Şapte dintre cele mai apreciate filme româneşti recente, printre care documentarul „Colectiv” (2019), nominalizat la două premii Oscar, „Malmkrog” (2020), premiat la Berlinale, şi „La Gomera” (2019), inclus în competiţia Festivalului de la Cannes, vor putea fi văzute de publicul suedez, în perioada 15-18 aprilie, în cadrul primei ediţii online a Zilelor Filmului Românesc în Suedia.
Ediția din acest an a festivalului de film, organizată de Institutul Cultural Român din Stockholm, este aniversară: ICR Stockholm, înființat în anul 2006, sărbătorește 15 ani de existență.
„Pentru a marca această aniversare importantă, ICR Stockholm va prezenta, timp de patru zile, într-un adevărat maraton cinematografic cu 14 evenimente, șapte dintre cele mai premiate și de succes filme românești. Cap de afiș, în programul festivalului, sunt filmele Colectiv, Malmkrog şi La Gomera. Mai mult, pe canalele online ale ICR Stockholm, pe parcursul desfășurării festivalului, vom transmite interviuri cu regizorii acestor pelicule. Suntem onorați că regizorul Cristi Puiu și producătorul suedez Jörgen Andersson vor participa, pe 18 aprilie, la o dezbatere moderată de Hynek Pallas, unul dintre cei mai cunoscuți critici de film suedezi. Ne bucurăm că, în această perioadă dificilă, putem prezenta online publicului suedez o selecție din cele mai bune filme românești ale momentului”, a declarat Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm.
Zilele Filmului Românesc din Suedia vor fi deschise, pe 15 aprilie, cu filmul „La Gomera” (2019), cel mai nou film al cunoscutului regizor Corneliu Porumboiu. În rolul principal este celebrul actor Vlad Ivanov, care interpretează un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. „La Gomera” a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Cannes, iar în 2020 a fost ales cel mai bun film la galele de premiere ale cinematografiei române.
Tulburătorul documentar „Colectiv” (2019) de Alexander Nanau, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneția, a fost ales cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film şi este nominalizat la două premii Oscar, la categoriile „Cel mai bun documentar” şi „Cel mai bun film internaţional”, va rula, într-o singură proiecție, pe 17 aprilie, de la ora 21.00 (ora Suediei). Filmul urmărește ce s-a întâmplat în societatea românească în anul de după tragedia din clubul bucureștean Colectiv din octombrie 2015.
Un alt titlu de neratat este „Malmkrog” (2020), cel mai recent film al „părintelui” Noului Val din cinematografia română, Cristi Puiu, premiat anul trecut pentru regie în secţiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin. Filmul, care are și doi coproducători suedezi, va rula în ultima zi a festivalului, pe 18 aprilie. ICR Stockholm va difuza, pe canalele online, și o dezbatere între regizorul Cristi Puiu și producătorul suedez Jörgen Andersson, de la casa de producție Doppelganger, care va fi moderată de criticul de film Hynek Pallas.
Un alt documentar din program este „Acasă” (2020), de Radu Ciorniciuc. Filmul este povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești din Bucureşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești –, primul parc natural urban din România. Documentarul a câştigat premiul de imagine la Festivalul de la Sundance şi premiul special al juriului la Festivalul de la Salonic.
Al treilea documentar este „Lemn” (2020), realizat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger. Filmul urmărește fenomenul tăierilor ilegale și al comerțului cu lemn din România, Peru, Rusia și China şi se concentrează pe investigații inițiate de Alexander Von Bismarck, directorul organizației non-guvernamentale Environmental Investigation Agency (EIA). „Lemn” a avut premiera mondială la prestigiosul Festival Internațional de Film Documentar Copenhaga (CPH:DOX).
Publicul va putea, de asemenea, să vadă şi „Arest” (2019), de Andrei Cohn, selectat la Karlovy Vary şi selectat cel mai bun lungmetraj românesc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Acţiunea din „Arest” este plasată în anii `80, când un arhitect este reţinut fără explicaţie şi trimis în arestul Miliţiei, unde este închis în aceeaşi celulă cu un deţinut de drept comun, folosit ca torţionar de către Securitate în schimbul unor favoruri.
Din program face parte şi al doilea film al regizoarei sârbo-române Ivana Mladenović, „Ivana cea Groaznică” (2019), recompensat cu premiul special al juriului secţiunii „Cineasti del Presente” a Festivalului de Film de la Locarno. Pelicula a rulat, anul trecut, și în Festivalul Internațional de Film de la Göteborg. „Ivana cea Groaznică” este povestea unei actriţe sârbe, jucată de Ivana Mladenović însăşi, care lucrează şi trăieşte în România şi care, după o serie de probleme de sănătate, decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, oraşul natal.
Filmele din cadrul festivalului de film românesc vor fi disponibile gratuit, în limita a 200 de accesări fiecare, cu rezervare prealabilă AICI, exclusiv de pe teritoriul Suediei. Rezervările pe platforma digitală se vor putea face începând de miercuri, 14 aprilie. Toate filmele sunt afișate pe pagina Eventbook dedicată festivalului.
Pentru a putea vedea un film, utilizatorul trebuie să-și facă un cont pe platforma digitală Eventbook și apoi să-și ia bilet gratuit la proiecția pe care o dorește. Fiecare utilizator are dreptul la un bilet pentru fiecare film. Biletul la film este disponibil în contul de utilizator de pe Eventbook și filmul poate fi văzut doar în ziua programată în cadrul festivalului.
Pașii pentru rezervarea unui bilet, în limita a 200 de vizualizări:
1. Creează cont pe platforma Eventbook
2. Rezervă un bilet gratuit pentru filmul dorit
3. Vizionează filmul în ziua programată în festival.
Toate filmele, selectate în cadrul festivalului de criticul de film Ionuț Mareș, vor fi prezentate cu subtitrare în limba engleză. Proiecţiile sunt însoţite de interviuri în limba engleză cu realizatorii filmelor, care vor putea fi urmărite pe perioada festivalului pe canalele online ale ICR Stockholm.
Program:
Prima ediție online pe Eventbook.ro
15-18 aprilie 2021
Trailerul festivalului: https://youtu.be/jClafHFgUdY
Joi - 15 aprilie Deschiderea festivalului
La Gomera (2019, 97 min.) – regia Corneliu Porumboiu
Interviu cu regizorul Corneliu Porumboiu, moderator Ionuț Mareș
Vineri - 16 aprilie
Arest (2019, 126 min.) – regia Andrei Cohn
Interviu cu regizorul Andrei Cohn, moderator Ionuț Mareș
Acasă (2019, 86 min, doc.) – regia Radu Ciorniciuc
Interviu cu regizorul Radu Ciorniciuc, moderator Ionuț Mareș
Sâmbătă - 17 aprilie
Ivana cea Groaznică (2019, 86 min.) - regia Ivana Mladenović.
Interviu cu Ivana Mladenović, moderator Ionuț Mareș
20.00 (ora României) / 21.00 (ora Suediei) – colectiv (2019, 109 min., doc.)– regia Alexander Nanau
Interviu cu regizorul Alexander Nanau, moderator Ionuț Mareș
Duminică - 18 aprilie
Lemn (2020, 95 min., doc.) – regia Monica Lăzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger, Michaela Kirst
Interviu cu Monica Lăzurean-Gorgan, moderator Ionuț Mareș
Malmkrog (2020, 200 min.) - regia Cristi Puiu
21.00 (ora României) / 20.00 (ora Suediei) Dezbatere cu regizorul Cristi Puiu și producătorul suedez Jörgen Andersson, moderată de criticul de film suedez Hynek Pallas