- 18 January 2021
- Tags Icr tel aviv Dov hoenig Scriitor Calea victoriei Cafeneaua romaneasca Icr Film Scenarii
Scriitorul israelian de origine română Dov Hoenig este invitatul ICR Tel Aviv la „Cafeneaua Românească”, marți, 19 ianuarie 2021, ora 17.00, întâlnire online prilejuită de lansarea ediției în limba ebraică, la Editura Yedioth, a volumului său publicat în Franța cu titlul „Rue du Triomphe“ (Éditions Robert Laffont, 2018). Derulat în limba ebraică, evenimentul va fi transmis prin live streaming pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv și va cuprinde prezentarea volumului apărut în traducere în limba ebraică la editura Yedioth în decembrie 2020. Invitații evenimentului, moderat de Martin Salamon, director ICR Tel Aviv, vor fi autorul romanului, Dov Hoenig, alături de Keren Neizer-Cohen, cadru didactic, jurnalistă și critic literar israelian.
Inspirat de propria copilărie și adolescență în România, „Calea Victoriei” reprezintă primul roman semnat de Dov Hoenig, editor de film și scenarist celebru în rândul cinematografiei hollywoodiene, unde a lucrat cu regizori precum Michael Mann sau Andrew Davies. Romanul spune povestea tânărului Bernard Davidescu în Bucureștii de dinainte, din timpul și de după Al Doilea Război Mondial. Precum un artist, autorul Dov Hoenig creionează lumea bucureșteană a protagonistului, ai cărui părinți sunt originari din Fălticeni, jud. Suceava, adolescența și experiențele sale sociale în umbra războiului, a conducerii generalului Antonescu și a regimului totalitar care a urmat. Romanul a fost publicat în ediție originală în limba franceză, cu titlul Rue du Triomphe, în 2018, la editura Robert Laffont din Paris, unde a fost și nominalizat la prestigioasele Premii Stanislas, pentru roman de debut.
De origine română, Dov Hoenig pleacă în 1947 în Palestina cu ajutorul Mișcării HaShomer Hatzair, și, după o tinerețe petrecută în kibbuțzuri, schimbând adesea meseriile, fiind când marinar când jurnalist sau critic de cinema, pleacă spre Paris în 1965. Întâlnirea cu Jean Roch îi aduce prima formă de consacrare, lucrând la montarea filmului acestuia, La Chasse au lion à l'arc, selecționat în același an la Festivalul de la Veneția. Este debutul unei cariere extraordinare, care îl va face să colaboreze cu diverși regizori din Franța, Israel, Statele Unite, și va genera primirea unor premii importante pentru montajul filmelor Ultimul mohican, de Michael Mann, Fugarul, de Andrew Davis. În Israel a colaborat, printre altele, la peliculele Cazablan și Operation Thunderbolt (Entebbe) de Menahem Golan, precum și I love you Rosa, și The House on Chelouchet Street de Moshe Mizrahi.