lui Constantin Brâncuşi. Este vorba nu doar despre valoarea de document a imaginilor, ci şi despre conlucrarea dintre perspectiva exegetică şi cea poetică.


Concert pentru Domnisoara Pogany, clarinet şi Brâncuşi de Francisc Mráz - 10`

Editura Video, premiul II la Festivalul Filmului de Artă București, Premiul III la Festivalul naţional de Documentar de Artă - 1997

Scurtmetrajul realizat în 1997 este un eseu vizual având ca motiv central faimoasa lucrare Domnişoara Pogany a inovatorului sculpturii secolului 20, Constantin Brâncuşi, născut la Hobiţa. Filmul regizorului Francisc Mraz combină imaginile artistice cu forţa expresivă a Concertului pentru clarinet şi orchestră a marelui compozitor Aurel Stroe (1932-2008), interpretat de către Aurelian Octav Popa.