- 21 May 2018
- Tags Simpozionul „Confesiuni balcanice” ICR Balcanii și Europa
Institutul Cultural Român, cu participarea revistei „Balcanii și Europa”, publicaţie distinsă de Academia Română, a organizat un eveniment deosebit, dedicat relațiilor culturale româno-turce.
Sala mare a Institutului Cultural Român s-a dovedit neîncăpătoare pentru invitații la Simpozionul „Confesiuni balcanice”: diplomați, oameni de cultură, personalități din lumea științei, jurnaliști şi - de asemenea - reprezentanți ai mediului de afaceri. Manifestarea a prilejuit o trecere în revistă a bunelor relaţii culturale dintre cele două ţări de-a lungul timpului.
Prezent la eveniment, E.S. Esman Koray Ertaș, Ambasadorul Republicii Turcia la București, a punctat importanța demersurilor culturale reciproce, în contextul generos al bunelor relații dintre România și Turcia, din perspectiva celor 80 de ani de relații diplomatice neînrerupte. Diplomatul a făcut o trecere în revistă a aspectelor politice, culturale și economice care stau la baza relațiilor dintre țările noastre, evidențiind Parteneriatul Strategic dar și activitatea institutelor noastre culturale: Centrul Cultural „Yunus Emre” București și Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, care își desfășoară activitatea într-o clădire de sec. XIX, din cunoscuta metropolă de pe Bosfor. Ambasadorul a punctat, de asemenea, rolul și poziția comunității vorbitorilor de limba română din Turcia, cca. 4000 persoane, dar și rolul extrem de important pe care îl joacă cele 27.000 persoane din comunitatea turcească din România.
Sub aceste auspicii a fost prezentată lucrarea „Dostluk Yolunda” – „Pe drumul prieteniei” (Editura „Balcanii şi Europa”) a scriitoarei, traducătoarei și jurnalistei Erem Melike Roman, carte care s-a poziţionat în centrul dezbaterilor din cadrul manifestării. Volumul a fost realizat pe baza activităţii de ziarist a autoarei, începută în anul 1957, când deschidea emisiunea în limba turcă a Radiodifuziunii Române. Prin intermediul interviurilor pe care le-a realizat cu personalități literare și artistice din Turcia şi din România, preluate și difuzate în mass-media din cele două ţări, a fost edificat un adevărat canal de comunicare directă între cele două culturi.
Pe parcursul desfăşurării evenimentului, vicepreședintele Institutului Cultural Român, Béla Dan Krizbai a punctat faptul că „acest Simpozion este un moment special pentru Institutul Cultural Român, dedicat promovării culturii dintre cele două ţări prietene, inițiativă care dorește să deschidă un șir de proiecte care vor explora și vor evidenția evoluția legăturilor culturale ale României cu țările din proximitate, într-un dialog balcanic inedit și antrenant ”. Expuneri aplicate au mai prezentat prof. dr. Luminiţa Munteanu şi Tuna Balkan, directorul Centrului Cultural „Yunus Emre” din Bucureşti.
Manifestarea s-a încheiat cu o prezentare de costume tradiționale, piese din patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” (Dr. Georgiana Onoiu).
Parteneri ai Simpozionului au fost Ambasada Republicii Turcia, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România TIAD şi Hotelul „Ramada”, din Bucureşti.