- 22 June 2017
- Tags Stradivarius Concert Tomescu Piazzolla
22 iunie 2017, ora 20:00
Sala Bizantină a Hôtel de Béhague, reședința ambasadorului României în Franța
123 Rue Saint-Dominique, 75007 Paris
Intrarea este liberă, cu rezervare obligatorie la telefon 01 47 05 15 31 sau e-mail: institut@institut-roumain.org
Un act de identitate vă va fi solicitat la intrare
Institutul Cultural Român de la Paris
vă invită la concertul extraordinar Alexandru Tomescu pentru marcarea a 10 ani
a Turneului Stradivarius la Sala Bizantină a Hôtel de Béhague, reşedinta
Ambasadorului României în Franţa, joi 22 iunie 2017.
Încă de la prima ediţie, Turneul Stradivarius a fost un imens succes, devenind unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România.
Marele violonist român va fi acompaniat de Omar Massa la bandoneon şi de Sînziana Mircea la pian.
PROGRAM RECITAL
ENRIQUE GRANADOS
Dans spaniol
(aranjament de Fritz Kreisler)
ISAAC ALBENIZ
Tango op. 165, nr.2
(aranjament de Fritz Kreisler)
MANUEL DE FALLA
Dans spaniol din opera “La vida breve”
(aranjament de Fritz Kreisler)
ISAAC ALBENIZ
Malagueria op. 165, nr.3
(aranjament de Fritz Kreisler)
PABLO DE SARASATE
Jota Navarra op. 22, nr. 2
Romanţa andaluză op. 22, nr. 1
Zapateado op. 23, nr. 2
ASTOR PIAZZOLLA
(aranjamente de Omar Massa)
Nightclub 1960
Cuatro Estaciones Porteñas
ANOTIMPURILE LA BUENOS AIRES
- Otoño Porteño (Toamna la Buenos Aires) Moderato
- Invierno Porteño (Iarna la Buenos Aires) Andante moderato
- Primavera Porteña (Primăvara la Buenos Aires) Allegro
- Verano Porteño (Vara la Buenos Aires) Allegro
Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius.
Fiu al unei familii de muzicieni, studiază primii şapte ani cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică „George Enescu" din Bucureşti. De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale.
Din anul 2007, în urma unui concurs, îi este încredinţată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder - Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, în care, sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaye, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics. Acest din urma CD, înregistrat in Germania, a câştigat cu un număr record de voturi titlul de "Discul de Muzică Clasică al Anului 2016" oferit de postul de radio România Muzical.
O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegaţia de a duce marea muzică către oamenii obişnuiţi şi de a dedica activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însufleţit de pasiunea cauzelor nobile şi prezenţa lui pe scena publică românească se dis¬tinge odată mai mult prin acest altruism.
Pianista Sinziana Mircea a concertat în Statele Unite ale Americii, Japonia, China şi Europa, pe scene precum Carnegie Hali, Tokyo Metropolitan Theater, Harbin Concert Hali, Yangzhou Concert Hali, St Martin- in- the-Fields Londra, Cheltenham Town Hali, Ateneul Român şi altele. Anul 2016 a marcat lansarea CD-ului său de debut la Editura Casa Radio, intitulat Nihil Sine Deo - Nimic fără Dumnezeu", clasat pe locul 3 în competiţia "Discul de muzică clasică al anului 2016" organizat de Radio România Muzical.
Sînziana a obţinut diploma de licenţă cu calificativul maxim la Hoch- schule fur Musik und Tanz Koln, Germania şi diploma de masterat la Guildhall School of Music and Drama Londra, unde a fost admisă cu bursa integrală de studii oferită de Steinway Sons UK. în paralel, pianista s-a perfecţionat la Accademia Pianistica Imola Incontri col Maestro din Italia.
De-a lungul timpului, pianista română a obţinut numeroase premii în competiţii naţionale şi internaţionale, cel mai recent fiind Premiul de Debut la Miami International Piano Festival Academy (2016). în anul 2014 a devenit primul bursier român al Van Cliburn Foundation TCU School of Music, SUA, fiind invitată să participe la PianoTexas Festival & Academy, în urma unor selecţii extrem de riguroase la nivel mondial.
Omar Massa s-a născut în 1981 la Buenos Aires - Argentina. A început să înveţe pianul de la cinci ani, iar la şapte ani şi-a făcut debutul la Cafe Tortoni, o celebră casă de tango din Buenos Aires, cu muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani a intrat la Conservatorul Naţional de Muzică, unde a studiat bandoneon cu mari profesori precum Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal şi Julio Pane. A fost de asemenea discipol al Maestrului Alejandro Barletta.
Unul dintre marile evenimente la care a participat a avut loc în martie 2011, când l-a acompaniat pe Placido Domingo în faţa unui public de 120.000 de oameni, la Buenos Aires, Arena 9 de Julio. Tot atunci a cântat cu soprana Virginia Tola şi Filarmonica din Buenos Aires şi a dirijat Ansamblul de bandoneon cu care Placido Domingo a decis să încheie concertul din Argentina.
Au urmat multe alte săli mari din Europa, Asia şi America, Lincoln Center (New York - USA), The National Concert Hali (Dublin - Irlanda) şi National Theatre La Castellana (Bogota - Colombia).
Activitatea sa de creaţie a dat roade prin mai multe lucrări pentru ansamblu, precum Suite Patagonia şi Concertango din 2013.
Omar Massa susţine cursuri de masterclasses la bandoneon pe muzica lui Astor Piazzolla la National Conservatory of Music, Higher School of Music and National Autonomous University of Mexico.