Sâmbătă, 12 mai 2012, de la ora 20.00, la sala ArCuB va avea loc un fusion de muzică și film oferit de Lucian Ban (pian), Mat Maneri (violă, violă electrică, efecte), împreună cu Silent Strike (sintetizator, sound design) și Dan Băsu, artist vizual.
Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu ArCuB, marchează încheierea la București a celei de a XVI-a ediții a Festivalului Filmului European.
Tarkovsky Redux este un proiect care îmbină muzica inspirată de patru filme ale lui Andrei Tarkovski – Oglinda, Călăuza, Nostalgia și Sacrificiul – compusă și interpretată live de Lucian Ban și Mat Maneri, cu scene din filme tăiate, mixate și proiectate live de Dan Băsu.
Bilete: 35 lei (categoria I), 26,50 lei (categoria II), 15,90 lei (elevi și studenți, pe bază de legitimație)
Biletele se vor pune în vânzare din 20 aprilie la casa de bilete a Sălii ArCuB (str. Batiște nr. 14) și online pe www.arcub.ro
Festivalul Filmului European 2012 se va desfășura la București (3-13 mai, Cinema Studio și Cinemateca Eforie), Brașov (10-13 mai, Reduta), Timișoara (17-20 mai, Biblioteca Centrală Universitară), Tîrgu-Mureș (17-20 mai, Teatrul Național) și Iași (24-27 mai, Casa de Cultură „Mihai Ursachi“).
LUCIAN BAN, pianist şi compozitor newyorkez de origine română, este considerat „unul dintre cei mai talentaţi şi originali pianişti ai New York-ului din ultimii zece ani“. Fundaţia Hans Koller şi Ministerul Culturii din Austria l-au nominalizat de două ori, în 2005 şi 2006, pentru titlul de Cel mai Bun Muzician European de Jazz. A înregistrat şase albume ca solist pentru case de discuri din Statele Unite şi Europa. Este liderul trupei ELEVATION, formată din muzicieni de renume. A compus muzica pentru peste 20 de producţii teatrale, de film şi balet şi, de asemenea, pentru New York City Symphony Orchestra, iar în iunie 2001 a compus muzica originală pentru Compania de Teatru/Dans MINUS. Partitura originală pentru piesa de teatru Philosopher Fox de Slawomir Mrozek, spectacol produs de East River Comedia a fost nominalizată de două ori la prestigioasele Innovative Theatre Awards din New York. Cele mai recente piese ale sale au fost compuse pentru spectacolul Waxing West, al Savianei Stănescu, de la Teatrul La MaMa din New York. www.lucianban.com.
MAT MANERI a fost nominalizat în 2006 la premiile Grammy pentru cel mai bun album de muzică alternativă. Din anii ’90, Maneri face parte, alături de Randy Peterson, din Joe Maneri Quartet, care se bucură de o largă apreciere a criticii. În 1996 înfiinţează patru formaţii şi începe să înregistreze ca solist. Colaborează îndeaproape cu basiştii Ed Schuller, Mark Dresser, William Parker, Michael Formanek, Barre Phillips şi John Lockwood. Mereu deschis inovaţiei, muzicianul a lucrat și cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops şi are un remix în colecţia Illy B Eats. www.myspace.com/matmaneri.
SILENT STRIKE este compozitor de muzică electronică şi sound designer. Până în prezent, cele mai importante evenimente la care a participat au fost deschiderile la concertele Faithless, Amon Tobin, Bonobo și DJ Food din Bucureşti. De asemenea, acesta a susţinut spectacole în cadrul Festivalului Portoroz Goldendrum din Slovenia (alături de Matze şi DJ Vasile), la Destruktief, în Maastricht, la FanFestRoşia Montană şi StuffStock Vama Veche (alături de Lucian Ban, Alex Harding, Willard Dyson). Albumul său de debut, „Silent Strike“, conţine 17 piese (Ada Milea, Maria Radu, C.T.C., Vlaicu Golcea, Electric Brother, Sonic Tonic, BGE) şi a apărut în decembrie 2005. Recent, Silent Strike împreună cu Alex Harding şi Lucian Ban au lansat albumul „3 AM". www.silentstrike.ro
DAN BĂSU şi-a început activitatea artistică la Iaşi, debutând ca VJ la sfârşitul anului 2003 în cadrul unor evenimente locale. A continuat cu diverse proiecte video prezentate în festivalurile de profil din ţară: Studentfest din Timişoara, Artensive Festival din Constanţa etc. Alături de Silent Strike, a pus bazele proiectului „Silent Bass", un proiect în care muzica şi video-ul se completează. Ca artist vizual, Dan Băsu se ocupă de partea video, participând la numeroase live-performance-uri: Street Delivery din Bucureşti, în deschiderea concertelor susținute de Amon Tobin, Cybermental 3 etc. Activitatea artistică a lui Dan Băsu se caracterizează prin vizualuri ornamentale, bazate pe footage-uri video, prin care încearcă să transmită publicului diverse gradaţii ale stărilor de calm şi plenitudine.